Advertorial

(P) Primul meci fără “urmașul” lui Cruyff! Vezi povestea care a uimit Olanda fotbalistică

Feyenoord joacă în Conference League primul meci de la plecarea lui Steven Berghuis la rivala de moarte Ajax
21.07.2021 | 16:40
P Primul meci fara urmasul lui Cruyff Vezi povestea care a uimit Olanda fotbalistica

Transferul lui Steven Berghuis (29 de ani) de la Feyenoord la Ajax Amsterdam a trecut aproape neobservat printre fanii fotbalului din România, dar a creat o situație foarte complicată în Olanda, țară în care trecerea căpitanului din Rotterdam la marea rivală din Amsterdam e considerată un eveniment major. 5.5 milioane de euro au plătit “lăncierii” pentru a-l transforma pe internaționalul batav în “urmașul” lui Johan Cruyff pe sens invers și a-și lăsa rivala fără lider! Joi, de la ora 22:00, Feyenoord joacă primul meci de la plecarea lui Berghuis, contra celor de la Drita, în Conference League!

Nu ai cont pe Superbet? Creează unul acum și ia bonusul de bun-venit!

Și-a construit cultul în cinci ani

Născut la Apeldoorn, oraș situat la aproximativ 100 de kilometri de Amsterdam, Steven Berghuis a dat de gustul fotbalului la Twente, cu care a câștigat Supercupa Olandei în 2012, apoi s-a consacrat la AZ Alkmaar, alături de care a ridicat deasupra capului două Cupe ale Olandei.

A plecat în Anglia, la Watford, dar experiența din Premier League a fost una nereușită și a ajuns la Feyenoord, sub formă de împrumut, în 2016. A fost sezonul în care a început să încânte pe “De Kuip”, iar echipa din Rotterdam s-a ridicat deasupra rivalelor Ajax și PSV și a cucerit titlul.

Sesizând potențialul de star, șefii lui Feyenoord l-au cumprat definitiv în vara lui 2017, pentru 6,5 milioane de euro, apoi au urmat patru ani în care Steven Berghuis s-a confundat cu jocul ofensiv și performanțele echipei: a primit banderola de căpitan, a ajuns la 87 de goluri în 199 de meciuri și a îmbrăcat costumul de lider. Și de preferat al fanilor! Cu el în teren, la Rotterdam au mai ajuns o Cupă a Olandei (2017/2018) și două Supercupe (2018 și 2019), distincții cărora li se adaugă titlul de golgheter al Eredivisie în sezonul 2019/2020.

Pe urmele marelui Cruyff

Nimic nu anunța așadar șocul pe care l-au avut fanii lui Feyenoord în momentul în care presa din Olanda a anunțat că Ajax va activa o clauză din contractul lui Berghuis și-l va transfera pentru 5.5 milioane de euro. A fost un moment de uluială pentru fanii lui Feyenoord, ceva ce trăiseră și suporterii lui Ajax, dar cu mult timp în urmă!

În 1983, după 11 ani, 18 trofee și intrat în istoria lui Ajax, legendarul Johan Cruyff s-a certat cu conducătorii clubului din Amsterdam și a decis că cea mai dulce răzbunare e un transfer la marea rivală Feyenoord. Zis și făcut. Iar un an mai târziu, Johan cucerea eventul cu Feyenoord, aducea gloria pe “De Kuip” și se retrăgea chiar din tricoul marii rivale a lui Ajax. O lovitură în aura clubului, genul de moment pe care fanii nu-l uită niciodată.

Acum, la 38 de ani distanță, e rândul pătimașilor ultrași ai lui Feyenoord să fie furioși. Revolta a pornit în Feyenoord, tricourile lui Berghuis sunt arse și aruncate la gunoi, dar istoria fotbalului olandez merge înainte. Cu Steven Berghuis în tricoul lui Ajax!

Feyenoord ia startul în Europa

În timp ce fostul lor golgheter își termină vacanța și se pregătește de primele antrenamente la Ajax, cu care a semnat până în 2025, Feyenoord s-a repliat prin aducerea iranianului Alireza Jahanbakhsh, de la Brighton, pentru 1,1 milioane de euro.

Iar primul meci în care trupa din Rotterdam trebuie să demonstreze că se poate descurca fără omul care i-a călăuzit jocul ofensiv în ultimii cinci ani se joacă joi, de la ora 22:00, în turul II preliminar al Conference League. O deplasare la Drita, în Kosovo, țară în care fotbalul nu naște atât de multe pasiuni și în care, cu siguranță, un transfer între marile rivale nu devine eveniment de prima pagină a ziarelor de sport și nu numai!