News

Polidinul, medicamentul minune conceput în România, va fi produs din nou. Care sunt noile forme de administrare

Se reia producția Polidinului, unul dintre cele mai cunoscute medicamente de concepţie românească. Preparatul are ca principal scop profilaxia.
21.08.2021 | 15:50
Polidinul medicamentul minune conceput in Romania va fi produs din nou Care sunt noile forme de administrare
ADVERTISEMENT

Reluarea producţiei de Polidin, unul dintre cele mai cunoscute medicamente de concepţie românească, a depăşit etapa de laborator, a anunțat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Polidinul a apărut ca un concept românesc de înlocuire a Omnadinului (poate cel mai cunoscut imunomodulator din istorie) care era utilizat în anii dinaintea celui de- Al Doilea Război Mondial.

ADVERTISEMENT

Se reia producția de Polidin. Cum va fi administrat

Reprezentare fluxului tehnologic de obținere a unui imunomodulator de tip Polidin. Foto: Facebook/Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”

În cadrul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” se află în desfăşurare un proiect de cercetare-dezvoltare prin care se doreşte dezvoltarea unui produs imunomodulator de tip Polidin, urmărindu-se punerea acestui produs pe piaţa de suplimente alimentare.

„În acest scop, s-a dezvoltat și modernizat procesul de fermentație bacteriană prin trecerea de la o tehnologie convențională (plăci Roux) la o tehnologie modernă, controlabilă (bioreactoare specializate).

ADVERTISEMENT

Forma de administrare a Polidinului este dezvoltată pentru a obține capsule gelatinoase orodispersabile de tip ursuleț (POLIDIN –O) și spray nazal (POLIDIN-N).

Prin schimbarea formei de administrare a Polidinului se dorește ca produsul să devină mai atractiv pentru un segment cât mai larg de populație (copii, adulți, vârstnici)”, a transmis Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

ADVERTISEMENT
Capsulele orodispersabile de tip ursuleț. Foto: Facebook/Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”
Bioreactoare de capacitate 3,6L și 13L pentru fermentație bacteriană din Aria pilot. Foto: Facebook

Toate activitățile s-au desfășurat în Centrul Cercetare-Dezvoltare Tehnologică din Institut în cadrul unui proiect de cercetare-dezvoltare de tip PSCD (Plan Sectorial de Cercetare-Dezvoltare) al Ministerului Apărării Naționale.

Vor continua testele clinice astfel încât Polidinul să fie repus pe piață și sub formă de medicament cu administrare injectabilă, au transmis sâmbătă, reprezentanţii Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, pe pagina de Facebook.

ADVERTISEMENT

Ce este Polidinul, medicamentul minune conceput în România

Polidin este un preparat imunomodulator care a fost inventat la Institutul Cantacuzino în anul 1966. Acesta a fost produs până în anul 2012. Preparatul era destinat administrării injectabile, în mod similar unui vaccin.

Preparatul avea ca principal scop profilaxia și era utilizat pentru stimularea rezistenței antiinfecțioase nespecifice.

Polidinul era folosit și ca tratament adjuvant în diverse infecții ale căilor respiratorii, uro-genitale, gripale, dar și pentru arsuri. Era recomandată administrarea medicamentului în timpul anotimpurilor reci, când riscul infecțiilor acute era mult mai ridicat.

ADVERTISEMENT