Sporturi

Programul tururilor cicliste în 2019. Când sunt Tour de France, Il Giro și La Vuelta

18.10.2018 | 14:38
Programul tururilor cicliste in 2019 Cand sunt Tour de France Il Giro si La Vuelta

În 2019 vor continua tradiționalele curse de ciclism, incluse anual în programul întrecerilor din acest sport. Cum de mult Turul României, care se desfășoară anual, nu mai prezintă atracția din trecut, evident că atenția iubitorilor acestui sport, bine susținută mediatic și de programele Eurosport, care acordă o atenție foarte mare principalelor evenimente în sportul cu pedale, se va îndrepta și în 2019 către cele trei mari tururi de pe continentul european: Tour de France, Il Giro și la Vuelta. Primul este maximul în ciclism în fiecare an și atrage un număr uriaș de spectatori pe traseu în fiecare etapă, dar și turul Italiei (Il Giro) sau cel al Spaniei (La Vuelta) sunt urmărite cu mult interes.

Asta și pentru că, evident, fiind vorba de crema competițiilor sportive rutiere an de an cei mai buni sportivi profesioniști, repreyentând formații de renume pe continent, dar, totodată, și țările lor, participă la cele trei mari evenimente. Și-au înscris numele printre câștigătorii din toate timpurile nume celebre, precum Edi Merckx, Bernard Hinault, Jacques Anquetil, Fausto Coppi, Alberto Contador sau, ajungând în vremurile noastre, Chris Froome, toți aceștia reușind performanța de a câștiga în carieră cel puțin o dată fiecare din cele trei tururi celebre.

Programul tururilor cicliste 2019. Ce alte competiții mai avem în afara celor trei Tururi

15-20 ianuarie  Tour Down Under  Australia

6-10 februarie   Turul Valenciei  Spania

25 februarie – 3 martie Turul Emiratelor Arabe Unite

10-17 martie Paris – Nice  Franța

13-19 martie Tirreno Adriatico  Italia

25-31 martie Volta a Catalunya  Spania

8-13 aprilie Turul Țării Bascilor  Spania

22-26 aprilie Turul Alpilor  Italia

30 aprilie – 5 mai Turul Romandiei  Elveția

11 mai – 2 iunie IL GIRO (Turul Italiei)

12 mai – 18 mai Turul Californiei  SUA

15-23 iunie Turul Elveției

6-28 iulie TOUR DE FRANCE

12-18 august Binck Bank Tour  Belgia și Olanda

24 august-15 septembrie LA VUELTA (Turul Spaniei)

Și în 2019 aceste trei mari competiții fanion ale ciclismului vor continua, iar cei mai buni rutieri din lume și-au confirmat deja prezența. Acest lucru înseamnă garantarea unui spectacol de mare clasă și din nou un număr impresionant de iubitori ai ciclismului care vor urmări cursele, etapă de etapă, în cele trei tururi. Pentru că dincolo de competiția sportivă, Tour de France, Il Giro și La Vuelta înseamnă show și marketing, care aduc sume fabuloase.

Eddy Merckx este unul dintre campionii de legendă ai ciclismului. Belgianul a câștigat toate cele trei tururi
Eddy Merckx este unul dintre campionii de legendă ai ciclismului.

Tour de France 2019 va fi cea de-a 106-a ediție a competiției. Va începe pe 6 iulie și se va încheia pe 28 iulie. Va cuprinde 21 de etape și va avea ca particularitate ceea ce se numește Le Grand Depart, adică Marea Plecare, moment care marchează începutul Turului. Cu alte cuvinte este vorba de prima etapă și pentru a cincea oară în istoria Tour de France debutul nu se va face pe pământ francez, ci în Belgia. Este a doua oară când Bruxelles primește această onoare de a deschide Tour de France și explicația este că în 2019 se vor împlini 50 de ani de la succesul celui mai celebru rutier al Belgiei, Edi Merckx.

