Stiri sportive

Propunere de groază a UEFA: Platini ne trimite în liga V!

Preşedintele UEFA, Michel Platini, vrea să continue seria inovaţiilor în fotbal cu o nouă idee care implică participarea tuturor echipelor naţionale de pe continent. A mărit la 24, începînd...
10.10.2013 | 19:21
Propunere de groaza a UEFA Platini ne trimite in liga V

Preşedintele UEFA, Michel Platini, vrea să continue seria inovaţiilor în fotbal cu o nouă idee care implică participarea tuturor echipelor naţionale de pe continent. A mărit la 24, începînd cu ediţia 2016, numărul ţărilor calificate la turneul final, care va fi şi ultimul în acest format, organizat de Franţa. În ediţia din 2020 partidele din turneul final se vor juca în 13 oraşe din 13 ţări diferite. Încearcă să introducă măcar începînd din 2026 sistemul de invitaţie la Euro pentru naţionale precum Brazilia, Argentina, SUA sau Japonia, după modelul brevetat de mai mulţi ani de federaţia sud-americană pentru Coppa America.

Din viitoarea campanie de calificare la Euro, al cărei start va fi în 2014, se va introduce aşa numitul sistem de ”săptămîna fotbalului”, care are ca scop desfăşurarea unei etape de calificări nu într-o zi, cum se practică acum, ci pe durata fiecărei zile a săptămînii, pentru a avea un pol de interes mult crescut în jurul preliminariilor, inclsuiv din partea televiziunilor  Iar acum, după cum au aflat ziariştii de la The Guardian, are pe masă planul creării unei Ligi a Naţiunilor, care să înlocuiască plictisitoarele meciuri amicale interţări.

UEFA a discutat propunerea la Dubrovnik

UEFA vrea să facă din toate competiţiile patronate de ea adevărate spectacole, de maxim interes şi, evident, de obţinere a unor sume consistente din vînzarea dreturilor de televizare. La Congresul forului european desfăşurat recent în Croaţia, la Dubrovnik, celor 54 de membri li s-a expus acest plan, care ar urma să elimine dezinteresul din jurul partidelor amicale. În locul acestor partide amicale, începînd cu anul 2018, ar urma să intre în scenă la datele la care erau programate meciuri interţări de verificare, o nouă competiţie, care se va numi Liga Naţiunilor.

Liga Naţiunilor, 9 divizii valorice, cu promovare şi retrogradare

Această competiţie va fi organizată pe sistemul a nouă divizii valorice, rezultate în urma poziţionării echipelor naţionale în clasamentul pe naţiuni. România, la această oră, ar urma să facă parte din a cincea divizie, alături de Slovenia, Austria, Muntenegru, Polonia şi Finlanda.

Cîştigătoarea primei divizii, care cuprinde crema fotbalului european, Spania, Germania, Italia, Anglia, Portugalia şi Olanda, va primi un premiu foarte consistent în bani, iar sistemul presupune ca echipa care termină pe ultimul loc în fiecare divizie, exceptînd-o evident pe ultima, de unde nu ai unde cădea, retrogradează în divizia următoare şi, normal, prima clasată va urca la un nivel superior. Este clar că dacă UEFA va reuşi să implementeze această nouă competiţie interţări interesul va creşte enorm, chiar şi pentru diviziile de jos, pentru că oportunitatea de a termina pe primul loc şi a evolua la un nivel superior, cu adversari mai atractivi, atrage şi public şi televiziuni.

Iată componenţa celor nouă divizii preconizate de forul european

DIVIZIA 1

Spania, Anglia, Italia, Germania, Portugalia, Olanda

DIVIZIA a 2-a

Franţa, Rusia, Grecia, Croaţia, Bosnia-Herţegovina, Suedia

DIVIZIA a 3-a

Ucraina, Danemarca, Elveţia, Belgia, Ungaria, Cehia

DIVIZIA a 4-a

Irlanda, Turcia, Serbia, Norvegia, Slovacia, Israel

DIVIZIA a 5-a

ROM NIA, Polonia, Finlanda, Slovenia, Muntenegru, Austria

DIVIZIA a 6-a

Scoţia, Letonia, Bulgaria, Armenia, Estonia, Belarus

DIVIZIA a 7-a

Irlanda de Nord, Ţara Galilor, Albania, Islanda, Macedonia, Lituania

DIVIZIA a 8-a

Georgia, Moldova, Azerbaidjan, Luxemburg, Cipru, Kazahstan

DIVIZIA a 9-a

Liechtenstein, Insulele Faroe, Malta, Andorra, San Marino, Gibraltar