News

Noi probleme pentru Codruța Kovesi! CSM reia discuţiile în cazul acţiunilor disciplinare exercitate de Inspecția Judiciară

12.06.2019 | 08:21
Noi probleme pentru Codruta Kovesi CSM reia discutiile in cazul actiunilor disciplinare exercitate de Inspectia Judiciara

Noi probleme pentru Laura Codruța Kovesi! Secția de procurori care se ocupă de partea disciplinară a CSM a anunțat că va relua discuțiile cu privire la cele două rapoarte întocmite de Inspecţia Judiciară în cazul fostului procuror-şef al DNA. De remarcat că în acest caz au existat deja mai multe amânări, ultima fiind pe 8 mai. Una dintre acţiunile disciplinare se referă la manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului Justiţiei săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu.

Noi probleme pentru Kovesi!

Lui Kovesi i se reproșează că în cadrul unei ședințe de lucru ar fi avut manifestări nu tocmai compatibile cu funția pe care o ocupa. “În concret, procurorul-şef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii şi credibilităţii instituţiei, generate de decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare ‘cu miniştri’, de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017.

Mai mult a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii, inducând ideea în cadrul opiniei publice că unul dintre criteriile în funcţie de care se prioritizează soluţionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora şi calitatea oficială a persoanelor cercetate”, se arată într-un comunicat al IJ.

Noi probleme pentru Kovesi! Laura Codruța Kovesi
Laura Codruța Koveși trebuie să răspundă acuzelor. Sursa foto – facebook

Ce acuze i se aduc lui Kovesi

Nu se termină aici acuzele aduse fostului șef DNA. Aceasta este criticată și pentru că a folosit faţă de colegii procurori un ton superior şi agresiv, inadmisibil în raport cu standardele minimale de etică şi deontologie ale unui magistrat, de natură a genera în rândul opiniei publice un sentiment de indignare şi un dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor supremaţiei Constituţiei şi a legilor, precum şi a imparţialităţii procurorilor, susţinea Inspecţia Judiciară.

În cel de-al doilea raport al Inspecţiei Judiciare se arăta că Laura Codruţa Kovesi a inserat într-un comunicat de presă pasaje din înregistrările discuţiilor purtate la sediul DNA Ploieşti, care constituiau probe într-un dosar care îi viza pe membrii familiei Cosma. Potrivit DNA, persoanele respective au cerut procurorilor să facă demersuri astfel încât să îi creeze o situaţie juridică favorabilă lui Vlad Cosma şi tatălui său, Mircea Cosma, cercetat pentru luare de mită şi abuz în serviciu.