News

Noi reguli privind pensionarea anticipată în 2019! Cum poți să ieși mai repede la pensie dacă ești bărbat

28.09.2019 | 14:11
Noi reguli privind pensionarea anticipata in 2019 Cum poti sa iesi mai repede la pensie daca esti barbat

FANATIK îți spune care sunt cele mai noi reguli privind pensionarea anticipată! Astfel, în 2019, legea care reglementează pensionarea anticipată este Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii. De un singur lucru trebuie să țineți cont dacă vă gândiți la pensia anticipată. Aceasta se poate solicita dacă îndepliniți cumulativ câteva condiții. Așadar, aveți nevoie neapărat să o faceți cu cel mult 5 ani înaintea vârstei standard de pensionare.

Noi reguli privind pensionarea anticipată!

Nu se termină aici pentru că este obligatoriu să aveți realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare. Dacă atți bifat ambele cerințe atunci mergeți la pasul următor și anume actele necesare pentru pensia anticipată. Mai întâi de toate aveți nevoie de o cerere pentru înscrierea la pensie anticipată. Apoi carnetul de muncă (original si copie) și alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă

Adeverința privind sporurile și adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă pentru perioada 01.04.1992-01.04.2001, în situația în care acestea nu sunt înregistrate în carnetul de munca. Adeverința privind încadrarea activității în fostele grupe I și/sau II de muncă. Procura specială pentru mandatar acolo unde este cazul, dar și alte acte necesare stabilirii dreptului de pensie.

Noi reguli privind pensionarea anticipată în 2019! Pensie
Bărbații trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a ieși anticipat la pensie. Sursa foto – facebook

Cum poți să ieși mai repede la pensie dacă ești bărbat

Cererea de pensionare împreună cu actele doveditoare se depune de către solicitant, la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu a acestuia, de la data la care sunt îndeplinite condițiile de pensionare, pensia acordându-se de la data încetării calității de asigurat. Trebuie să știți că formula de calcul a pensiilor se modifică și apare un element nou. Nu se iau în calcul situațiile în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate, a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma

Nu se contabilizează nici faptul că a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat. Dacă a beneficiat, in perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii, de asemenea nu punctează și nici dacă a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale. Dacă a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani sau a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar, de asemenea, nu se contabilizează.