News

SPECIAL. Dobrin făcea AZI 70 de ani! Cum a picat mutarea la Real

„Ce ne facem, oameni buni / Cu acest Dobrin / Care-ascunde mingea/ De n-o mai găsim”. Geniul lui Nicolae Dobrin era cântat în toamna lui 1971 de suporterii români după ce tricolorii...
26.08.2017 | 12:34

„Ce ne facem, oameni buni / Cu acest Dobrin / Care-ascunde mingea/ De n-o mai găsim”. Geniul lui Nicolae Dobrin era cântat în toamna lui 1971 de suporterii români după ce tricolorii învingeau Cehoslovacia în preliminariile pentru Europeanul din vara anului următor. Fotbalul european începea să cunoască în profunzime un artist al balonului rotund. De vraja „Gâscanului” va fi uimit şi celebrul Santiago Bernabeu. Sâmbătă, 26 august, Nicolae Dobrin ar fi împlinit 70 de ani.

Real Madrid pleca învinsă de la Piteşti

În toamna lui 1972, la un an de la celebrul meci cu Cehoslovacia de pe stadionul „23 August”, Nicolae Dobrin primea şansa de a se duela cu Real Madrid. Spaniolii nu mai aveau strălucirea de la finalul anilor ’50, dar formaţia din capitala Spaniei era una dintre echipele de temut ale Europei. Madrilenii veneau la Piteşti cu Pirri, Santillana, Amancio sau Benito. Jurnaliştii de la Marca erau convinşi că Real Madrid va trece lejer de FC Argeş, o echipă necunoscută pentru iberici.

Nicolae Dobrin Real Madrid. Cum a ratat transferul vietii1

Turul s-a jucat pe 25 octombrie 1972 la Piteşti. Stadionul „1 Mai” era plin de suporteri ai argeşenilor care aşteptau o nouă reprezentaţie din partea lui Nicolae Dobrin. FC Argeş a câştigat doar cu 2-1, iar a doua zi, ziarul Marca titra că norocul a fost de partea echipei care cucerise campionatul în Spania. Nicolae Dobrin marcase un gol pentru piteşteni, iar prestaţia sa nu a trecut neremarcată. În retur, Real Madrid a jucat mult mai bine, iar spaniolii au câştigat cu 3-1, însă golul calificării a venit abia în minutul 87. „Gâscanul” face încă un meci, presa din Madrid laudându-l. „Ieri vedeta a fost Dobrin, o stea a fotbalului”.

Nicolae Dobrin Real Madrid. Santiago Bernabeu, negocieri cu statul român

Prestaţiile bune din dubla manşă cu Real Madrid l-au adus pe Nicolae Dobrin în vizorul lui Santiago Bernabeu, legendarul preşedinte al ibericilor. Acesta era dispus să facă orice sacrificiu pentru a-l aduce pe fotbalistul român în capitala Spaniei. Conducerea clubului era dispusă să plătească două milioane de dolari pentru transfer, însă oferta a fost blocată de Nicolae Ceauşescu. S-ar fi creat un precedent periculos pentru sportul românesc.

Nicolae Dobrin Real Madrid. Cum a ratat transferul vietii2

Bernabeu nu se lasă şi-l invită pe Nicolae Dobrin la Madrid. În decembrie 1972 era sărbătoare pentru faimosul club spaniol. Era meciul de retragere al marelui Gento, dar se împlineau şi 25 de ani de la inaugurarea stadionului „Chamartin”, azi cunoscut sub numele de „Santiago Bernabeu”. Românii au acceptat să-i dea drumul lui Dobrin pentru această ocazie. Preşedintele lui Real Madrid îşi vedea visul cu ochii, însă doar pentru 90 de minute. Alături de Dobrin, în atacul lui Real Madrid au mai jucat Eusebio, Dragan Dzajic şi Ferenc Bene.

Nicolae Dobrin Real Madrid. „Orice fotbalist ar vrea să joace aici”

Înainte de meciul de gală cu portughezii de la Belenenses, Nicolae Dobrin a oferit un scurt interviu jurnaliştilor spanioli de la Marca. Una dintre declaraţii reliefa faptul că fotbalistul român nu ar putea să ajungă prea curând la o echipă din străinătate. „Nu pot să mă transfer în străinătate până nu împlinesc 30 de ani, aşa cum o cere regulamentul Federaţiei Române de Fotbal”. Era un lucru cunoscut că statul român le oferise câtorva fotbalişti şansa de a juca peste hotare imediat după ce treceau de 30 de ani.

Nicolae Dobrin Real Madrid. Cum a ratat transferul vietii5

Pe 14 decembrie 1972, Nicolae Dobrin intra pe stadionul „Chamartin” purtând tricoul cu numărul 10. Visul lui Santiago Bernabeu se împlinise, chiar dacă doar pentru o seară. În poarta portughezilor se regăsea Felix Mourinho, nimeni altul decât tatăl lui Jose Mourinho. „Gâscanul” a oferit o nouă reprezentaţie şi Real Madrid a câştigat cu 2-1. A doua zi, presa iberică era în delir. „Dobrin, el mejor”, „Dobrin es un fenomeno” sau „Fantastico Dobrin” erau titlurile pe care jurnaliştii iberici le-au folosit pentru prima pagină a publicaţiilor sportive din Spania.

Dobrin, ca şi transferat la Real Madrid

După gala din decembrie 1972, subiectul Dobrin părea că se răcise în presa din Madrid. Şase luni mai târziu, în mai 1973, „Gâscanul” revine pe primele pagini ale ziarelor. Marca anunţa transferul iminent la Real Madrid, ştirea era confirmată rapid şi de ABC sau El Mundo Deportivo. Ba mai mult, pe 9 iunie 1973 apare un reportaj făcut de J.L. Gilabert în România. Titlul era unul dătător de speranţe. „Dobrin, cu un picior în Madrid”.

Nicolae Dobrin Real Madrid. Cum a ratat transferul vietii3

Puiu Rapaport, preşedintele lui FC Argeş, oferă un interviu şi confirmă negocierile cu Santiago Bernabeu. „Despre un posibil transfer al lui Dobrin s-a vorbit prima dată după meciul dintre Real Madrid si FC Argeş. Bernabeu, Calderon şi Dominguez au fost cei care au vorbit despre transfer, dar au fost simple discuţii. La meciul de retragere al lui Gento au fost alte discuţii, de această dată am vorbit doar cu Bernabeu şi Calderon. Cu această ocazie am discutat şi despre un posibil turneu al Realului pentru august, alături de o altă echipă străină. Au mai fost oferte din străinătate. Din Germania de Vest, Franţa, Belgia sau Olanda. Clubul german este Bayern Munchen, iar ei oferă mai mulţi bani decât Real Madrid. Să nu uităm că este vorba despre un fotbalist spectaculos”, declara Puiu Rapoport pentru ziarul Marca.

Nicolae Dobrin Real Madrid. Cum a ratat transferul vietii4

Cinci zile mai târziu, spaniolii de la Marca anunţau picarea transferului. Titlul era unul sec. „Dobrin, no”. Autorităţile române au făcut tot posibilul ca fotbalistul român să nu ajungă la Real Madrid. Era considerat un bun naţional care nu poate fi înstrăinat aşa uşor. Abia la 17 ani de la această poveste, Gică Hagi avea să ajungă să joace la Real Madrid, dar doar după ce comunismul picase în România.

395 de meciuri a jucat Nicolae Dobrin pentru FC Argeş

2.000.000 de dolari era dispusă să plătească Real Madrid pentru aducerea lui Nicolae Dobrin