Proteste violente în Muntenegru. Oamenii cer demisia premierului, aflat de 25 de ani la putere

Mii de oameni care cereau demisia premierului din Muntenegru s-au încăierat, sâmbătă, cu forţele de ordine. Mulţimea a început să arunce cu cu petarde şi sticle incendiare în oamenii legii,...
25.10.2015 | 20:30
Proteste violente in Muntenegru Oamenii cer demisia premierului aflat de 25 de ani la putere
ADVERTISEMENT

Mii de oameni care cereau demisia premierului din Muntenegru s-au încăierat, sâmbătă, cu forţele de ordine. Mulţimea a început să arunce cu cu petarde şi sticle incendiare în oamenii legii, încercând să rupă barajul şi să intre în clădirea Parlamentului. În jurul Parlamentului fuseseră desfăşuraţi sute de scutieri. Forţele de ordine au recurs la gaze lacrimogene pentru a împrăştia mulţimea.

Cincisprezece poliţişti au fost răniţi, între care unul grav, iar 24 de manifestanţi au avut nevoie de îngrijiri medicale.

ADVERTISEMENT

Parlamentarul Andrija Mandic, unul dintre organizatorii protestelor, a fost reţinut, a anunţat ministrul de interne. Protestele au fost convocate de principalul partid al opoziţiei din Muntenegru, Frontul Democrat, de dreapta.

În cursul serii, în mai multe puncte din capitala Podgoriţa au avut loc ciocniri sporadice între poliţişti şi manifestanţi mascaţi, caree aveau un comportament agresiv.

ADVERTISEMENT

Manifestanţii au protestat pentru a treia oară în decurs de o săptămână. Ei cer demisia premierului şi alegeri libere şi corecte, care să fie organizate de un guvern de tranziţie. În mod normal, alegerile legislative sunt prevăzute pentru începutul anului 2016.

Cel vizat de proteste este Milo Djukanovici, politician aflat de 25 de ani la conducerea Muntenegru. Lider încă de pe vremea lui Slobodan Miloşevici, când Muntenegru şi Serbia formau o singură ţară, Djukanovici a fost preşedinte, apoi a avut şase mandate de prim-ministru. „Milo hoţul!” şi „E terminat!” au strigat protestatarii în faţa Parlamentului. Ei spun că liderul muntenegrean este corupt şi a distrus ţara.

ADVERTISEMENT

În cursul nopţii, autorităţile au scos blindatele pentru a patrula pe străzile capitalei.

Până acum, Djukanovici a respins apelurile de a demisiona şi a propus ca alegerile să fie convocate după reuniunea NATO din decembrie, când Muntenegru ar urma să primească invitaţia de a intra în Alianţa Nord-Atlantică. Premierul acuză opoziţia că încearcă să împiedice aderarea ţării la NATO. El s-a declarat convins că în spatele manifestaţiilor din Muntenegru se află Rusia, ale cărei relaţii cu Alianţa sunt tensionate din cauza crizei din Ucraina.

„Niciodată în NATO” proclama, într-adevăr, o pancartă ţinută sâmbătă de un manifestant, relatează AFP. Însă alţi participanţi la miting au spus că această chestiune nu este importantă. Protestele nu au ca obiect NATO sau Rusia, ci sărăcia de care suferă populaţia, a declarat unul dintre manifestanţi.

ADVERTISEMENT

Şi săptămâna trecută poliţia a recurs la gaze lacrimogene pentru a-i împrăştia pe zecile de protestatari care campau de trei săptămâni în faţa Parlamentului pentru a cere demisia premierului. Incidente au avut loc şi la 18 octombrie, când manifestanţii au aruncat cu pietre şi gaz iritant în poliţişti, iar aceştia au răspuns recurgând la gaze lacrimogene.

La cei 53 de ani ai săi, Milo Djukanovici se menţine la putere de 25 de ani. După alegerile parlamentare din octombrie 2012, a devenit premier pentru a şasea oară. A fost şi preşedinte al Muntenegrului, din 1998 până în 2002, când statul federal pe care îl forma Muntenegru cu Serbia a trecut prin războiul din Kosovo.

Muntenegru şi-a obţinut independenţa paşnic, în iunie 2006, în urma unui referendum.

Sursă: www.digi24.ro

ADVERTISEMENT
Tags: