News

Parlamentul European interzice produsele din plastic, de unică folosință! Lista produselor care nu mai sunt acceptate de UE

30.03.2019 | 12:44
Parlamentul European interzice produsele din plastic de unica folosinta Lista produselor care nu mai sunt acceptate de UE

Decizie surprinzătoare din partea Parlamentului European. Eurodeputații au hotărât să interzică produsele din plastic, de unică folosință. Măsura a fost supusă votului în cadrul instituției cu sediul la Bruxelles.

Ce produse din plastic au fost interzise de Uniunea Europeană

Inițiativa a avut parte de vot pozitiv în rândul europarlamentarilor. Mai concret, propunerea a obținut 560 de voturi pentru, 35 împotrivă și 28 de abțineri. Totodată, liderii europeni au stabilit și lista cu produse ce nu vor mai fi acceptate.

Astfel, începând cu 2021, printr-un acord convenit deja cu Consiliul UE, statelor membre ale Uniunii Europene le va fi interzisă folosirea unor produse precum tacâmurile din plastic de unică folosință, farfurii din plastic de unică folosință, paiele din plastic, bețișoarele de urechi din plastic și bețișoarele pentru baloane, de asemenea din plastic.

Ce produse vor fi interzise în Uniunea Europeană
Ce produse vor fi interzise în Uniunea Europeană

Uniunea Europeană nu va mai accepta produsele din plastic

De asemenea, nici produsele și recipientele pentru alimente nu vor mai fi acceptate pe întreg teritoriul Uniunii Europene, dacă sunt din plastic oxodegradabil. Interzise vor fi și recipientele pentru băuturi,c are sunt fabricate din polistiren expandat.

Potrivit raportului întocmit de cea care a venit cu această propunere legislativă, eurodeputata belgiană Frederique Ries din grupul ALDE din PE,  statele membre ale Uniunii Europene vor fi obligate să atingă un obiectiv de colectare de 90% pentru sticlele din plastic, până în anul 2029, precum și un obiectiv de 25% de conţinut reciclat pentru sticlele de plastic până cel târziu în 2025. Mai mult decât atât, textul respectivei propuneri legislative rglementează și principiul conform „poluatorul plătește”, în special pentru tutun, prin introducerea răspunderii extinse a producătorilor.

În altă ordine de idei, eurodeputații au votat în această perioadă renunțarea la ora de vară, începând cu anul 2021. Pentru moment însă, românii vor muta din nou limbile ceaselor cu o oră înainte, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 31 martie 2019. Astfel, ziua de duminică va fi de doar 23 de ore, în loc de 24.