News

Noi imagini spectaculoase de pe Marte. Perseverance, primii metri parcurși pe ”Planeta Roșie”. Video

06.03.2021 | 17:03
Noi imagini spectaculoase de pe Marte Perseverance primii metri parcursi pe Planeta Rosie Video
Noi imagini spectaculoase de pe Marte. Perseverance, primii metri parcurși pe ”Planeta Roșie”. Video. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Misiunea Roverului Perseverance pe Marte cunoaște noi etape istorice. Potrivit NASA, vehiculul s-a mișcat cu succes pe ”Planeta Roșie” pentru prima dată de la aterizarea din urmă cu două săptămâni.

Imaginile transmise pe Terra arată scurta excursie a roverului. În înregistrare sunt vizibile urmele șenilelor lăsate de rover în praful planetei, dar și unul dintre brațele sale robotice.

ADVERTISEMENT

Până în prezent, roverul a trimis de două ori imagini de pe Marte, de la asolizare, dar și un fișier audio, în care se aud sunetele surprinse pe suprafața celei de-a patra planete de la Soare.

Perseverance, primii metri parcurși pe ”Planeta Roșie”. Imagini spectaculoase

Roverul Perseverance a efectuat prima sa deplasare pe Marte, pe data de 4 martie, acoperind o suprafață de 6,5 metri pe peisajul marțian. Potrivit NASA, a fost un test care a marcat doar unul dintre numeroasele repere luate de membrii echipei.

ADVERTISEMENT

Apoi, de îndată ce robotul va fi calibrat, cercetătorii anunță deplasări de 200 de metri sau chiar mai mult pe ”Planeta Roșie”.

În prima deplasare, roverul cu 6 roţi a avansat cu 4,5 metri, apoi a făcut o rotaţie spre stânga, după care a efectua o manevră în spate de aproximativ 2,5 metri. Perseverance a reuşit să facă o fotografie a propriilor urme de roţi pe solul marţian.

ADVERTISEMENT

Imaginile surprinse după această mișcare au dezvăluit mai multe despre locul de aterizare, numit Octavia E. Butler Landing, în onoarea regretatei autoare de cărți de SF din Pasadena, California.

Filmarea a ajuns vineri pe Pământ și în ea se pot observa urmele șenilelor lăsate de rover în praful planetei, dar și unul dintre brațele sale robotice.

ADVERTISEMENT

Acțiunile din viitoarea perioadă a roverului Perseverance

Pentru următoarele săptămâni, roverul are în plan deplasări din locul unde se află în prezent pentru a căuta terenul propice pentru ca elicopterul Ingenuity să poată atinge solul în siguranță. În prezent, Ingenuity este în hangarul de sub rover.

Robotul NASA a călătorit mai bine de jumătate de an până să ajungă pe Marte. Este cel mai complex laborator științific trimis până acum pe Planeta Roșie și are printre misiuni inclusiv producerea de oxigen, însă prioritatea este explorarea craterului Jezero, din apropierea zonei ecuatoriale a planetei, în căutarea unor dovezi ale unei vieți care a existat eventual cândva.

Până în prezent, camerele misiunii au trimis deja aproximativ 7.000 de imagini pe Pământ, potrivit sursei citate. Roverul Perseverance a asolizat pe 18 februarie în craterul Jezero, despre care oamenii de ştiinţă bănuiesc că a găzduit un lac adânc în urmă cu 3,5 miliarde de ani.

ADVERTISEMENT
Tags: