Fotbal intern

Primul campionat din istoria Ligii 1. Trei echipe s-au luptat la titlu

Decembrie 1909. Fotbalul din România făcea primii paşi importanţi. Se înfiinţase “Asociaţia cluburilor de foot-ball din România”. Era primul pas spre crearea unui campionat naţional....
14.07.2017 | 00:00

Decembrie 1909. Fotbalul din România făcea primii paşi importanţi. Se înfiinţase “Asociaţia cluburilor de foot-ball din România”. Era primul pas spre crearea unui campionat naţional. Lucru ce se va şi întâmpla în ultima lună a anului 1909. Trei echipe aveau să se lupte pentru Cupa ASAR (Asociaţiunea Societăţilor Atletice din România).

Cele trei candidate la titlu

United Ploieşti s-a înfiinţat pe 10 martie 1906, printre membrii fondatori numărându-se muncitori americani şi olandezi. Primul preşedinte al clubului a fost Jacop Kopps, un inginer olandez care lucra în domeniul petrolier. Pentru că nu au avut un stadion timp de trei ani, United juca meciurile de acasă în Bucureşti. Abia în 1909, Radu Stanian, primarul Ploieştiului, şi Take Ionescu, preşedinte al Partidului Conservator-Democrat, dispun construirea unui stadion de 800 de locuri, inaugurat pe 29 octombrie 1909.

Istorie Liga 1. Trei echipe s-au batut pentru titlu2

Colentina Bucureşti a fost fondată în aprilie 1909 de muncitorii şi funcţionarii englezi ai fabricii de bumbac “Colentina”. Echipa bucureşteană îşi juca meciurile pe stadionul “Bolta Rece”, arena pe care aveau să mai joace Olympia, Bukarester FK sau FC Colţea. Echipa era formată aproape în întregime din fotbalişti străini, lucru normal la începutul secolului al XX-lea.

Olympia Bucureşti s-a înfiinţat pe 15 octombrie 1904. Pe actul de naştere al clubului bucureştean semnau, printre alţii, Mario Gebauer, Theodor Davila, nepot al lui Carol Davila, sau Lazăr Breyer. La fel ca şi Colentina, meciurile de acasă se disputau pe “Bolta rece”. Chiar dacă vorbim de o perioadă în care amatorismul era în floare, Olympia se putea mândri cu un echipament adus de la Paris, în timp ce ghetele de joc fuseseră procurate din Londra.

Prima ediţie, primele discuţii

Campionatul trebuia să înceapă în primăvara lui 1909, dar nu exista încă un for care să reglementeze competiţia. Abia în octombrie se pun bazele “Asociaţiei cluburilor de foot-ball din România”, strămoaşa Federaţiei Române de Fotbal. Pentru început, comitetul de conducere era format din şase membri, fiecare club existent având câte doi: Viereck şi Bayer (Olympia), Koppes şi Maior (United), Thomson şi Matthews (Colentina).

Şedinţele se ţineau săptămânal la Hotel Bulevard, procesele verbale fiind redactate atât în limba română, cât şi în limba germană. Lazăr Breyer era cel care se ocupa de acest registru. Imediat se pun bazele şi campionatului naţional. Trei echipe urmau să se lupte pentru Cupa ASAR, meciurile fiind programate pentru luna decembrie.

Pe 6 decembrie, pe stadionul “Bolta Rece”, Olympia învingea cu 2-1 pe Colentina. “Timpul şi de această dată defavorabil din cauza vîntului puternic ce sufla cu îndoită putere pe cîmpul unde am avut ocazia să admirăm un joc foarte viu şi interesant din tote punctele de vedere”, astfel era caracterizată partida în presa vremii. Pe 11 decembrie se joacă al doilea meci, United Ploieşti-Olympia 3-3, iar bucureştenii devin primii campioni ai Romaniei. În cazul acestui meci, rezultatul final nu a fost niciodată confirmat oficial. Astfel, unele surse contemporane au proclamat-o pe Colentina drept campioană a României.

Colentina Bucureşti a învins-o pe United Ploieşti cu 2-0 chiar în ziua de Craciun, dar titlul ajungea în mâinile rivalilor bucureşteni. Charles Viereck, căpitanul Olympiei, a fost cel care a ridicat deasupra capului Cupa ASAR. Cel mai bun marcator al competiţiei a fost şi el premiat, însă numele său s-a pierdut. Singurul lucru cunoscut este acela că a marcat toate cele 5 goluri ale campioanei.

Istorie Liga 1. Trei echipe s-au batut pentru titlu4

Primul 11 al primei campioane: Winter – Charles Viereck (căpitan), Mario Gebauer – Gogu Niculescu, Theodor Davilla, Grunberg – Nicu Apostolescu, Gogu Dragomirescu, Boris Ioanin, Hart, Lazăr Breyer.

23 de echipe au câştigat de-a lungul timpului titlul de campioană a României