News

Primul chitarist al trupei Compact, Marian Manoliu, a murit!

Azi-noapte s-a stins din viaţă Marian Manoliu, chitaristul din prima componenţă a legendarei trupe Compact....
17.11.2016 | 17:20
Primul chitarist al trupei Compact Marian Manoliu a murit

Azi-noapte s-a stins din viaţă Marian Manoliu, chitaristul din prima componenţă a legendarei trupe Compact.

Supranumit ”El Mano”, în lunga sa carieră, chitaristul şi compozitorul, care a ca murit la vârsta 63 de ani, a cântat alături de toate numele importante ale pop-rockului românesc începând cu 1974 (Semnal M, Actustic T 74). Dispariţia sa fulgerătoare e deplânsă de fostul său coleg de trupă, Costi Cătămăşan, cel care a înfiinţat, alături de Teo Peter, trupa Compact, dar şi de Stefan Nagy de la Semnal M.

Marian Manoliu a murit completând o lungă listă de decese în istoria Compact
Ca şi în în cazul trupeţilor de la Goodbye to Gravity, pieriţi în groaznicul incendiu de la Colectiv (cu excepţia solistului Andrei Găluţ), Compact a fost şi ea o formaţie mult îndoliată în lunga sa carieră.

Cel mai carismatic om din rock-ul românesc, Teo Peter s-a stins într-un controversat şi cumplit accident rutier, pe 4 decembrie 2004. Aflat într-un taxi, maşina în care se afla Teo a fost lovită într-o intersecţie (Blvd. Dacia cu Str. Polonă din Bucureşti) de un SUV condus de un puşcaş marin cu statut diplomatic care a intrat pe culoarea roşie a semaforului. Militarul, care a ieşit pozitiv la testul de stabilire a alcoolemiei, a scăpat de acuzaţia de omor, în urma unui proces derulat în Statele Unite.

La nici şase luni de zile, chitarisul trupei, Emil Laghia a fost omorât cu sânge rece la vârsta de 37 de ani, de femeia cu care trăia într-un apartament din Tulcea. Trupul său a fost găsit câteva zile mai târziu de fiul agresoarei, acesta, pe numele său Elena Ignat fiind arestată pentru omor. Cei doi locuiau împreună de aproximativ 16 ani şi, conform declaraţiilor vecinilor, se certau frecvent. În familia Compact a mai murit şi primul impresar al trupei, George Popa iar simpaticul baterist Aurel ”Leluţ” Vasilescu a speriat toată suflarea rock-ului în 2008, după preinfarctul survenit pe scenă, la un concert la Făgăraş. El a suportat şi o minuţioasă intervenţie chirurgicală.

”Odihna veşnică drag prieten şi fost coleg de trupă în primii ani ai Compactului”, este mesajul lui Cămărăşan, actualmente profesor de chitară ca şi regretatul Marian Manoliu. Clujeanul El Mano a fost un bun prieten cu marele actor Florin Piersic.

Sursa: Libertatea.ro