News

A apărut o nouă metodă de păcăleală în mediul online. Cum poți rămâne fără bani, pe Instagram

Cum fură hoții banii românilor, prin Instagram. O nouă metodă de păcăleală în mediul online.
09.06.2021 | 08:47
A aparut o noua metoda de pacaleala in mediul online Cum poti ramane fara bani pe Instagram
A apărut o nouă metodă de păcăleală în mediul online. Cum poți rămâne fără bani, pe Instagram. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Astfel, românii trebuie să fie foarte atenți la mesajele pe care le primesc, dar și la comentarii, pentru că hoții se folosesc de acestea pentru ca oamenii să cadă în plasă.

A apărut o nouă metodă de păcăleală pe Instagram

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a transmis la ce să fim atenți, pentru a evita o asemenea situație neplăcută, în care să devenim victime ale atacurilor de tip phishing.

ADVERTISEMENT

Scopul acestor acțiuni este de a trimite date personale sau chiar financiare, mesajele apărute părând a fi de la Centrul de Suport Instagram, dar în realitate nu este așa.

Aceeași sursă a transmis că atacurile cibernetice primite amenință că acel cont de Instagram va fi închis, dacă datele respective nu sunt trimise, prin accesarea unui link.

ADVERTISEMENT

“Atenţie la mesajele sau comentariile primite pe Instagram. În unele cazuri, acestea vin din partea unor conturi controlate de atacatori şi au scopul de a vă determina să le transmiteţi (involuntar) date personale, date financiare sau de autentificare.

În acest caz, atacatorii pretind a fi Centrul de Suport Instagram şi ameninţă cu închiderea contului, dacă datele nu vor fi validate în 24 de ore accesând un anumit link.

ADVERTISEMENT

Deşi pe această reţea socială link-urile sunt inaccesibile direct, utilizatorii primesc şi indicaţii despre cum pot totuşi accesa acel URL. Este evident o tentativă de phishing”, au transmis experţii pe pagina de Facebook a CERT-RO.

Tentativele de phishing au afectat marile companii și băncile

Atacurile de tip phishing sunt tot mai dese, iar ele vizează inclusiv companii mari. De altfel, la un moment dat, inclusiv Banca Mondială a fost victima unei astfel de înșelătorii online.

ADVERTISEMENT

Chiar la începutul acestui an, compania Digi RCS RDS a căzut pradă unei campanii de fraudă. Atunci, clienții erau anunțați că pot primi diferite premii din partea companiei.

În realitate, dacă aceștia continuau pe linkurile piratate, le erau preluate datele, eventual cele financiare, iar oamenii rămâneau fără bani în conturi.

Și Banca Transilvania a fost vizată de phishing, iar atacatorii afișau un mesaj prin care îi anunțau pe oameni despre un transfer nou făcut de bancă în contul lor.

Curioși, oamenii puteau să apase pe linkul respectiv, dar acesta le-ar fi furat datele de logare în contul de la bancă.

ADVERTISEMENT
Tags: