News

Politiciană CELEBRĂ în Craiova, condamnată la închisoare

Fostul viceprimar al Craiovei, Cristina Calangiu, a fost condamnată, vineri, de Tribunalul Dolj, la 2 ani de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare trei ani, şi 60 de zile de muncă în...
25.11.2016 | 16:57
Politiciana CELEBRA in Craiova condamnata la inchisoare

Fostul viceprimar al Craiovei, Cristina Calangiu, a fost condamnată, vineri, de Tribunalul Dolj, la 2 ani de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare trei ani, şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii în dosarul în care a fost acuzată de trafic de influenţă, în formă continuată, alături de mai multe persoane care au deţinut funcţii de conducere în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului Dolj.

Sentinţa nu este definitivă.

Alături de Cristina Calangiu au mai fost trimişi în judecată Radu Smarandache, fost şef serviciu în Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj – pentru luare de mită, în formă continuată, faptă pentru care a primit 3 ani de închisoare cu executare şi care este sub control judiciar; Rodica Ţenea, consilier juridic la Direcţia Juridică din cadrul Primăriei Craiova la data comiterii faptelor – pentru trafic de influenţă, în formă continuată; Ioana Munteanu – pentru pentru trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită, ambele în formă continuată, şi dare de mită; Maria Manolache, director general adjunct în DGASPC Dolj la data comiterii faptelor – pentru trafic de influenţă. Aceştia au primit au primit pedepse între 2 ani cu suspendare şi trei şi jumătate cu executare.

Lavinia Oprea, şeful Centrului de Consiliere şi Asistenţă Specializată pentru Persoanele cu Tulburări de Spectru Autist din cadrul DGASPC Dolj, a fost achitată.

Procurorii DNA Craiova au acuzat-o pe Cristina Calangiu că, în intervalul 2007-2014, perioadă în care a ocupat funcţiile de manager al Spitalului Clinic de Urgenţă nr. 1 Craiova (2006-2009) şi viceprimar al Craiovei (2012-2015), prin intermediul Ioanei Munteanu, a pretins şi primit sume cuprinse între 15.000 lei şi 8.000 euro, în total 50.500 euro şi 15.000 lei, de la mai multe persoane pentru a fi angajate ca asistenţi medicali sau infirmieri la unităţi spitaliceşti din municipiu.

Potrivit DNA, în perioada 2013 – 2015, Radu Smarandache, în calitate de şef al Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanei Adulte cu Handicap, prin intermediul Ioanei Munteanu, a pretins şi a primit, în şase rânduri, suma totală de 4.000 de lei, de la persoane interesate să obţină certificate de încadrare în grad de handicap, fără a fi îndreptăţite sau fără să fie aparţinători ai acestora.

De asemenea, în octombrie 2014, în contextul organizării unui concurs pentru ocuparea unor funcţii vacante în DGASPC Dolj, Maria Manolache, directorul DGASPC Dolj, în înţelegere cu Ioana Munteanu, ar fi pretins şi primit de la o persoană, printr-un intermediar, 3.000 lei. În schimbul acestor bani, Manolache trebuia să intervină pe lângă factorii de decizie cu atribuţii în organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ca persoana respectivă să ocupe unul din posturile de îngrijitor scoase la concurs. Potrivit anchetatorilor, întrucât persoana nu a promovat examenul, Manolache i-a restituit banii.

În 31 martie 2015, susţin procurorii, Oprea l-ar fi avertizat pe Radu Smarandache că este vizat de o anchetă penală, activitate ce l-a determinat pe acesta să contramandeze întâlnirea pe care o avea cu Munteanu şi să distrugă actele medicale ale unei persoane de la care acceptase 500 lei în scopul eliberării unui certificat de încadrare în grad de handicap. Ulterior, aceasta a aruncat actele respective într-un tomberon de gunoi, de la locul de muncă, informează agerpres.ro.

SURSĂ: Ştiripesurse.ro