News

Partidul Social Democrat, măsuri de austeritate! Guvernul taie bursele studenților și sporurile funcționarilor publici

15.07.2019 | 13:07
Partidul Social Democrat masuri de austeritate Guvernul taie bursele studentilor si sporurile functionarilor publici
ADVERTISEMENT

Partidul Social Democrat pare că trece la măsuri de austeritate! Astfel, în ședința Comitetului Executiv Național, pe lângă remanierea miniștrilor, liderii partidului vor discuta și un pachet de măsuri economice. Acesta este propus de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, dar nu cuprinde numai lapte și miere. Guvernul trebuie să ia mai multe decizii, până la finalul lunii pentru a fi adoptate o dată cu rectificarea bugetară.

Partidul Social Democrat, măsuri de austeritate!

Printre măsurile pe care vor să le ia social democrații se află și una care a stârnit deja mai multe controverse. Ministrul Finanțelor vrea să taie bursele studenților care pe perioada verii nu muncesc. Practic, dacă în cele 3 luni de vacanță, studenții nu îşi găsescu un job, fie el și part-time, nu vor mai primi burse de merit. Mai mult de atât, acelaşi Teodorovici vrea acum să propună limitarea călătoriilor gratis cu trenul pentru studenţi la cel mult 12 călătorii anual.

ADVERTISEMENT

Culmea, decizia de a oferi gratuitate studenților pe tren a fost chiar una a social democraților. O altă măsură deja discutată în interiorul partidului este cea privind impozitarea tuturor pensiilor speciale. Mai mulți specialiști din interiorul partidului spun că pensiile mai mari de 10 000 de lei trebuie să treacă printr-o impozitare. Pragul minim al impozitului, de la care pleacă discuţia în interiorul partidului, este de 30%, însă procentul ar putea fi mai mare, de până la 50%.

Partidul Social Democrat, măsuri de austeritate! Studenți
Studenții nu vor mai avea gratuitate full pe tren. Sursa foto – facebook

Guvernul taie bursele studenților și sporurile funcționarilor publici

Trebuie găsită şi o formulă în funcţie de care să se stabilească suma de la care vor fi impozitate pensiile, în funcţie de salariul mediu brut. Nu se opresc aici tăierile. Astfel, Partidul Social Democrat vrea acum să umble și la sporurile de periculozitate pe care le încasează funcţionarii publici. Majoritatea încasează un spor în cuantumul a 15% din salariu. Guvernul a calculat și a descoperit că în anii următori, ani în care legea salarizării unitare va duce la creşteri de salarii, sporurile respective vor pune presiune pe bugetele administraţiei centrale.

ADVERTISEMENT

Guvernul vrea acum să stabilească o sumă fixă pentru aceste sporuri, astfel încât acestea să nu crească odată cu salariul și să ducă la un adevărat blocaj.