News

Papa Francisc a citat din Eminescu la Iași. Discursul aplaudat de zeci de mii de oameni

01.06.2019 | 19:03
Papa Francisc a citat din Eminescu la Iasi Discursul aplaudat de zeci de mii de oameni

Papa Francisc a uimit asistența de la Iași, unde a citat din poetul național Mihai Eminescu. Discursul suveranului pontif a fost aplaudat de zeci de mii de oameni în capitala Moldovei. Acesta a citat din poetul național, mai exact din poezia ”Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, pe la mijlocul discursului său.

Papa Francisc a citat dintr-o poezie a lui Mihai Eminescu

Papa Francisc a vorbit la Iași despre importanța păstrării legăturilor între părinți și copii, între bunici și nepoți, despre importanța conviețuirii în pace, dincolo de diferențele sociale, despre nevoia de a depăși toate problemele împreună. Suveranul pontif a ascultat și câteva scrisori pe care le-au citit românii plecați să îl vadă pe Papă.

”Aşa cum ne spun acele frumoase cuvinte ale poetului vostru naţional, care îi dorea dulcii sale Românii: „fiii tăi trăiască numai în frăţie ca a nopţii stele” (M. EMINESCU, „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”). Noi aparţinem unii altora, iar fericirea noastră personală se realizează făcându-i fericiţi pe ceilalţi. Toate celelalte sunt poveşti. Pentru a merge împreună acolo unde eşti, să nu uiţi de ceea ce ai învăţat în familie”, este parte a discursului papal de la Iași.

Papa Francisc a vorbit despre nevoia de a ne uni și a fi mai solidari. Sursa foto: Digi 24

Pericolele pe care le trăim cu toții: cum se transmite cu adevărat credința

Papa a oferit o adevărată lecție de credință în pelerinajul de la Iași și a spus că nu doar prin cuvinte se transmite iubirea și credința în Dumnezeu, ci mai ales prin gesturi, prin fapte și chiar și prin priviri. Papa a accentuat foarte mult ideea de dispariție a satului, a solidarității. A vorbit despre bătrânii abandonați de tineri și de pericolele care pasc unitatea între oameni.

”Aşa cum vă spuneam la început: credinţa nu se transmite doar prin cuvinte, dar şi cu gesturi, priviri, mângâieri ca acelea ale mamelor noastre, ale bunicilor noastre; cu gustul lucrurilor pe care le-am învăţat acasă, într-un mod simplu şi genuin. Acolo unde este mult zgomot, să ştim să ascultăm.

Unde este confuzie, să ştim să inspirăm armonie; unde totul se îmbracă în ambiguitate, să putem aduce claritate; unde este excluziune, să aducem împărtăşire; în mijlocul senzaţionalismului, în mijlocul mesajelor şi veştilor rapide, să avem grijă de integritatea celorlalţi; în mijlocul agresivităţii, să dăm precedenţă păcii”, a spus Papa Francisc.