News

OMV a câștigat în instanță 300 de milioane de lei de la statul român. Decizie luată de un tribunal din Paris

29.07.2020 | 13:22
OMV a castigat in instanta 300 de milioane de lei de la statul roman Decizie luata de un tribunal din Paris
ADVERTISEMENT

Statul român, prin intermediul Ministerului Mediului, va trebui să plătească companiei austriece OMV suma de 287.000.000 de lei, la care se adaugă  și dobânzile, în urma unei decizii a Tribunalului Arbitral de la Paris.

Decizia a fost luată în urma unui diferend între OMV și statul român privind plata unor lucrări de mediu pe care acesta din urmă nu a vrut să le achite, informează G4Media, citând raportul financiar al OMV Petrom, făcut public miercuri.

ADVERTISEMENT

După preluarea pachetului majoritar de acțiuni la compania Petrom, OMV a făcut  o serie de lucrări de mediu precum închideri de sonde și decontaminarea unor situri poluate de la Arpechim, Doljchim și Petrobrazi, însă Ministerul  Mediului nu recunoscut aceste costuri.

Procesul dintre OMV și statul român a durat trei ani

În consecință, OMV a inițiat în  2017 procedura de arbitraj la Tribunalul de Arbitral de la Paris. Procesul s-a încheiat în urmă cu două săptămâni, instanța obligând statul la plata a 287 de milioane plus dobânzile care vor face ca suma finală achitată de Ministerul Mediului să  se ridice la aproape 300 de milioane.

ADVERTISEMENT

În data de 9 iulie 2020, Tribunalul Arbitral a emis Decizia Finală în arbitrajul inițiat de OMV Aktiengesellschaft („OMV AG”) la Camera Internațională de Comerț de la Paris (”ICC”) împotriva Ministerului Mediului din România, cu privire la anumite notificări de pretenții neplătite de către Ministerul Mediului pentru costurile suportate de OMV Petrom S.A. cu privire la lucrări de dezafectare de sonde și de refacere a mediului. Tribunalul arbitral a solicitat Ministerului Mediului să ramburseze OMV Petrom S.A. suma de 287,62 mil lei (aproape întreaga sumă solicitată inițial) și dobânda aferentă. Impactul deciziei este reflectat în rezultatele pentru T2/20 și se referă în principal la recunoașterea unui venit din dobânzi în rezultatul financiar net”, se spune în raportul financiar al OMV Petrom.