De unde se va pleca în Tour de France 2019. Omagiu pentru un mare campion

Le Grand Boucle, cum mai este numit Tour de France, cuprinde 21 de etape și însumeză 3500 de kilometri parcurși de rutieri. Probele cele mai dificile sunt cele de cățărare, caravana trecând prin Munții Pirinei și Munții Alpi. Sosirea are loc la Paris, pe celebrul bulevard Champs-Elysees, acolo unde în această vară francezii au sărbătorit câștigarea celui de-al doilea titlu de campioni mondiali la fotbal. De regulă, în Tour de France participă componenții a 20-22 de echipe, fiecare alcătuită dintr-un număr de opt rutieri. În afara învingătorului la general mai există câștigători pe secțiuni, sprinteri, cățărători, probe de munte, cel mai tânăr rutier, sub 26 de ani. Competiția a fost înființată în anul 1903 de ziarul Auto, care pierdea mult ca număr de exemplare la concurență cu Le Velo. Cele mai multe succese în Tour de France, câte 5, au avut francezii Jacques Anquetil și Bernard Hinault, belgianul Edi Merckx și spaniolul Miguel Indurain.

Premiile în Tour de France nu ating nici pe departe câștigurile din tenis sau fotbal. Învingătorul general e recompensat cu 500.000 de euro, locul 2 cu 200.000, locul 3 cu 100.000, locul 4 cu 70.000, iar locul 5 cu 50.000. Învingătorul de etapă ia 11.000 de euro, locul 2 5500 euro. Și cei care câștigă la sprinteri sau la cățărare primesc câte 25.000 de euro, iar echipa cu cele mai multe puncte în clasament e răsplătită cu 50.000 euro, a doua cu 30.000, iar treia cu 20.000.

Italienii vor să schimbe locul sosirii cu un oraș al îndrăgosiților

Il Giro 2019 va însemna ediția cu numărul 102 a competiției. Se va pleca de la Bologna în data de 11 mai și punctul final va fi pe 2 iunie. Noutatea care ar putea surveni ar fi locul finișului, existând varianta ca acesta să nu mai fie Roma, ci Verona. Ultimul câștigător în Il Giro, în 2018, a fost Chris Froome, care este și ultimul pe lista celor ce a reușit să bifeze succesele în toate cele trei Tururi. Și Turul Italiei are la bază tot inițiativa unui ziar, e vorba de celebra publicație Gazzetta dello Sport, de aceea și tricoul învingătorului este roz, după culoarea paginilor de ziar tipărite. Tipicul Turului este identic celui din Franța, cu 21 de etaper, cu premii separate pentru învingătorii pe secțiuni. Cele mai multe victorii în Il Giro le-au avut italienii Alfredo Binda și Fausto Coppi, precum și belgianul Edi Merckx, toți cu câte 5 succese. În 2018 a câștigat Chris Froome.

Programul tururilor cicliste 2019. Tot un britanic a câștigat și Il Giro 2018. Este vorba de Chris Froome
Programul tururilor cicliste 2019. Tot un britanic a câștigat și Il Giro 2018.

La Vuelta a fost Turul care a încheiat an de an seria celor trei mari întreceri cicliste de pe continent. Are loc spre sfârșitul lunii august și continuă în septembrie. În 2019 va fi cea de-a 74-a ediție, el fiind și cel mai tânăr din istoria celor trei Tururi. Va porni la drum pe 24 august de pe Costa Blanca, în apropiere de Alicante, într-0 zonă superbă și se va încheia pe 15 septembrie. Competiția a avut prima ediție în anul 1935, dar abia din 1955 putem vorbi despre o întrecere anuală, care respectă același tipar din Tour de France și Il Giro ca model de desfășurare. La Vuelta 2019 va avea loc între 24 august și 15 septembrie. Învingătorul este răsplătit cu tricoul roșu. Cele mai multe succese în istoria La Vuelta le-a avut un spaniol, dar nu Miguel Indurain sau Alberto Contador. Este vorba de Roberto Heras.