Presa maghiară a făcut topul infracţiunilor din istoria fotbalului românesc

Angajaţii cotidianului maghiar Nemzetisport s-au apucat, cu o zi înainte de meciul România - Ungaria, să alcătuiască o listă cu persoane şi momente din fotbalul românesc, toate fiind din...
05.09.2013 | 17:24
Presa maghiara a facut topul infractiunilor din istoria fotbalului romanesc
ADVERTISEMENT

Angajaţii cotidianului maghiar Nemzetisport s-au apucat, cu o zi înainte de meciul România – Ungaria, să alcătuiască o listă cu persoane şi momente din fotbalul românesc, toate fiind din categoria celor care nu ne fac deloc cinste:

1. Jean Pădureanu. Renumit pentru meciuri vîndute, mai ales cînd echipa sa, Gloria Bistriţa, era în Divizia a 2-a, cîştiga aproape tot în turul campionatului, iar în retur vindea aproape cît şi unde voia Pădureanu. În anii ’90, truca meciuri în prima ligă şi era o gazdă extrem de ospitalieră cu adversarii, cu arbitrii şi cu jurnaliştii. Nimeni nu pleca nemulţumit de la Bistriţa. Apoi, în noiembrie 2012, a fost condamnat în Dosarul Transferurilor, pentru fraudă fiscală, şi a primit trei ani de închisoare cu suspendare. Procesul nu este finalizat.

ADVERTISEMENT

2. Cornel Penescu. Arestat, în 2009, şi condamnat pentru dare de mită către arbitri. Clubul pe care îl patrona, FC Argeş, a ajuns în liga secundă şi apoi a dispărut.

3. Gigi Becali. Excentric, este unul dintre cei mai bogaţi români care a ajuns la închisoare. Prima dată a stat acolo doar cîteva săptămîni, în 2009, pentru sechestrare de persoane. În 2013 a intrat din nou, pentru o valiză cu bani pe care a încercat să o ducă unei echipe de fotbal, deşi pretindea că banii sînt pentru a cumpăra un lot de pămînt. Apoi a fost condamnat şi pentru corupţie. Dar se pare că trăieşte ca un rege în celula sa, pentru că, recent, a găsit 1.000 de euro în buzunarul de la pantaloni.

ADVERTISEMENT

4. Adrian Mutu. Unul dintre cei mai mari fotbalişti români s-a irosit la Chelsea, în 2004, cînd s-a descoperit că este consumator de cocaină. Chelsea i-a solicitat o despăgubire de 17,7 milioane de euro. În 2010, aflat la Fiorentina, a picat la un test antidoping. A fost suspendat şi a început să se remarce în cluburile de noapte, cînd i-a rupt nasul în bătaie unui chelner. Fotbalist talentat, dar rebel, a fost pedepsit în mod repetat pentru escapadele în diverse cluburi, în timp ce se afla în acţiunile echipei naţionale.

5. Nicolae Ceauşescu. A fost secretar general în puternicul Partid Comunist, în perioada 1965-1989. Şi-a făcut în oraşul natal, Scorniceşti, o echipă de fotbal pentru Divizia 1, FC Olt, promovînd prin rezultate umilitoare precum 18-0. A construit un stadion care iniţial avea 30.000 de locuri, apoi a fost redus la 18.000, deşi toată populaţia oraşului nu depăşea 12.000 de oameni.

ADVERTISEMENT

6. Duelul Dinamo Bucureşti – Steaua Bucureşti. Ministerul de Interne şi Ministerul Apărării s-au luptat pe terenul de fotbal. Finala Cupei României din 1988 s-a încheiat cu scandal, iar Partidul Comunist a stabilit cîştigătoarea a doua zi: Steaua. Rivalitatea dintre cele două cluburi continuă şi astăzi.

7. Victor Piţurcă. Selecţionerul a fost martor şi citat în dosarul valizei cu bani, în care Gigi Becali a fost condamnat. Marea sa pasiune este pokerul, dar nu poate cîştiga mereu. A fost surprins cum trişa cu o cameră de filmat ascunsă într-un pachet de ţigări, iar frauda estimată s-a ridicat la 170.000 de dolari.

ADVERTISEMENT