News

Proiect de lege care prevede mărirea tichetului de masă. „Valoarea nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz”

13.09.2019 | 16:44
Proiect de lege care prevede marirea tichetului de masa Valoarea nu este suficienta pentru a cumpara o masa de pranz

Proiect de lege care prevede mărirea tichetului de masă inițiat de cinci deputaţi PSD. Aceștia au argumentat că suma actuală este cea mai mică din Europa şi este insuficientă pentru achiziţia unei mese de prânz. „Valoarea actuală a unui tichet de masă de 15,18 lei (înainte de impozitare) nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz, în condiţiile în care vaoarea medie a unei mese de prânz este de 21,40 lei.

Proiect de lege care prevede mărirea tichetului de masă

Un număr mare de angajaţi se află în imposibilitatea de a avea o masă adecvată în timpul unei zile de lucru, fie ca urmare a programului de lucru încărcat, fie pentru că nu au acces la achiziţionarea mesei de prânz. Astfel, această problemă rămâne o responsabilitate comună a statului, precum şi a angajatorului, pentru a le oferi o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru”, se arată în proiectul semnat de de deputaţii PSD Valeriu Steriu, Violeta Răduţ, Liviu Ioan Balint, Dumitru Gherman şi Ioan Terea.

Cei cinci spun că valoarea pe zi a tichetului de masă este printre cele mai mici din Europa, având în vedere că este de aproximativ 3,21 euro, în timp ce în Spania este de 11 euro, în Belgia de 8 euro, în Franţa de 11,04 euro, în Grecia de 6 euro, iar în Portugalia de 7,63 euro. „Tichetele de masă au o eficienţă remarcabilă în generarea de consum, locuri de muncă şi venituri bugetare, ca urmare a efectului de rostogolire a impactului lor pe şase valuri succesive de impuls economic.

Proiect de lege care prevede mărirea tichetului de masă. Tichet de masă
Tichetele de masă în România au o valoare mică comparativ cu alte ţări. Sursa foto – facebook

„Valoarea nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz”

Fiecare leu acordat în tichete de masă aduce încasări bugetare de 40 de bani, iar pentru fiecare leu de contribuţii sociale scutite de la plată sunt injectaţi în economia locală aproape 4 lei”, se mai arată în proiect. Mai mult de atât,  iniţiatorii arată că tichetele de masă aduc la bugetul public venituri echivalente cu o rată de impozitare de circa 40%, ceea ce înseamnă că majorarea valorii nominale a tichetului de masă la 20 de lei va genera venituri suplimentare bugetului public.

„Peste 2,1 milioane de angajaţi, aproape jumătate din populaţia angajată, beneficiază de tichete de masă”, mai susţin iniţiatorii proiectului care cred că astfel va crește și consumul produselor alimentare.