News

Prăpăd în România după codul roșu de vreme severă. Zeci de localități din Hunedoara au fost măturate de ape, în urma ploilor torențiale

Vremea severă din acest weekend a făcut prăpăd în unele zone din țară. Mai multe localități au fost acoperite de ape în județul Hunedoara
25.06.2023 | 15:29
Prapad in Romania dupa codul rosu de vreme severa Zeci de localitati din Hunedoara au fost maturate de ape in urma ploilor torentiale
Apele au făcut prăpăd în județul Hunedoara Sursa foto: Facebook Dan Bobouțanu
ADVERTISEMENT

Sfârșitul acestei săptămâni a stat sub semnul fenomenelor meteorologice extreme, de la soare torid la furtuni violente. Vremea severă a adus avertizări cod roși de fenomene severe imediate, nu mai puțin de 14, în special pentru zonele montane.

Vreme severă în România. Localități din Hunedoara, măturate de ape

Dacă în București, de exemplu, vremea a fost tropicală sâmbătă, căldura sufocantă fiind amplificată de asfaltul încins, mai multe localități din țară s-au aflat sub avertizări nowcasting cod roşu de vijelii puternice.

ADVERTISEMENT

Una dintre aceste localități a fost satul Haşdău din județul Hunedoara. Apele au făcut prăpăd aici, nu se mai vede unde a fost strada. Oamenii au făcut cale întoarsă când au ajuns în faţa primejdiei. ”Vai de capul meu! Trebuie să mă întorc!”; ”Vai, viaţa mea! Dezastru!”, au fost reacțiile oamenilor, citat de Observator News.

30 de localităţi şi 170 de gospodării din judeţ au fost măturate de ape. Mai multe echipaje al serviciilor de urgență au intervenit pentru a-i scoate pe oameni din case și au evacuat 23 de persoane.

ADVERTISEMENT

Turişti salvați de pe munte

Ploile și vijeliile de cod roșu au făcut prăpăd și în mai multe gospodării din județul Alba. Ploile puternice au făcut ca un grup de 24 de turişti să rămână blocaţi  pe drumul dintre cheile Râmețului spre Brâna Caprei, în județul Alba și să aibă nevoie de ajutorul salvamontiștilor, după ce traseul montan a fost afectat de ploi puternice.

Turiștii au fost preluați de salvatori și duși la locul unde le erau parcate mașinile. În județul Neamț, un trăsnet a aprins un schit din comuna Podoleni. Flăcările au distrus acoperişul şi mai multe icoane şi obiecte de cult din interior.

ADVERTISEMENT

Vremea instabilă a cauzat probleme și în țările vecine. Un tren care venea de la Viena și trebuia să ajungă la București sâmbătă la ora 15:00, a ajuns în Gara de Nord in această noapte cu o întârziere de 10 ore.

”Furtunile se vor liniști în prima parte a săptămânii viitoare, dar vor reveni în forță de miercuri, în special în jumătatea de est a țării. Temperaturile, în schimb, vor rămâne plăcute până la finalul acestei luni, cu valori maxime ce nu vor mai trece de 31 de grade Celsius”, spune meteorologul Simona Căpșună.

ADVERTISEMENT

Cea mai mare parte a țării este sub imperiul a două avertizări de vreme severă, un cod galben, valabil până luni la ora 10.00 și o avertizare cod portocaliu, în vigoare până în această noapte la ora 04.00.

ADVERTISEMENT