Povestea primului club de fotbal din lume care a împlinit 156 de ani: a schimbat 10 stadioane!

Pe 24 octombrie 2013 s-au împlinit 156 de ani de la fondarea clubului Sheffield FC. Pînă aici, nimic deosebit, ţinînd cont că această echipă activează în momentul de faţă în Northern...
25.10.2013 | 13:29
Povestea primului club de fotbal din lume care a implinit 156 de ani a schimbat 10 stadioane
ADVERTISEMENT

Pe 24 octombrie 2013 s-au împlinit 156 de ani de la fondarea clubului Sheffield FC. Pînă aici, nimic deosebit, ţinînd cont că această echipă activează în momentul de faţă în Northern Premier League Division One South, cea de-a opta ligă din Anglia. Doar că Sheffield FC reprezintă în acelaşi timp cel mai longeviv club de fotbal din istoria acestui sport.

Primii paşi

La doi ani distanţă de la înfiinţarea clubului de cricket din Sheffield, Nathaniel Creswick şi William Prest au pus bazele unei echipe de fotbal, pe care au denumit-o, sugestiv, Sheffield FC.  Totul se întîmpla pe 24 octombrie 1857, la Casa Parkfield. Cum nu prea exista concurenţă la acea vreme, meciurile se desfăşurau doar între membri clubului. Spre exemplu, erau zile în care bărbaţii căsătoriţi înfruntau burlacii. Regulile jocului au fost stabilite tocmai de fondatorii Creswick şi Prest, însă acest lucru a durat doar pînă cînd a luat fiinţă celebra Football Association (FA).

ADVERTISEMENT

Seria derby-urilor

Odată cu apariţia unui alt club de fotbal, Hallam FC, în 1860, cei din Sheffield au primit ocazia de a întîlni şi alţi adversari în afara colegilor. Doi ani mai tîrziu, în acest oraş existau 16 echipe. Totuşi, conducerea Sheffield FC a luat decizia de a juca în alte oraşe, deoarece niciuna dintre adversare nu îi era pe măsură. În 1865 s-a deplasat la Nottingham, iar în 1865 a întîlnit pe teren neutru cei mai buni jucători din Londra. Londonezii au cîştigat, dar scorul s-ar putea să vă pună un pic pe gînduri: două goluri şi patru touchdown-uri la zero. Pe atunci, erau împrumutate şi aspecte din Regulile Australiene.

Sfîrşitul supremaţiei

Deşi încă există şi în zilele noastre, Sheffield FC şi-a încheiat foarte repede perioada de glorie, în 1885, cînd cluburile au putut trece la statut profesionist. Rămînînd la nivel de amatori, cei din Sheffield au coborît din primul eşalon, pierzînd categoric împotriva unor formaţii mult mai puternice, precum Aston Villa, Nottingham Forest sau Notts County. De altfel, toate cele zece trofee cucerite de-a lungul timpului nu au fost oficiale.

ADVERTISEMENT

Au jucat pe zece stadioane

Cu un istoric atît de îndelungat, era imposibil ca Sheffield să îşi joace toate meciurile de acasă pe un singur stadion. Iniţial, cea mai veche echipă din lume a evoluat pe Strawberry Hall Lane Park. S-a mutat apoi pe Newhall Athletic, Old Forge şi pe un teren din vecinătatea Ecclesall Road, niciunul dintre acestea neaparţinînd clubului. Sheffield a jucat pentru o scurtă perioadă şi pe Bramall Lane, dar înţelegerea avea să cadă în 1875, cînd deţinătorii terenului au refuzat să prelungească înţelegerea. În 1921 s-a mutat pe Abbeydale Park, unde avea să rămînă tocmai pînă în 1988, cînd a trecut pe Hillsborough. Au urmat alte două arene: Owlerton Stadium şi Don Valley, pentru ca în 2001 conducerea să achiziţioneze un teren pe care să-şi construiască, în sfîrşit, propriul stadion. Acesta are puţin peste nouă mii de locuri şi poartă denumirea de Home of Football Stadium, din motive de sponzorizare.

Prezent şters

În momentul de faţă, Sheffield FC ocupă locul şapte în Divison One South, cel de-al optulea eşalon din fotbalul britanic. Echipa se află relativ aproape de locurile pentru barajul de promovare, dar e greu de crezut că va reuşi acest lucru, ţinînd cont că din această ligă mai fac parte destule formaţii cu un lot superior din punct de vedere valoric. Vedeta echipei era David Graham, care şi-a început cariera de fotbalist la Glasgow Rangers, însă acesta a decis să se despartă de club de curînd. Sheffield are în lot şi un jucător venit din St. Kitts şi Nevis, Zephaniah Thomas pe numele său, cît şi un egiptean Watheq Al-Hakam. Patornul clubului este Richard Tims, în vreme ce antrenorul echipei este Ian Whitehorne.

ADVERTISEMENT