News

O nouă variantă a Covid-19 ar putea apărea în următorii doi ani. Aceasta ar putea cauza probleme mai mari decât Omicron, explică un cercetător britanic

Epidemiologul britanic Chris Whitty atrage atenția asupra faptului că ar putea apărea o nouă variantă Covid-19, mai periculoasă decât Omicron, să apară în următorii doi ani.
27.03.2022 | 15:11
O noua varianta a Covid19 ar putea aparea in urmatorii doi ani Aceasta ar putea cauza probleme mai mari decat Omicron explica un cercetator britanic
ADVERTISEMENT

La mai bine de doi ani de la începutul pandemiei Covid-19, multe dintre țările din întreaga lume au eliminat, parțial sau chiar complet, restricțiile impuse pentru ținerea sub control a numărului de îmbolnăviri.

Avertismentul unui expert britanic

Dr. Chris Whitty, epidemiolog și director medical al Angliei, cel mai important consilier medical al acestei țări, a lansat un avertisment îngrijorător, chiar în ziua în care se împlineau doi ani de la stabilirea primelor lock down-uri, notează Daily Mail.

ADVERTISEMENT

Aceasta le-a explicat oficialilor în timpul unei conferințe că o nouă variantă, mai periculoasă decât Omicron, ar putea să se răspândească în următorii doi ani.

În ceea ce privește situația din prezent, epidemiologul a mai adăugat că există posibilitatea unor evoluții neprevăzute ale coronavirusului. În plus, el a mai explicat că acest virus are acum o mortalitate asemănătoare gripei și că nu va dispărea niciodată complet.

ADVERTISEMENT

Pericolele variantei Omicron

Deși o viitoare tulpină ar putea fi mai periculoasă decât Omicron, dr. Whitty mai atrage atenția asupra faptului că pericolele asociate cu tulpina actuală nu trebuie ignorate. După cum arată datele autorităților, cel puțin unul din 15 englezi a fost infectat de această variantă.

Ideile expuse de epidemiolog nu sunt împărtășite de toți colegii săi. Mai exact, unii experți sunt de părere că cea mai periculoasă parte a pandemiei a trecut. De asemenea, mutațiile coronavirusului îl fac mai puțin periculos, ducând la simptome asemănătoare răcelii.

ADVERTISEMENT

În prezent, combinația dintre rata ridicată de imunizare, naturală sau prin vaccinare, dar și mutațiile specifice Omicron au dus la un maxim de 300 de decese zilnice. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că acest număr de decese poate fi întâlnit și într-un sezon agresiv de gripă și că este mult mai mic decât recordurile din primele două valuri, atunci când spitalele erau aglomerate de pacienții Covid.

Dr. Whitty a mai explicat că ar putea urma o scădere constantă a numărului de cazuri. Cu toate acestea, el a mai adăugat că Regatul Unit ar putea fi afectat de creșteri sezoniere a numărului de infectări Covid-19 în următorii 2-3 ani. De asemenea, el a mai subliniat că noile variante ar putea apărea între aceste valuri.

ADVERTISEMENT

Epidemiologul a subliniat că, momentan, nu asistăm la o stabilizare a situației la nivel global, asta deși, în anumite zone, autoritățile au decis ridicarea restricțiilor.

“Marea Britanie a ales o anumită abordare și avem imunitate ridicată datorită ratelor de vaccinare la copii, vârstnici și o anumită imunitate din cauza celor infectați. Dar alte țări au ales căi la fel de raționale, dar care vor avea rezultate diferite. Deci cred că trebuie să fim conștienți că există un drum lung de parcurs și că ar putea apărea surprize”, a mai adăugat epidemiologul.

ADVERTISEMENT
Tags: