News

Prima zi de la OUG-ul „taximetriștilor”. Ce se întâmplă cu Uber și Bolt? Primul șofer amendat! Ce spun companiile

16.05.2019 | 16:42
Prima zi de la OUGul taximetristilor Ce se intampla cu Uber si Bolt Primul sofer amendat Ce spun companiile

Joi, 16 mai, a fost prima zi în care a intrat în vigoare ordonanța de urgență care modifică legea taximetriei. Asta după ce taximetriștii s-au plâns de „concurență neloială” din partea companiilor de ridesharing, precum Uber, Bolt (fostul Taxify) sau Clever și au cerut Guvernului modificarea legii 38/2003. Efectele s-au văzut imediat printre șoferii și utilizatorii aplicațiilor de tip ridesharing.

Ce s-a întâmplat cu Uber și Bolt la prima zi după „OUG-ul taximetriștilor”

Aplicațiile pentru mașini în regim de car sharing au anunțat că ar putea să nu mai aibă șoferi pe traseu începând de joi. Astfel, mulți dintre cei 2,5 milioane de utilizatori ai Uber, Bolt sau Clever s-au trezit fără posibilitatea de a comanda o mașină, sau cu prețuri extrem de scumpe, aproape duble față de normal. Ei au fost nevoiți în unele cazuri să aștepte chiar și zeci de minute pentru a primi o mașină.

Asta pentru că mai mulți șoferi nu au vrut să riște o amendă de până la 5.000 de lei cu care ar fi putut să se trezească, după OUG. Asta pentru că noua legislație a eliminat sintagma „în mod repetat” din Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi. După ce legea a fost modificată în acest sens, este de ajuns ca șoferii aplicațiilor de tip ride-sharing să fie amendați chiar și dacă sunt prinși o singură dată. Această modificare a fost cerută în mod expres de taximetriști!

Cum arăta aplicația Bolt, la o zi după OUG-ul taximetriștilor

Primul șofer de Uber amendat în București

Astfel, printre taximetriști a circulat un plan prin care voiau să îi prindă în capcană pe șoferii de Uber și anume să îi cheme lângă mașini de poliție. Astfel, la câteva ore după intrarea în vigoare a noii legi, un bărbat crede că a picat în capcana pusă de taximetriști. Acesta a fost amendat cu 1.000 de lei.

„Am primit o comandă la Mall Vitan, unde mă aștepta un domn, pe care l-am luat să-l duc la Piața Unirii. Pe drum mi s-a părut ceva suspect la el pentru că tot dădea mesaje. Pe drum am fost oprit din mers de o mașină de poliție, am fost tras pe dreapta. Mi s-au cerut actele, i le-am dat. L-a întrebat pe domnul din spate dacă e cu UBER, a zis că da. A cerut să fie martor, i-am înmânat autorizațiile, atestatul, după care mi-a dat amendă 1.000 de lei, plătibilă în 14 zile lucrătoare, la jumătate din sumă. Cred că am fost urmărit de când l-am luat pe domnul. E posibil să fie taximetrist”, a spus șoferul, pentru Pro Tv.

Uber și Bolt anunță că își vor ajuta șoferii și vor plăti ei amenzile

Reprezentanți ai Uber şi Bolt au declarat pentru Mediafax că şoferii parteneri au primit mesaje, prin intermediul aplicaţiilor, în care aceştia sunt asiguraţi că vor fi susţinuţi financiar şi juridic, în cazul în care vor avea probleme cu poliția. De asemenea, șoferii au fost rugaţi să semnalizeze eventualele abuzuri.

De altfel, Bolt a și emis un mesaj pe rețelele de socializare:

„Cel mai probabil ați auzit de schimbarea legii taximetriei, care a intrat în vigoare astăzi. Vrem să vă asigurăm că activitatea Bolt continuă în București, Cluj-Napoca și Timișoara. De asemenea, le oferim șoferilor parteneri sprijin financiar și juridic.

Alegând să călătoriți cu noi, arătați că susțineți o nouă legislație, care să le permită pasagerilor să aibă parte de un transport urban modern, accesibil și fiabil.

Mulțumim că sunteți alături de noi!”

Rămâne de văzut ce deznodământ vor avea modificările legislative, în contextul în care și Ministrul Transporturilor a avut mai multe întâlniri cu șefii companiilor de ride-sharing și a susținut că amendarea șoferilor Uber, Bolt sau Clever este un fake-news.