News

Pomii fructiferi au înghețat în luna mai! Mai multe culturii au fost afectate și vom avea fructe mai scumpe la vară

11.05.2019 | 16:47
Pomii fructiferi au înghețat Sursa foto: Hepta.ro

Vremea rea din ultima perioadă, grindina și vijeliile au afectat culturile de pomi fructiferi din toată țara. Pomicultorii avertizează populația că, vara aceasta vom avea mai puține fructe și mai scumpe decât anii trecuți.

Fructe mai puține și mai scumpe la vară

Schimbările bruște de temperatură de la o zi la alta, dar și coborârea temperaturii sub zero din ultima perioadă au înghețat pomii fructiferi în luna mai când tocmai înfloriseră. Acest fapt a afectat sistemul imunitar al pomilor. Agricultorii se tem că mare parte din recolta de fructe de anul acesta  este compromisă.

În toate livezile din țară frunzele pomilor se clatină în bătaia vântului rece. Fructele sunt mai mici decât ar trebui pentru această perioadă a anului și se vor coace cu o întârziere de două săptămâni.

Pomii și arbuștii fructiferi care înfloresc devreme: caișii, piersicii și cireșii, dar și căpșunile sunt mai sensibile la boli decât merii sau perii și tocmai de aceea, aceste fructe au fost afectate de vremea capricioasă din ultima perioadă. Prețul fructelor se va vedea în piețe, mai mare decât în alți ani. Totodată, și prețul mierii va crește.

Aceste efecte produse în lanț au dat anotimpurile peste cap și provoacă numeroase probleme care pot perturba buna dezvoltare a unui pom fructifer.

Cum protejăm pomii fructiferi de vremea rea?

Fructele se vor scumpi vara aceasta
Fructele vor fi mai scumpe vara aceasta
Sursa foto: Hepta.ro

Frigul din timpul iernii și vremea schimbătoare primăvara reprezintă o condiție importantă pentru pomii și arbuștii fructiferi. Pe lângă cultivarea în sere și solarii, agricultorii vin și cu alte tehnici de protejare cum ar fi, învelirea pomilor cu folie microporoasă tip agril care asigură un plus de temperatură. O altă metodă ar fi cea a aspersiei, adică pomii se pulvereizează cu apă atunci când temperatura scade la 3-4°C pe timp de noapte.