Sport

Niki Lauda, operat de urgență! A fost supus unui transplant pulmonar

03.08.2018 | 14:03
Niki Lauda, operat de urgență! Fostul pilot a fost supus unui transplant de plămâni

Niki Lauda, operat de urgență! Triplul campion mondial de Formula 1 a fost supus unui transplant pulmonar și se află în stare critică la spitalul AKH din Viena. Intervenția a avut loc ca urmare a unor ”boli severe a plămânilor”, iar medicii care l-au operat au declarat că totul ”a fost un succes”, dar că pentru fostul pilot va urma acum o perioadă lungă de recuperare.

“Din cauza unei afecţiuni pulmonare severe, Niki Lauda a fost supus astăzi unui transplant pulmonar la AKH Viena. Transplantul a fost realizat cu succes de Walter Klepetko, şeful secţiei de chirurgie toracică, şi Konrad Hotzenecker. Vă rugăm să arătaţi înţelegere, deoarece familia nu va face nicio declaraţie publică”, se arată într-un comunicat al spitalului, în care se cere ca intimitatea familiei fostului pilot să fie respectată.

Niki Lauda, operat de urgență!

De trei ori a câştigat Niki Lauda titlul mondial în Formula 1. Acesta s-a impus în competițiile din 1975, 1977 și 1984. Lauda a rămas implicat în circuit și după retragere, în prezent fiind conducător și acționar al celor de la Mercedes.

De remarcat că după prima sa plecare din Formula 1, Niki Lauda a fondat linia aeriană Lauda Air, care a devenit în timp una din cele mai mari companii de profil din lume. Mai mult de atât, Lauda a fost unul din primii piloți ai propriilor avioane. În 1982 când s-a reîntors în Formula 1 după o absență de două sezoane a devenit primul pilot din lume plătit cu peste 1 milion de dolari pe sezon de către echipa sa.

Niki Lauda, operat de urgență!

“Eu am drumul meu, întotdeauna!”, spunea austriacul de 64 de ani în urma unui accident teribil petrecut în 1976. Cariera lui a încheiat și a reușit apoi să cucerească alte două titluri de campion al lumii marcând una dintre cele mai tari reveniri din istoria sportului.

“Cand ceva merge greșit, uită-te la tine, vezi unde ai greșit. Asta am fcăut și eu după accident. Eu văd viața doar în alb și negru, pentru mine nu există gri. Analizez fiecare situație și iau decizia, indiferent că e bună sau rea. Este mai bine așa decât să nu iei deloc o decizie, pentru că dacă nu iei o decizie, nu vei realiza niciodată ce poți să faci de fapt”,
sunt cuvintele pe care Niki Lauda le spunea de fiecare dată la începutul unui discurs atunci când era invitat la un eveniment.

Niki Lauda, operat de urgență!

Pentru Niki Lauda lumea s-a schimbat definitiv în 1976, după 5 victorii consecutive. Totul s-a întâmplat pe celebrul circuit de la Nurburgring. A plecat în cursă, deși le-a spus tuturor că circuitul nu este sigur, iar condițiile nu sunt chiar cele mai bune. Nu voia însă să rateze șansa unui al doilea trofeu mondial.

Din păcate la scurt timp masina lui Niki Lauda s-a transformat într-o minge uriașă de foc în doar al doilea tur, atunci când a lovit un parapet. A fost scos mai mult mort decât viu, a suferit arsuri grave, iar căile respiratorii și plămânii i-au fost afectați. A rămas cu o cicatrice enormă, dar a revenit la vola nul bolidului său.

“Poate că bravez, dar accidentul nu m-a surprins atunci, știam care sunt riscurile la care mă supuneam. Am fost însă norocos, am primit o șansă și trebuia să pot profita de ea”,  a mai spus Niki Lauda

25 de curse a câștigat Niki Lauda în Formula 1