Romelu Lukaku a ajuns miercuri seară în Italia la Milano și a semnat cu Inter un contract pe 5 sezoane, după ce italienii i-au plătit 75.000.000 de euro lui Manchester United. Povestea din spatele succesului atacantului este cu adevărat impresionantă. Anul trecut, la Campionatul Mondial din Rusia, Romelu Lukaku a oferit un interviu cu adevărat tulburător în care povestea greutățile cu care s-a confruntat încă de la vârsta de 6 ani, atunci când din cauza sărăciei el și fratele său Jordan erau nevoiți să mănânce lapte amestecat cu apă.
Noul atacant al lui Inter Milano, Romelu Lukaku, a povestit drama prin care a trecut atunci când era copil: „Îmi aduc aminte perfect momentul în care am ştiut că suntem faliţi. Am în cap imaginea mamei mele şi privirea ei când se uita în frigider. Aveam 6 ani şi am venit acasă de la şcoală pentru masa de prânz. Mama avea acelaşi lucru în meniu în fiecare zi: lapte şi pâine. Când eşti mic, nu te gândeşti la aşa ceva, dar bănuiesc că atât ne puteam permite.”
„Într-o zi, am venit acasă, am intrat în bucătărie şi am văzut-o pe mama cu o sticlă de lapte, dar o amesteca cu ceva. Nu am înţeles ce se întâmplase. A venit şi mi-a servit prânzul ca şi cum nimic nu se întâmplase. Atunci mi-am dat seama ce se întâmpla. Amesteca laptele cu apă. Nu aveam bani destui să ne ajungă laptele până la finalul săptămânii. Eram faliţi. Nu numai săraci, ci faliţi.”, a mai adăugat acesta.
„ Tatăl meu a fost un fotbalist profesionist, dar era pe finalul carierei şi toţi banii dispăruseră. Primul lucru de care ne-am despărţit a fost cablul TV. Am rămas fără fotbal. Rămâneam fără curent electric câte două-trei săptămâni. Apoi, erau momente în care mama împrumuta pâine de la brutăria de pe stradă. Oamenii aceia ne ştiau pe mine şi pe fratele meu. Luam pâine luni şi o plăteam vineri.”
„ Ştiam că avem probleme, dar când am văzut-o pe mama amestecând lapte cu apă, am realizat că totul era terminat. Asta era viaţa mea. Nu am spus nimic, nu am vrut să o supăr şi mai tare. Mi-am mâncat prânzul, dar mi-am făcut o promisiune în acea zi. Am ştiut exact ce am de făcut. Nu puteam să îmi văd familia în asemenea hal. Lumea zice că în fotbal contează puterea mentală. Eu sunt cel mai puternic om pe care îl vei cunoaște.”
„ Într-o zi, am venit acasă şi am văzut pe mama plângând. I-am spus: ‘Mamă, totul se va schimba. Vei vedea. Voi deveni fotbalist la Anderlecht şi se va întâmpla curând. Va fi bine. Nu vom mai avea griji.’ Aveam şase ani. L-am întrebat pe tatăl meu când îmi pot începe cariera profesionistă. Mi-a spus că la 16 ani. ‘Se va întâmpla’, mi-am spus eu.”
„ Bunicul meu vorbea mereu despre fotbal. Într-o zi, mi-a spus: ‘Rom, fă-mi o favoare! Ai grijă de fata mea, te rog’. Eram confuz, dar i-am promis asta. După cinci zile a murit. Aș vrea ca bunicul meu să fie aici, să vadă ce viață avem. Aș vrea să-i pot da un telefon și să-i spun ‘Ți-am spus eu! Fata ta este bine. Nu mai sunt șobolani în apartament, nu mai doarme pe podea. Nu mai se stresează. Suntem bine acum. Suntem bine’ ”.
„Când aveam 11 ani, jucam pentru juniorii lui Lierse și unul dintre părinți a încercat literalmente să mă împiedice să intru pe teren. Spunea doar: ‘Cât de bătrân e copilul ăsta?! Unde e buletinul lui?! De unde e?! ‘. Știu că mă gândeam: ‘De unde să fiu ?! Ce ?! M-am născut în Antwerp. Sunt din Belgia!’. Tata nu era acolo, pentru că nu avea o mașină cu care să vină să mă vadă la meciurile din deplasare. Eram singur-singurel și trebuia să mă apăr singur. M-am dus să-mi iau buletinul din geantă și l-am arătat tuturor părinților prezenți la meci.”
„Îmi amintesc cum îl dădeau din mână în mână, inspectându-l atent, și îmi amintesc cum simțeam că mi se urcă sângele în cap și mă gândeam: ‘Oh, o să-ți omor fiul chiar și mai rău acum. Oricum urma să-l omor, dar acum o să-l distrug. O să vă întoarceți acasă și el va plânge.’ Voiam să fiu cel mai bun fotbalist din istoria Belgiei. Ăsta era scopul meu. Nu doar bun. Nu doar grozav, cel mai bun. Jucam cu atâta furie din mai multe motive… din cauza șobolanilor care alergau peste tot, la noi în apartament. Din cauză că nu mă puteam uita la fotbal. Din cauza modului în care mă priveau ceilalți părinți.”
„ La începutul sezonului, abia dacă prindeam echipa under 19 a lui Anderlecht. Antrenorul mă tot ținea rezervă. Iar eu mă gândeam: ‘ Cum naiba o să semnez la 16 ani un contract de profesionist dacă nu prind primul 11 la under 19?! ‘ . Așa că am făcut un pariu cu antrenorul de la under 19. I-am zis: ‘ Îți garantez ceva. Dacă mă bagi titular, o să dau 25 de goluri până în decembrie și a râs de mine. I-am zis: Atunci hai să facem un pariu. A zis: OK, dar dacă nu dai 25 de goluri până în decembrie, pe bancă o să rămâi.’ ”
„ ‘ I-am zis: Bine, dar dacă câștig, o să duci la curățătorie toate minivan-urile care duc copiii înapoi acasă de la antrenament. A, și încă ceva: va trebui să ne faci clătite zilnic.’ A dat din mână și a zis: ‘ Da, da, bine ‘ . A fost cel mai prost pariu pe care l-a făcut omul ăla. Era încă noiembrie când am atins borna de 25 de goluri. Mâncam clătite zilnic înainte să vină iarnă ! Să fie o lecție asta pentru toți: nu glumești cu un băiat căruia îi este foame.”
„ Am semnat contractul de profesionist cu Anderlecht în ziua în care împlineam 16 ani, pe 13 mai. M-am dus direct în oraș și mi-am făcut abonament la cablu, apoi am cumpărat un Play Station și noul FIFA. La juniori se terminase deja sezonul, așa că eram pe acasă, mă relaxam, în vacanță. Dar prima ligă belgiană de seniori era palpitantă, anul acela. Anderlecht și Standard terminaseră la egalitate, așa că urma un playoff în două manșe pentru a se stabili campioana.”
” Cu o săptămână înainte de meciul retur am fost sunat de antrenorul de la prima echipă și mi-a zis că mă ia în lot. Am fost în extaz. La meci am intrat pe teren în minutul 63, dar n-am înscris. Chiar dacă am pierdut finala, știam că eu și familia mea vom fi bine de acum înainte.”
Interviul lui Romelu Lukaku a fost acordat publicației theplayerstribune.com în care acesta a oferit foarte multe detalii legate de viața și copilăria sa, o poveste care este impresionantă și tristă în același timp, dar care are un final fericit, belgianul fiind unul dintre cei mai bine plătiți fotbaliști din lume.