Fotbal international

Noi schimbări în fotbalul mondial! Lista completă a deciziilor IFAB despre arbitraj

02.03.2019 | 19:43
Noi schimbari in fotbalul mondial Lista completa a deciziilor IFAB despre arbitraj
ADVERTISEMENT

IFAB (International Football Association Board), forul care stabileşte regulile în fotbalul mondial, a anunţat noi schimbări majore. Sâmbătă a avut loc al 133-lea congres al IFAB, organizat în Aberdeen, iar membrii forului au luat mai multe decizii care vor intra în vigoare de la 1 iunie.

Noi schimbări în fotbalul mondial. Atacanţii, principalii vizaţi

Una dintre noile schimbări în fotbalul mondial are legătură cu golurile marcate cu mâna. Din vară, orice gol marcat în urma unui henţ, voluntar sau involuntar, va fi anulat, iar fotbalistul va fi avertizat cu cartonaşul galben. “Dacă un gol este înscris după ce un jucător a lovit mingea cu mâna, intenţionat sau nu, sau după ce un jucător a recuperat balonul datorită mâinilor, intenţionat sau nu, reuşita nu va mai fi validată”, au anunţat oficialii IFAB.

ADVERTISEMENT

O altă modificare se va aplica în timpul schimbărilor de fotbalişti. Din vară, jucătorul care este înlocuit nu mai este obligat să iasă de pe teren pe la linia mediană. În aceste condiţii, fotbalistul înlocuit va părăsi gazonul pe la cea mai apropiată linie de pe teren. Această regulă a fost folosită la Campionatul Mondial al Cluburilor din 2018.

Noi schimbări în fotbalul mondial
Noi schimbări în fotbalul mondial

Ce se va întâmpla la loviturile libere şi la penalty-uri

Când o formaţie execută o lovitură liberă directă, jucătorii respectivei echipe nu vor mai avea voie să se infiltreze în zidul adversarilor. “Jucătorii nu se vor mai putea infiltra în zidul advers, înainte ca o lovitură liberă să fie executată. Astfel vor fi eliminate împingerile din jurul zidului, care duc la controverse şi trageri de timp. Un adversar trebuie să păstreze o distanţă de cel puţin un metru faţă de zidul advers”, este a treia decizie luată de IFAB.

ADVERTISEMENT

În cazul penalty-urilor, portarii nu vor mai fi obligaţi să stea cu ambele picioare pe linia porţii. Din sezonul viitor, goalkeeper-ul va putea să stea cu un singur picior pe linie. În acelaşi timp, la repunerea balonului în joc în urma unui out de poartă, portarul va putea să paseze unui jucător aflat în interiorul careului.