News

Primarul PSD din Bacău, Cosmin Necula, trimis în judecată. Câți bani a cerut consilierilor pentru două asociații

02.07.2019 | 13:42
Primarul PSD din Bacau Cosmin Necula trimis in judecata Cati bani a cerut consilierilor pentru doua asociatii

Primarul PSD

din Bacău Cosmin Necula a fost trimis în judecată alături de fostul viceprimar, Dragoș Daniel Ștefan, pentru că ar fi cerut consilierilor în jur de 570.000 de lei pentru două asociații locale. Acuzația pe care procurorii Direcției Naționale Anticorupție le-o aduc celor doi este de abuz în serviciu.

Primarul Bacăului, Cosmin Necula, trimis în judecată de procurorii DNA pentru finanțare frauduloasă a unor ONG-uri

Primarul Cosmin Necula și fostul vice Dragoș Ștefan le-a cerut consilierilor locali 570.000 de lei pentru două asociații nonprofit care, conform procurorilor, nu îndeplineau condițiile pentru a putea fi finanțate. Acuzația de abuz de putere a primarului este completată cu cea de participație improprie sub forma determinării în speța celor două ONG-uri.

Fapta de care este acuzat Cosmin Necula a avut loc în 10 iulie 2017, când, în timpul unei ședințe a Consiliului Local Bacău, Cosmin Necula le-a cerut celor prezenți să finanțeze organizațiile nonguvernamentale obligându-i să adopte o hotărâre la nivel local prin încălcarea legislației în vigoare, se arată în comunicatul DNA.

Abuzul în serviciu ar fi fost comis în iulie 2017. Sursa foto: zvelt.ro

Bani nerambursabili pentru societăți nonprofit neeligibile. Ce lege s-a încălcat în acest dosar

În urma acestei acțiuni de determinare din partea primarului și a viceprimarului, Consiliul Local Bacău a finanțat cele două ONG-uri, conform procurorilor, cu 553.000 de lei și apoi cu o a doua tranșă, de 15.000 de lei. Cele două ONG-uri nu erau prioritare conform Comisiei tehnice, clasându-se ca punctaj ca eligibilitate pe locurile 12, respectiv 20.

„Prin finanțarea acestor proiecte au fost încălcate dispozițiile Legii 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general și au fost vătămate interesele legale ale solicitanților care au întrunit un punctaj mai mare.

Corelativ, cele două asociații beneficiare ale fondurilor au obținut un folos necuvenit constând în acordarea de finanțări nerambursabile la care nu erau îndreptățite potrivit dispozițiilor legii mai sus menționate”, transmit procurorii DNA Bacău.

 

Tags: