Premier League

Efectul incredibil al prezenței lui Mohamed Salah la Liverpool pentru comunitatea islamică

05.06.2019 | 15:06
Mohamed Salah i-a făcut pe britanici să fie cu mai puțină ură față de musulmani
ADVERTISEMENT

Mohamed Salah este clar un idol pentru fanii lui Liverpool pe Anfield Road. Atacantul egiptean este omul care a deschis drumul spre câștigarea ultimei ediții a Champions League, când a deschis scorul din penalty, după numai 21 de secunde de la începutul finalei cu Tottenham, cormoranii impunându-se în final cu scorul de 2-0.

Prezența lui Mohamed Salah în echipa Liverpool a diminuat mult ura localnicilor față de musulmani

Mohamed Salaha ajuns probabil pentru locuitorii din orașul portuar al Angliei la popularitatea de care s-au mai bucurat cu zeci de ani în urmă doar un Kenny Dalglish, un Ian Rush sau antrenorul care a făcut Liverpool un pol al fotbalului mondial, Bob Paisley, 50 de ani de carieră jucător și apoi antrenor pe Anfield Road sau ieșind din sfera balonului rotund cu aceea a celebrei trupe pe care a dat-o Liverpool: The Beatles.

ADVERTISEMENT

Iar faptul că Mohamed Salahaparține religiei islamice reprezintă o altă bilă albă uriașă pentru cel care este principalul realiztor din ultimele două sezoane pentru The Reds. Pentru că un studiu întocmit zilele acestea de specialiști din cadrul forurilor destinate analizării situației imigranților și în special a celor de religie islamică, a scos la iveală un lucru extraordinar, pe care aceștia îl pun pe seama impactului pozitiv creat de prezența lui Mohamed Salah în echipă dar și în oraș în sine.

Mohamed Salah este un musulman foarte credincios, care a stat în Ramadan chiar și în ziua finalei Champions League

Procentele arată cifre extrem de îmbucurătoare

Aceste studii demonstreză clar că prezența egipteanului a ameliorat considerabil percepția britanicilor față de cetățenii musulmani. Se știe că în Regat gradul de islamofobie este destul de ridicat și faptele comise împotriva musulmanilor s-au înmulțit în ultimii ani. Ei bine, Liverpool se poate lăuda că este pe cale de a se vindeca de această ură, cu consecințele ei.

ADVERTISEMENT

Prezența lui Mohamed Salah a făcut ca gradul de islamofobie în orașul Beatleșilor să scadă consistent, de la 7,2 la sută, la 3,4, ceea ce este o reducere serioasă, iar delictele împotriva comunității musulmane au coborât și ele ca procentaj, la 18,9 la sută, fiind pentru prima dată, după mult timp, sub 20 la sută. Pentru a stabili aceste procente a fost nevoie de o muncă minuțioasă, care a cuprins studierea delictelor comise în Liverpool în ultimele luni, discuțiile a milioane de persoane pe rețele de socializare precum și dialogul cu direct cu 8000 de suporteri ai cormoranilor.