Pariuri sportive

Povestea “celui mai bun” jucător din istorie! Viaţa controversată a lui Pele

Edson Arantes do Nascimento, cunoscut sub numele de Pele, este considerat de lumea fotbalului cel mai mare jucător din istorie. Ajuns la 74, brazililianul care a cîştigat trei titluri mondiale nu a...
22.10.2014 | 20:22
Povestea celui mai bun jucator din istorie Viata controversata a lui Pele

Edson Arantes do Nascimento, cunoscut sub numele de Pele, este considerat de lumea fotbalului cel mai mare jucător din istorie. Ajuns la 74, brazililianul care a cîştigat trei titluri mondiale nu a renunţat niciodată la rivalitatea cu argentinianul Diego Armando Maradona. Pele se laudă că a marcat peste o mie de goluri pentru Santos. Pele e cunoscut şi pentru “celebrele” sale predicţii în legătură cu învingătoarele de la Cupa Mondială.

Pele-6

Rivalitatea cu Maradona

Messi şi Ronaldo sunt prieteni, dacă ţinem cont de războiul pe care l-au dus de-a lungul deceniilor Pele şi Maradona. Cei doi s-au întrecut pentru titlul de cel mai bun jucător din istorie. Cel mai dur moment dintre Pele şi Maradona s-a petrecut în 2000. Atunci, la premiile FIFA, Maradona a cîştigat titlul de cel mai bun fotbalist all time, cu 53% din procente, faţă de cele 18% ale lui Pele. Totuşi, oficialii au mai inventat un trofeu şi pentru brazilian pentru ca rivalii să fie chit. Maradona nu a suportat ideea şi a părăsit evenimentul înainte ca Pele să îşi primească premiul.

BBDF436779788A7D5D3823DF485F5

Cei doi s-au înţepat de cîte ori au avut ocazia. Pele a rîs de federaţia din Argentina în 2010, cînd Maradona a fost numit selecţionerul “Pumelor”. Diego nu a rămas dator. În această primăvară i-a răspuns. “Senna este cel mai mare sportiv din istoria Braziliei. Pele a reuşit din nou să fie al doile”, a ripostat Diogol.

Totuşi, între Maradona şi Pele au fost momente de împăcare. În 2005, Maradona şi-a lansat emisiunea „La noche del Diez” şi l-a avut ca prim invitat chiar pe triplul campion mondial.

Vezi video:

Pele şi “celebrele” sale predicţii

Pele este cunoscut în lumea fotbalului şi pentru predicţiile pe care le-a dat de-a lungul anilor în legătură cu favoritele la cîştigarea campionatului mondial. Vezi mai jos cele mai tari “ponturi” date de Pele:

1. “Brazilia nu va depăşi faza grupelor Mondialului din 2002”. Pele a fost departe de adevăr. Cu Ronaldo şi Rivaldo golgheterii competiţiei, Selecao a cîştigat Mondialul, după o finală cu Germania.

2. “Argentina şi Franţa vor juca finala aceluiaşi Mondial din 2002”. “Perla Neagră” s-a înşelat din nou. Cele două echipe nici nu au ieşit din grupe. Mai mult, selecţionata Cocoşului Galic nu a marcat niciun gol.

3. “Columbia va cîştiga Mondialul din 1994”. Columbia bătuse Argentina cu 5-0 înainte de Cupa Mondială din Statele Unite. A fost îndeajuns pentru Pele să îi vadă pe Asprilla şi compania cu trofeul în mînă. Nu a fost chiar aşa. Columbienii nu au depăşit faza grupelor, acolo unde au fost învinşi şi de România. 20 de ani mai tîrziu, columbienii l-au ironizat pe Pele într-un videoclip în care îl rugau să nu îi mai nominalizeze printre favoriţi.

Vezi video:

Pele, peste 1000 de goluri în carieră

FIFA i-a recunoscut lui Pele cele 1.281 de goluri marcate în 1.363 de partide, în care sunt cuprinse şi jocurile amicale, ceea ce a dus la mai multe controverse. Nimeni nu îi poate lua brazilianului cele trei titluri mondiale cîştigate cu Selecao în 1958, 1962 şi 1970. Pele nu a cîştigat niciodată Balonul de Aur, dar a fost recompensat la începutul anului cu un “Balon de Aur de onoare”.

Vezi video:

 

Tags: