News

Petre Daea, ironizat de ministrul mediului! Graţiela Gavrilescu: „De ce nu s-a intervenit cu rachete antigrindină?”

01.05.2019 | 15:40
Petre Daea ironizat de ministrul mediului Gratiela Gavrilescu De ce nu sa intervenit cu rachete antigrindina

Ministrul Mediului l-a șicanat pe Ministrul Agriculturii din cauza ravagiilor făcute de vreme în ultimele zile. Grațiela Gavrilescu l-a întrebat pe Petre Daea de ce nu s-a intervenit cu rachete antigrindină și a cerut chiar demisia celor responsabili de felul în care grindina a afectat mai multe culturi cu cereale și alte plante.

Grațiela Gavrilescu, atac pe față la Petre Daea

„Astăzi, în zona Dealu Mare, grindina a făcut prăpăd. Plantații întregi de viță-de-vie și culturile agricole au fost afectate iremediabil pe suprafețe mari. Ploaia torențială și grindina au blocat traficul rutier și șuvoaiele de apă au pătruns în curți și case… DE CE NU S-A INTERVENIT, EFICIENT, CU RACHETE ANTIGRINDINĂ?

M-am informat si avertizarea meteo, cod portocaliu, a fost data din timp, de către ANM. CER PUBLIC DEMITEREA IMEDIATĂ a celor care nu și-au respectat atribuțiile de serviciu!”, a scris Gavrilescu pe Facebook. Petre Daea a reacționat imediat după insinuările mai mult decât evidente ale colegei sale, vicepremier în guvernul PSD-ALDE.

Așa arată rachetele antingrindină care au provocat cearta Gavrilescu – Petre Daea

Daea se scuză: S-a activat sistemul antigrindină

”Nu vreau să comentez ce a spus doamna vicepremier. (…) Aseară, azi-noapte, astăzi am stat de vorbă cu specialiștii din domeniu care mi-au spus după episodul de ieri, când în această zonă s-au lansat 16 rachete care n-au putut să facă față situației date întrucât formațiunile de gheață s-au realizat undeva la 11.000 de metri înălțime.

Lansatoarele noastre de grindină acționează până la 8.000 de metri. Iată că am fost puși într-o situație fără precedent: nu s-a întâmplat niciodată în România ca să fie grindină înainte de 1 mai. Noi am fost pregătiți încă din 15 aprilie, urmare a acestei pregătiri, ieri s-a activat sistemul antigrindină și au fost lansate 16 rachete”, este răspunsul prompt al ministrului Agriculturii, potrivit Agrointel.ro.

Rachetele antigrindină care au devenit mărul discordiei sunt, de fapt, niște tunuri sonice care îndepărtează norii de grindină. Ministrul Agriculturii s-a lăudat recent că a achiziționat astfel de dispozitive pentru a nu fi afectate recoltele românilor.