News

Noi cutremure în România. Ce anunță Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al INFP

22.05.2019 | 09:59
Noi cutremure in Romania Ce anunta Gheorghe Marmureanu directorul onorific al INFP

Se întețesc cutremurele pe teritoriul țării noastre . Cel mai recent s-a produs în dimineața de miercuri, 22 mai, în zona județului Buzău. Chair dacă seismul a avut o magnitudine neînsemnată, 2,3 grade pe scara Richter, frecvența cu care se petrec astfel de fenomene în ultima perioadă este îngrijorătoare, avertizează specialiștii.

Ce spune Ghoerghe Mărmureanu despre posibilitatea producerii unor cutremure de mari dimensiuni

Gheorghe Mărmureanu, care în prezent ocupă poziția de director onorific al Institutului pentru Fizica Pământului avertizează că nu este exclus ca România să fie lovită din nou de un cutremur uriaș, poate chiar mult mai mare decât cel produs în 1977. Mai concret, specialistul vorbește despre posibilitatea producerii unui seism care să depășească magnitudinea de 9 grade pe scara Richter.

Se pot produce cutremure de 10 grade, de altfel au existat în istorie astfel de seisme. Putină lume știe că scara de intensitate a cutremurelor a fost stabilită după numărul de morți și de răniți. Acesta este criteriul”.

Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului pentru Fizica Pământului. Sursa foto: libertatea.ro
Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului pentru Fizica Pământului. Sursa foto: libertatea.ro

Cu cât timp știu cei de la Institutul pentru Fizica Pământului că va avea loc un cutremur?

Totodată, Gheorghe Mărmureanu a vorbit și despre una dintre cele mai arzătoare întrebări ale românilor, referitoare la timpul în care pot specialiștii Institutului pentru Fizica Pământului să anticipeze un cutremur.

E vorba de câteva secunde sau chiar zeci de secunde. În 4 secunde știm deja ce magnitudine va avea cutremurul.Avem și un sistem de avertizare a cetățenilor care este eficient, însă nu putem transmite tuturor utilizatorilor de celulare pentru că e vorba de un cumul de date impresionant.

Putem trimite în 27 de secunde prin sistemul de alarmare că va avea loc un cutremur, față de Rusia și Bulgaria unde sistemul te avertizează cu 92 de secunde înainte. În cel mai bun caz, românii pot afla în maximum 30 de secunde că va fi un cutremur” , a mai spus cunoscutul cercetător, conform România TV.