Bătălia firmelor! Halep a mers pe mâna lui “Nasty”. Ţiriac i-a refuzat

SPECIAL FANATIK
Sorin Dumitrescu   
in Stiri sportive
13/02/2018, 14:58
Bătălia firmelor! Halep a mers pe mâna lui “Nasty”. Ţiriac i-a refuzat GALERIE FOTO

Adidas şi Nike sunt cei doi giganţi din industria producătoare de echipament sportiv care au reuşit să atragă cele mai celebre nume din lumea sportului. Desigur, nu sunt singurele companii de profil, Puma se luptă de multă vreme să se apropie de standardele lor, dar deocamdată distanţele se păstrează destul de clar. CLICK GALERIE FOTO

Americanii de la Nike au avut o explozie pe piaţă care a întrecut toate aşteptările faţă de momentul în care făceau primii paşi în competiţie. Multă vreme a existat certitudinea că germanii de la Adidas sunt liderii mondiali, dar Nike a crescut precum voinicul din basme şi astăzi chiar este greu să spui cine ar fi primul.

Adidas nu a vrut mărirea contractului lui Halep

Panoplia sportivilor care au fost atraşi ca un magnet pentru a semna contracte cu Adidas sau Nike este impresionantă ca şi celebrităţi dar şi ca lungime. Cea mai bună sportivă a României, până de curând numărul 1 mondial în tenisul feminin a făcut parte din familia Adidas şi puţini erau cei care ar fi crezut că ea va trece tocmai în barca duşmană.

Însă decizia a fost luată ca urmare a faptului că Adidas, deşi avea în faţă pe cea mai bună jucătoare din 2017, nu a marşat pentru mărirea contractului de un milion de euro. Acum Halep a dat suficiente semnale că aparţine taberii Nike, care, spun americanii, i-ar fi oferit două milioane de dolari.

Ilie Năstase a fost primul sportiv pentru Nike

Şi mai puţină lume are cunoştinţă asupra faptului că un român a fost prima celebritate din sport care a semnat cu Nike. Este vorba tot de un jucător de tenis, inegalabilul Ilie Năstase. Dar înţelegerea a durat numai un an.

În 1972, primul contract cu o firmă de echipament sportiv pe care l-a semnat Ilie Năstase a fost cu americanii de la Nike. Prieten cu unul dintre fondatori, Năstase a fost primul sportiv care a semnat un contract cu firma americană, aflată la început de drum. Valoarea contractului era de 5.000 de dolari. În 1973, Ilie Năstase a semnat cu Adidas, fiind pariul lui Horst Dassler, fiul părintelui Adidas. Nemţii i-au oferit, iniţial, un contract pe patru ani, tot pentru 5.000 de dolari, dar “Nasty” a rămas în portofoliul Adidas şi după retragere. Şi astăzi Năstase este ambasador Adidas.

Ion Ţiriac nu a avut la început încredere în Nike

Un alt român, care şi el se cunoştea cu unii dintre şefii de la Nike a fost colegul de dublu al lui Ilie Năstase. Însă Ion Ţiriac nu a crezut atunci în ascensiunea companiei americane şi a refuzat să colaboreze. Acum, se spune că în spatele deciziei Simonei Halep ar sta şi recomandarea făcută de Ion Ţiriac, managerul neoficial al campioanei noastre. 

Simona Halep are însă un contract departe de somităţile care conduc topul sportivilor legaţi de Nike. Există trei sportivi care au contracte pe viaţă cu gigantul american. Aceştia sunt Michael Jordan şi Lebron James, ambii vedete din istoria NBA şi starul lui Real Madrid, Cristiano Ronaldo. Michael Jordan s-a retras încă din 1993, dar continuă să fie plătit de Nike. 

Neymar are contract pe 11 ani cu Nike

Tot cu Nike se află su contract brazilianul Neymar sau doi dintre monştrii sacri ai tenisului masculin, Roger Federer şi Rafa Nadal. Maria Şarapova a rămas în familia Nike şi după notoriul scandal de dopaj, ea câştigând 8,5 milioane de dolari. Contractul ei are o durată de şapte ani

Tabăra Adidas are contracte mult mai mici, cap de listă fiind vedeta Barcelonei, Leo Messi, dar şi charismaticul David Beckham a semnat un contract pe viaţă, valoarea fiind de 160 de milioane. În general Adidas a mers pe ideea de calitate, numărul sportivilor şi cluburilor legate de colosul german fiind mult mai mic decât al celor de la Nike, americanii fiind şi adepţii cantităţii.

Dar iată care ar fi topul primilor sportivi din lume conectaţi la cei doi giganţi producători de echipament:

1. MICHAEL JORDAN NIKE 60 milioane dolari contract anual – contract pe viaţă

2. LEBRON JAMES  NIKE 30 milioane contract anual, contract pe viaţă la care se adaugă şi un anumit procent din vânzare de încălţăminte

3. KEVIN DURANT NIKE 28,5 milioane contract pe 10 ani

4. CRISTIANO RONALDO NIKE 21,5 milioane contract pe viaţă

5. LIONEL MESSI ADIDAS 20 milioane contract pe 7 ani

6. TIGER WOODS NIKE 20 milioane contract pe 5 ani

7. KOBE BRYANT NIKE 15 milioane contract pe 5 ani

8. DERRICK ROSE ADIDAS 14 milioane contract pe 13 ani

9. ROGER FEDERER NIKE 12 milioane contract pe 10 ani

10. RAFA NADAL NIKE 10 milioane contract pe 5 ani

11. NEYMAR NIKE 9,5 milioane contract pe 11 ani

 

Ştirea MOMENTULUI

FCSB – transfer de viitor. Gigi Becali a adus un puşti de 19 ani

Orice informatie si/sau declaratie preluata din acest material se face numai cu citarea sursei FANATIK.RO si, obligatoriu, cu LINK ACTIV catre prezentul material. In caz contrar, persoanele fizice si/sau juridice care incalca drepturile de autor ale FANATIK.RO, prevazute si protejate de Legea nr.8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe, sunt direct raspunzatoare legal pentru orice prejudiciu astfel cauzat.