Sporturi

O viaţă ruptă din FILME! De la Jocurile Olimpice în lagărele japoneze

Numele Louis Zamperini nu este foarte cunoscut, însă viaţa sa este cu siguranţă una de poveste. Participant la Olimpiadă, erou de război, prizonier în lagăre, toate au făcut parte din...
13.02.2015 | 12:08
O viata rupta din FILME De la Jocurile Olimpice in lagarele japoneze
ADVERTISEMENT

Numele Louis Zamperini nu este foarte cunoscut, însă viaţa sa este cu siguranţă una de poveste. Participant la Olimpiadă, erou de război, prizonier în lagăre, toate au făcut parte din trecutul lui.

Louis Zamperini s-a născut pe 26 ianuarie 1917, la New York, într-o familie de imigranţi italieni. În copilărie, nu vorbea limba engleză, lucru care i-a adus multe probleme. Chiar el povestea cum se bătea aproape zilnic la şcoală, însă tatăl său l-a învăţat să se apere şi era unul dintre cei mai buni bătăuşi în copilărie.
Tot în perioada şcolii şi-a descoperit pasiunea pentru alergat şi s-a înscris în echipa de atletism, alături de fratele său. Deşi era mai mic, Louis începuse deja să îi bată toţi timpii lui Pete, lucru care l-a făcut să îşi dea seama că vrea să încerce ceva deosebit.

Olimpic la 19 ani

În 1936 a participat pentru SUA la Jocurile Olimpice din Berlin. Puştiul de 19 ani nu părea să aibă prea multe şanse în faţa recordmenului din aceea perioadă, Lauri Lehtinen. A avut parte de nişte antrenamente barbare, fiind destul de gras pentru o probă de atletism, şi în lunile premergătoare Olimpiadei a slăbit nu mai puţin de 7 kilograme, alergînd prin soarele arzător din New York.
A terminat pe locul 8 la proba de 5.000 de metri, însă a atras atenţia tuturor, datorită finişului incredibil. Chiar şi Adolf Hitler a vrut să îl cunoască. Ulterior, Zamperini a povestit cum a fost întîlnirea cu unul dintre cei mai duri conducători din istorie: „Mi-a strîns mîna şi mi-a zis că îi sînt simpatic, băiatul cu finalul furtunos”.

Eroul de război declarat… mort!

În septembrie 1941 Zamperini n-a reuşit să fugă şi de război şi s-a înrolat în Forţele Aeriene ale Statelor Unite. În 1943, pe 27 mai, avionul în care se afla alături de alţi 10 soldaţi a fost doborît. Louis, împreună cu încă doi camarazi, au fost singurii supravieţuitori, şi au fost nevoiţi să reziste pe o plută improvizată nu mai puţin de 47 de zile. S-au hrănit cu peşte crud şi au băut apă de mare. După 33 de zile, unul dintre soldaţi a murit. În cea de-a 47-a zi, Louis şi colegul său au ajuns la Insulele Marshall şi au fost capturaţi imediat de armata japoneză. A fost ţinut prizonier pînă în august 1945, cînd s-a terminat războiul. A suportat o viaţă de infern, a făcut foamea, a fost torturat psihic şi fizic de gardienii japonezi. Mai mult, acasă a fost declarat mort după un an de la dispariţie! Iar cînd a fost eliberat şi s-a întors ca o fantomă în SUA, subnutrit şi depresiv, a fost declarat „Erou de război”.

Angelina Jolie i-a pus viaţa pe ecran

Aşa cum era normal, viaţa eroului Louis Zamperini a ajuns subiectul unui film. Pelicula a fost regizată de Angelina Jolie, una dintre cele mai frumoase şi faimoase dive la Hollywood. „Unbroken” spune povestea olimpicului Zamperini, care a participat activ la filmări, însă nu a apucat să vadă rezultatul final. Pe 2 iulie 2014, din cauza unei pneumonii, Louis s-a stins din viaţă… Avea 97 de ani! Angelina Jolie a fost prezentă la înmormîntarea lui Louis Zamperini şi a luat cuvîntul pentru a-şi arăta respectul faţă de unul dintre eroii Statelor Unite ale Americii: “Îi sîntem recunoscători pentru modul în care vieţile noastre sînt mai bogate pentru că l-am cunoscut pe el. Tuturor o să ne lipsească teribil”.

Liceul „Torrance” nu a uitat de cel mai important nume care i-a călcat pragul. În 2004, terenul de fotbal, fotbal american, şi pista de atletism, care formează stadionul liceului, îi poartă numele. Mai mult, şi la intrarea din liceu se poate citi, mare de tot, „Louis Zamperini”.