News

Președintele Iohannis a promulgat noua formă a Legii dării în plată prin care se introduce clauza impreviziunii

13.05.2020 | 13:53
Presedintele Iohannis a promulgat noua forma a Legii darii in plata prin care se introduce clauza impreviziunii
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a legii  prin care este modificată Legea dării în plată. În noua formă a legii, este introdusă clauza de impreviziune prin care darea în plată se poate face și în caz de impreviziune, când modificările cursului valutar și majorarea ratei dobânzii variabile trece peste un anumit nivel.

Darea în plată, permisă în alte două circumstanțe

Reprezintă impreviziune: a) pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creştere de peste 52,6%  faţă de data încheierii contractului de credit. În vederea calculării procentului de 52,6% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Naţională a României la data transmiterii notificării de plată şi cursul de schimb publicat de BNR la data încheierii contractului de credit.
b) pe durata executării contractului de credit, obligația de plată lunară înregistrează o creștere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă”, se arată în noua formă a Legii dării în plată.

ADVERTISEMENT

O altă prevedere stipulează că cei care vor recurge la darea în plată nu pot fi incluși în baza de date cu rău platnicii creditelor contractate la bănci.

Inițiatorul legii, senatorul PSD Daniel Zamfir, a cerut premierului Ludovic Orban,  la începutul acestei luni, să nu  conteste legea la Curtea Constituțională.

ADVERTISEMENT

Cer public domnului prim-ministru Ludovic Orban să nu conteste la Curtea Constituţională legea dării în plată pentru că în acest mod nu ar face decât prelungească suferinţa celor care de ani de zile sunt în pragul ruinei şi duc povara ratelor la bancă”, a afirmat Daniel Zamfir.