News

Locul României în clasamentul FIFA are o logică! Vezi cum SE CALCULEAZĂ punctajul care a dus naţionala noastră în TOP 10

FIFA a publicat clasamentul lunar în iulie, iar surprizele sînt mai mari ca niciodată, iar una dintre acestea este prezenţa României pe locul 8! Pe lîngă faptul că naţionala noastră are o...
07.08.2015 | 17:28
Locul Romaniei in clasamentul FIFA are o logica Vezi cum SE CALCULEAZA punctajul care a dus nationala noastra in TOP 10

FIFA a publicat clasamentul lunar în iulie, iar surprizele sînt mai mari ca niciodată, iar una dintre acestea este prezenţa României pe locul 8! Pe lîngă faptul că naţionala noastră are o clasare mai mult decît îndrăzneaţă, mai sînt cîteva prezenţe neaşteptate: Ţara Galilor pe 10, Argentina în faţa Germaniei deşi a pierdut finala Cupei Mondiale, Portugalia pe 7 deşi nu a ieşit din grupele Mondialului, iar Franţa pe 22!

Multă lume se întreabă cum a ajuns România aşa sus, însă totul ţine de un calcul matematic. Destul de prost gîndit de FIFA, însă matematica este matematică.

FANATIK.RO vă prezintă cum a ajuns România aşa sus şi cum se calculează poziţia în clasamentul FIFA.

Cum se calculează 

Pentru a determina poziţia din clasament, FIFA acordă un anumit număr de puncte valorice fiecărei partide pe care o joacă o naţională în ultimii patru ani, cu meciurile recente cîntărind mai mult decît cele vechi. Valoarea unui meci este calculată din 4 chestii: rezultatul meciului, importanţa meciului, puterea adversarului şi puterea continentului adversarului.

FIFA înmulţeşte aceşti 4 factori şi ajungem astfel la un anumit număr de puncte, iar aceste puncte se iau în calcul pentru ultimii ani şi se ajunge la cifrele respective.

FORMULA MATEMATICĂ:

PUNCTELE = M (punctele din rezultatele meciurilor) * I (importanţa meciului) * T (puterea adversarului) * C (puterea continentului adversarului)

M – echipele iau 3 puncte pentru victorie, un punct pentru egal şi o pentru înfrîngere.

I – Punctele de la importanţa meciului sînt dictate de importanţa competiţiei: amical (1.0), preliminarii EURO sau CM (2,5), EURO sau Cupa Confederaţiilor (3.0) şi Campionatul Mondial (4.0)

T – Puterea adversarului este dată de locul pe care îl ocupă şi se calculează 200 – locul pe care se află. Aşadar, dacă joci cu Germania, primeşti 200-2 (locul Germaniei), adică 198 de puncte. Dacă joci cu România, locul 8, primeşti 192 de puncte.

C – Puterea continentului: America de Sud (1.0), Europa (0.99) şi altele (0.85)

Înmulţind toate acestea se calculează numărul de puncte pentru fiecare meci jucat de o naţională. Pentru a ajunge la punctele anuale, FIFA calculează media de puncte pe meci pentru ultimele 12 luni şi le calculează.

Avînd în vedere că sînt luaţi în calcul ultimii 4 ani, aceştia au diferită valoare, cu cît sînt mai de curînd partidele cu atît se dă un procentaj mai mare: partide de acum 4 ani (20%), 3 ani (30%), 2 ani (50%) şi anul curent (100%)

Aceasta este toată formula cu ajutorul căreia România a ajuns pe locul 8 în clasamentul FIFA pe luna iulie 2015.

Tags: