Fotbal intern

Nicolae Dică împlinește 38 de ani! Trei amintiri nemuritoare și un viitor incert

09.05.2018 | 11:01
Nicolae Dica implineste 38 de ani Trei amintiri nemuritoare si un viitor incert
Nicolae Dică se bucură după al doilea gol înscris în poarta celor de la Dinamo Kiev

Nicolae Dică, antrenorul celor de la FCSB și unul dintre cei mai memorabili fotbaliști care au purtat tricoul Stelei în ultimii 20 de ani, împlinește astăzi 38 de ani!

Nicolae Dică s-a născut la 9 mai 1980 în Pitești, orașul care l-a dat României pe Nicolae Dobrin, dar l-a și lansat pe Adi Mutu. După ce și-a petrecut junioratul și primii ani din cariera de profesionist la Dacia Pitești și FC Argeș, „Dicanio” a făcut trecerea la Steaua București (actuala FCSB) în 2004 și a jucat pentru roș-albaștri în perioada cea mai importantă a clubului din perioada postcomunistă. Nicolae Dică a fost pe teren la acel Steaua – Valencia 2-0 și a transformat penalty-ul care a adus victoria nesperată a Stelei în fața formației care atunci era campioana en-titre a Spaniei.

La sfârșitul stagiunii 2004/2005, Dică reușea să câștige titlul cu roș-albaștrii, la capătul unui sezon în care înscrisese 11 goluri pentru Steaua.

Prima amintire de ziua lui Nicolae Dică: „Dicanio”, UEFAntasticul

În sezonul 2005/2006 Dică și Steaua câștigau din nou titlul și duceau Steaua la cea mai bună performanță din fotbalul românesc după căderea regimului ceaușist. Acum purtător al numărului 10, Dică a reușit să înscrie 15 goluri în Liga 1 și a marcat 6 goluri în parcursul uluitor al Stelei din Cupa UEFA. Cele mai importante dintre reușite au fost însă în dubla cu Middlesborough. În meciul tur Dică reușea o înșurubare excelentă care a adus victoria pentru elevii lui Olăroiu, scor 1-0.

A urmat apoi returul cu Boro, când Dică a înscris golul al doilea și soarta finalei părea pecetluită. În minutul 70, Dică avea să ncaseze un cartonaș galben din cauza căruia ar fi ratat o posibilă finala în fața Sevillei și să îzbucnească în lacrimi. Cu toate acestea englezii au întors scorul și au reușit calificarea în finala Cupei UEFA.

A doua amintire: „Du-te, Dică, du-te!”

Sezonul UEFAntastic a fost urmat de cel mai bun sezon al lui Dică din carieră. Decarul stelist a fost starul formației în grupele Champions League, unde roș-albaștrii au reușit o prestație lăudabilă într-o grupă foarte dificilă, cu Real Madrid, Olympique Lyon și Dinamo Kiev. Memorabil rămâne debutul steliștilor în grupă, când formația antrenată de Olăroiu a învins Dinamo Kiev, în deplasare, scor 4-1. Două dintre goluri au fost înscrise de Dică, iar a doua reușită rămâne în memoria microbiștilor pentru expresia „Du-te, Dică, du-te!”.

În total Nicolae Dică avea să înscrie 4 goluri în acel sezon de Champions League, toate în urma unor execuții fabuloase, iar Steaua termina pe locul 3 cu 5 puncte în grupă.

Nicolae Dică, în timpul partidei din Ghencea cu Dinamo Kiev, în care a reușit să înscrie un gol
Nicolae Dică, în timpul partidei din Ghencea cu Dinamo Kiev, în care a reușit să înscrie un gol

Ghinionul lui Dică a venit însă în perioada de pregătire, în timpul unui amical cu italienii de la Siena. Accidentarea suferită la genunchi avea să îl țină pe bară nu mai puțin de 5 luni, chiar în vârful său de formă, iar Steaua avea să piardă titlul în fața lui Dinamo. Sezonul 2007/2008 a fost unul mai slab pentru Dică și Steaua. Formația a pierdut din nou titlul, de data asta în fața celor de la CFR Cluj, iar în Liga Campionilor roș-albaștrii s-au chinuit foarte mult și au obținut doar un punct. La sfârșitul acelui sezon, cununat cu participarea la Euro 2008, Nicolae Dică avea să fie transferat în Italia, la Catania.

Nicolae Dică, un ultim gol contra lui Dinamo

După un periplu fără succes la echipa din „Cizmă”, care l-a împrumutat la Iraklion, CFR Cluj, alături de care a câștigat titlul în 2010 și Manisaspor, Dică s-a întors în Ghencea în returul sezonului 2010/2011. El avea să înscrie patru goluri în campionat dar și două goluri extrem de importante în Cupa României. Unul în semifinala cu FC Brașov, celălalt în marea finală de Cupa României cu Dinamo, care aducea Stelei primul trofeu după aproape 5 ani.

În ciuda acestei reușite, Nicolae Dică avea să fie înlăturat de la Steaua la sfârșitul sezonului. Piteșteanul se întorcea la începutul stagiunii 2011/2012 la CS Mioveni, dar după un tur de campionat extrem de slab, făcea încă un pas înapoi la Viitorul lui Hagi. Dică avea să devină unul dintre primii mentori ai puștilor din Ovidiu și să ajute formația lui Hagi să promoveze în Liga 1. După două sezoane în Liga 1 alături de trupa de pe malul mării, Dică a decis să se retragă din fotbal, la vârsta de 34 de ani, pentru a urma o carieră în antrenorat.

Andrei Prepelita, Nicolae Dica.
Nicolae Dică s-a bucurat de o perioadă bună la Viitorul, după ce a plecat de la FCSB

Dică, antrenor secund și principal la FCSB

Imediat după retragere, Nicolae Dică avea să fie cooptat în staff-ul roș-albaștrilor de către Constantin Gâlcă. După sezonul aproape perfect, cu trei trofee interne câștigate, Gâlcă nu avea să fie păstrat de Gigi Becali, iar în locul lui a ajuns Mirel Rădoi. Fostul căpitan al Stelei l-a păstrat alături pe „Dicanio”, dar cei doi nu au rezistat prea mult pe banca FCSB. Astfel, după aproape un an și jumătate ca secund, Dică părăsea din nou clubului lui Becali. El apoi a antrenat SCM Argeș, formație pe care a ajutat-o să promoveze în Liga 2, pentru ca apoi să primească o nouă șansă la FCSB, de data aceasta ca antrenor principal.

Cu un lot foarte talentat și cu mulți jucători cumpărați de la ultimele două campioane ale României, Viitorul și Astra, Dică a reușit să califice FCSB în primăvara europeană și chiar să câștige un meci contra puternicei formații a celor de la Lazio Roma. În play-off-ul Ligii 1, FCSB a avut o prestație slabă însă iar după înfrângerea de acum câteva zile, roș-albaștrii au pierdut primul loc în dauna celor de la CFR Cluj. Astfel, Dică se pare că e foarte aproape să plece din nou de la clubul alături de care a obținut gloria în deceniul precedent. „Dacă nu câștigă titlul, e demis”, a susținut în repetate rânduri Gigi Becali. Așadar, Dică mai are două etape la dispoziție pentru a rămane pe banca roș-albaștrilor. Nu ar fi însă ultima oară când salvează situația pe ultima sută de metri pentru FCSB.

170 de meciuri a jucat Nicolae Dică pentru FCSB/Steaua, timp în care a înscris 65 de goluri

33 de meciuri și 9 goluri are Nicolae Dică la națională