News

Noi tensiuni între Ucraina și Rusia. Kievul acuză Moscova că a lăsat la graniţă peste 90.000 de soldaţi

Ministerul Apărării de la Kiev transmite că Rusia a lăsat în apropiere de granița Ucrainei peste 90.000 de soldați.
04.11.2021 | 12:48
Noi tensiuni intre Ucraina si Rusia Kievul acuza Moscova ca a lasat la granita peste 90000 de soldati
Ucraina: După un exercițiu militar, Rusia a lăsat 90.000 de soldaţi în apropierea graniţei. Sursa foto: The Moscow Times
ADVERTISEMENT

Acuzația lansată, joi, de autoritățile din Kiev vine după ce forțele armate ruse au organizat recent o serie de exerciții, inclusiv cu trupe aeriene, în apropiere de granița Ucrainei.

Concret, odată cu încheierea exercițiului, unităţile Armatei 41 ar fi în urmă la aproximativ 260 km de graniţa cu Ucraina, mai precizează Ministerul Apărării din Kiev.

ADVERTISEMENT

Imagini din satelit cu baze militare rusești în apropiere de granița cu Ucraina

”De remarcat că Federaţia Rusă a recurs periodic la practica transferului şi acumulării de unităţi militare pentru a menţine tensiunile în regiune şi presiunea politică asupra statelor vecine”, a informat Ministerul Apărării din Kiev, potrivit Aljazeera.com

Situația este una bizară, mai ales că site-ul Politico a relatat că au apărut fotografii pe satelit, furnizate de compania spațială americană Maxar Technologies, prin care se vede că Rusia a lansat noi trupe şi armament în apropiere de graniţa cu Ucraina.

ADVERTISEMENT

Ar fi aproximativ 1.000 de vehicule militare în apropierea de granița cu Ucraina și în apropierea oraşului rusesc Ielnia, situat la aproximativ 250 km nord de graniţa cu Ucraina.

”Pe baza unei analize a imaginilor recente din satelit, echipamentele (care includ tancuri, transportoare blindate, artilerie autopropulsată şi echipamente de sprijin asociate) probabil au început să sosească în zonă la sfârşitul lunii septembrie”, a comunicat Maxar Technologies.

ADVERTISEMENT
Trupe rusești la granița cu Ucraina. Sursa foto: Maxar Technologies

 

Ministerul ucrainean al Apărării a negat luni o astel de informație, conform căreia  Rusia  a început să-și construiască o bază militară la granița cu Kievul. A subliniat de altfel și că nu a observat o creştere a forţelor sau a armamentului, în ultima perioadă.

Și Kremlinul a negat o astfel de informație. Autoritățile de aici au explicat faptul că Rusia are soldați pe propriul teritoriu și acolo unde consideră că este nevoie.

ADVERTISEMENT

SUA: ”Nu știm despre ce ar putea fi vorba”

Statele Unite ale Americii, susținătoare ale Kievului, nu știu deocamdată dacă ar fi vorba despre ceva agresiv la mijlocul unei astfel de situații.

”Am mai văzut asta… Ce înseamnă asta? Nu știm încă, este prea devreme pentru a ne pronunța”, a declarat miercuri președintele șefilor de stat major, generalul Mark Milley.

Totuși, totul corelează cu momentul din această primăvară, când Moscova a informat Kievul şi capitalele occidentale că se vor trimite peste 100.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina. Tensiunile dintre Moscova și Kiev au izbucnit în anul 2014, după ce peninsula Crimeea a fost anexată de Rusia.

La acel moment, a izbucnit un alt război istoric, în estul Ucrainei, între trupele ucrainene şi forţele separatiste susţinute de Rusia. Kievul a reclamat că au fost uciși 14.000 de oameni.

ADVERTISEMENT
Tags: