Olăroiu, meseriaşul absolut

În vreme ce naţionala României continuă să fie lăsată pe mîna unui antrenor mediocru, trişor şi penal (condamnat recent la un an de închisoare cu suspendare), cîţiva tehnicieni valahi...
28.11.2013 | 16:56
Olaroiu meseriasul absolut
ADVERTISEMENT

În vreme ce naţionala României continuă să fie lăsată pe mîna unui antrenor mediocru, trişor şi penal (condamnat recent la un an de închisoare cu suspendare), cîţiva tehnicieni valahi reuşesc performanţe extraordinare pe meleaguri străine, dar nu sînt băgaţi în seamă de FRF.

Mircea Lucescu este deja un clasic, iar victoria de miercuri, 4-0 cu Real Sociedad, îl plasează pe locul 2 în Grupa A a Ligii Campionilor înaintea ultimei etape, cu şanse de a prinde din nou primăvara principalei competiţii europene intercluburi.

ADVERTISEMENT

Lucescu-senior este ultra-vizibil, însă performanţe remarcabile înregistrează şi doi antrenori mai tineri, care activează departe de România şi de Europa: Cosmin Olăroiu şi Răzvan Lucescu. Cei doi se află, cu echipele lor, pe locul 1 în campionate din zona Golfului Persic: Emiratele Arabe Unite, respectiv Qatar. Două ţări care, prin banii lor şi prin ambiţiile etalate (Qatar va găzdui Campionatul Mondial din 2022), sînt un El Dorado pentru tehnicieni din lumea întreagă.

Cosmin Olăroiu este un fenomen fără egal în fotbalul arab. Nimeni, niciodată, n-a reuşit să devină un garant al succesului în maniera convingătoare a lui Olăroiu. Ultimii trei ani reprezintă o demonstraţie de măiestrie a tehnicianului român.

ADVERTISEMENT

Campionatul din Emirate a ajuns la etapa a 7-a. Linia de clasament a echipei lui Olăroiu, Al Ahli, arată astfel:

7   7   0   0    14-5    21

Altfel spus, 7 victorii din 7, procentaj 100% şi şase puncte avans faţă de ocupanta locului 2! Ultima izbîndă a fost înregistrată duminica trecută, 1-0 în derby-ul cu campioana ultimelor două ediţii, Al Ain, pregătită acum de spaniolul Quique Sanchez-Flores, în cartea de vizită a căruia figurează Valencia, Benfica şi Atletico Madrid.
Relevant este şi faptul că Al Ain, după ce a triumfat în 2012 şi 2013 cu Olăroiu la cîrmă, a căzut acum (cu Sanchez-Flores la cîrmă) pe locul 7, la 11 puncte distanţă de liderul Al Ahli. Şi asta, deşi fosta echipă a lui Olăroiu mizează în continuare pe Mirel Rădoi şi pe golgeterul ultimelor două ediţii, ghanezul Asamoah Gyan.

ADVERTISEMENT

O traiectorie inversă a avut actuala echipă a antrenorului român, Al Ahli. În campionatul trecut s-a clasat pe locul 2, cu 11 puncte mai puţin decît Al Ain-ul lui Olăroiu (51 faţă de 62), acum, cu Olăroiu la cîrmă, are 11 puncte avans după numai şapte etape!
Cosmin Olăroiu pare garantul absolut al resuscitării unor echipe care bîjbîie în căutarea succesului. De exemplu, pe Al Ain a luat-o de pe locul 10 (în vara anului 2011) şi condus-o spre două triumfuri consecutive (2012, 2013). Acum, istoria se repetă cu Al Ahli.

Unii or fi tentaţi să spună: mare lucru să cîştigi un campionat de cămile… Asta e o dovadă de profundă ignoranţă, în condiţiile în care următoarele opt clasate din Emirate (locurile 2-9) au antrenori de mare calibru, proveniţi din şcoli de fotbal de primă mînă. În ordine, aceştia sînt: brazilienii Marcos Paqueta (fost selecţioner al Arabiei Saudite) şi Paulo Bonamigo, italianul Walter Zenga (vechea noastră cunoştinţă), argentinianul Hector Cuper (dublu finalist al Ligii Campionilor cu Valencia, în 2000 şi 2001), uruguayanul Jorge Da Silva, spaniolul Quique Sanchez-Flores (câştigător al Cupei UEFA şi al Supercupei Europei cu Atletico Madrid, în 2010), sârbul Ivan Jovanovici şi portughezul Jose Peseiro.

ADVERTISEMENT

Primul antrenor originar din Emirate apare la echipa de pe locul 10, toţi cei din faţa sa sînt străini. Tot străini sînt şi tehnicienii formaţiilor de pe ultimele două locuri: românul Marius Şumudică (a preluat o echipă prăbuşită, dă semne că o va salva) şi elveţianul Umberto Barberis (fost internaţional, 54 de meciuri jucate pentru Ţara Cantoanelor).
În competiţie directă cu brazilieni, argentinieni, uruguayeni, spanioli, italieni, portughezi, sîrbi şi elveţieni, unii dintre ei de primă mînă, succesul absolut îi aparţine unui român: Cosmin Olăroiu. Şi asta, indiferent de echipa pe care o pregăteşte. Succesul îl urmează oriunde s-ar duce.

Lui Olăroiu îi calcă pe urme Răzvan Lucescu, liderul campionatului din Qatar. Despre acesta însă, într-un articol viitor.

 

ADVERTISEMENT