News

Propunere radicală pentru anul școlar 2021 – 2022. Vacanță mai scurtă și trimestre în loc de semestre

11.04.2021 | 15:35
Propunere radicala pentru anul scolar 2021  2022 Vacanta mai scurta si trimestre in loc de semestre
Propunere pentru anul școlar 2021-2022, Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Începând din această toamnă, elevii ar putea avea anul școlar structurat pe trimestre. Propunerea pentru anul școlar 2021-2022 este în discuție între sindicate și asociații și Ministerul Educației. O altă modificare ar putea fi începerea anului școlar din data de 1 septembrie.

Ordinul de ministru publicat în februarie prevede ca anul școlar să înceapă în data de 13 septembrie. Societatea Academică din România a lansat însă un apel prin care dorește modificarea datei începerii anului școlar în 1 septembrie. Se mai prevede și structurarea anului școlar pe trimestre, după schema septembrie-decembrie, decembrie-martie, martie-iunie.

ADVERTISEMENT

Vacanțele de Paște și Crăciun rămân nemodificate, însă se dorește scurtarea vacanței de vară, coalițiile din educație susținând că perioada îndelungată de vacanță din timpul verii ar afecta procesul de învățare. Prin pornirea anului școlar din data de 1 septembrie, se urmărește scurtarea vacanței de vară cu 2 săptămâni, relatează Digi24.

Propunerea creează nemulțumiri

FNAP arată însă că propunerea ar fi contestată de mulți părinți. Federația a susținut inițial propunerile, dar ulterior și-a retras semnătura după ce mai mulți părinți s-au declarat nemulțumiți de noile măsuri. Unul din motivele nemulțumirilor ar fi că, dacă anul școlar s-ar extinde cu 2 săptămâni, elevii ar avea de suferit din cauza infrastructurii care nu permite aerisirea corectă a claselor. Multe familii nu ar mai putea beneficia de programul “Litoralul pentru toţi”.

ADVERTISEMENT

De asemeni, Consiliul Național al Elevilor e de părere că extinderea anului școlar nu ar fi o prioritate și că ar fi mai importantă calitatea actului educațional. Consiliul Național al Elevilor spune că ar fi oportună o discuție despre extinderea anului școlar abia după elaborarea noilor planuri-cadru.

Anul școlar 2021-2022 va începe pe 13 septembrie

Anul școlar 2021-2022 va începe totuși pe 13 septembrie, așa cum este precizat în ordinul de ministru publicat în Monitorul Oficial, asigură Ministrul Educației. Anul școlar va putea însă suferi modificări dacă Federaţia Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți, Consiliul Național al Elevilor şi Federația Spiru Haret ajung la o înțelegere în acest sens.

ADVERTISEMENT

“Acest an școlar ar urma să înceapă pe 13 septembrie. Pledăm pentru extinderea duratei anului școlar, dar în același timp e nevoie și de predictibilitate. Ministerul Educației e dispus să ia în considerare reanalizarea structurii anului școlar, cu o singură condiție: această solicitare să fie făcută prin consens de către partenerii de dialog.

Toți elevii și părinții cunosc o structură. Dacă revenim, asta va crea un deficit de predictibilitate.

ADVERTISEMENT

Ministerul Educației va propune din timp extinderea anului școlar din septembrie 2022. Ministerul Educației oricum susține extinderea perioadei de cursuri în învățământul preuniversitar, cu atât mai mult cu cât predarea online a generat pierderi, deci e nevoie de timp pentru recuperarea pierderilor”, a precizat Ministrul Educației.

ADVERTISEMENT
Tags: