Fotbal intern

Geniul „Stelei” maghiare! HAGI al Ungariei, super-poveste

Cel mai mare jucător all-time al vecinilor noştri de la vest a fost Ferenc Puskas, un atacant de un rafinament rar întîlnit, care a cunoscut gloria şi în tricoul naţionalei spaniole....
11.10.2014 | 08:52
Hungary's Ferenc Puskas (l) lashes a shot at goal as West Germany's Werner Liebrich (r) tries to block

Cel mai mare jucător all-time al vecinilor noştri de la vest a fost Ferenc Puskas, un atacant de un rafinament rar întîlnit, care a cunoscut gloria şi în tricoul naţionalei spaniole.

Dacă vrei să fii primit cu braţele deschise în Budapesta, varianta sigură este să te declari mare admirator al lui „Feri baci”, cum i-au spus ca unui părinte suporterii, alintîndu-l astfel pe Ferenc Puskas, „statuia” fotbalului maghiar, cel care a marcat 85 de goluri pentru naţionala ţării sale în 84 de partide.

Puskas-Hungary

Generaţia sa a trăit paradoxul cel mai dramatic de care poate avea parte un fotbalist. Să fii cel mai bun, să faci parte dintr-o naţională cum rar s-a văzut – ce fotbal de vis practica Ungaria anilor ’50! -, şi totuşi să nu cîştigi titlul mondial, nici măcar atunci cînd „măcelăreşti” în grupe adversarul din finală cu 8-3 şi ai 2-0 în faţa lui după numai 8 minute de joc cu trofeul pe masă!

După 31 de meciuri fără înfrîngere timp de 7 ani! A fost cea mai mare surpriză din istoria Mondialelor, Ungaria senzaţională a lui Puskas, Hidekguti sau Kocsis pierzînd inexplicabil finala de la Berna, în 1954, în faţa Germaniei de Vest.

A fost doliu naţional, celebrul crainic al radioului maghiar, Şandor Sepsi, care după ce Ungaria făcuse 2-0 în numai cîteva minute cînta şi invita poporul să înceapă petrecerea şi să deschidă sticlele de şampanie, plîngînd în hohote la final în direct!

Ungurul german care a ajuns spaniol

147802_g

La origini, Ferenc Puskas nu este însă neaoş maghiar. Ba, dimpotrivă, nici măcar nu l-a chemat Puskas de la bun început!

Pe 2 aprilie 1927, cînd a venit pe lume, se numea Ferenc Purczeld, fiul unui şvab, deci german, care abia în 1937 a fost nevoit să îşi schimbe numele în Puskas, la ordinul statului ungur, ca toate numele să aibă denumire maghiară. Pentru Ferenc nu conta însă numele, ci fotbalul, pe care l-a mîncat pe pîine, chiar şi în anii negri cînd Al Doilea Război Mondial îndolia lumea. Tatăl jucase ani de zile pentru Kispest Budapesta, actuala Honved, şi a decis să-şi ia odrasla la club, unde activa atunci ca antrenor.

În 1943, la numai 16 ani, Ferenc avea să debuteze la seniori, în plin război mondial: „Am crezut că e o glumă, dar m-am trezit împins spre teren de către nimeni altul decît cel mai bun prieten, coleg peste tot, inclusiv la naţională, Joszef Boszik”. În tribune nu erau mai mult de 100 de spectatori, dar pentru Puskas a fost debutul şi asta era tot ce conta.

După război, în 1948, clubul a devenit Honved, pentru că a fost dat sub tutela Ministerului Apărării, un fel de Steaua a Ungariei, iar jucătorii au primit grade în armată. De aici avea să vină o poreclă celebră a lui Puskas: „Maiorul galopant”, aluzie la gradul său militar.

Honved, avînd marele atuu al implicării şefilor armatei, a construit o echipă foarte puternică odată cu venirea altor două nume mari, Zoltan Czibor şi Sandor Kocsis, şi a pus monopol pe campionat, reuşind 5 titluri, între 1948 şi 1953, de fiecare dată Puskas fiind golgeterul sezonului.

Disident în timpul ocupaţiei ruse din 1956

Soccer - World Cup Switzerland 54 - Final - Hungary v West Germany

Ferenc Puskas a fost printre cei care nu au acceptat nici o secundă prezenţa trupelor sovietice în 1956 pe străzile Budapestei, chipurile pentru a restaura ordinea de tip comunist după mişcarea de protest declanşată de unguri la nivel naţional. Honved Budapesta tocmai era angrenată în prima ei participare într-o cupă europeană şi pierduse greu, cu 2-3, pe terenul spaniolilor de la Athletic Bilbao.

La ce lot valoros avea echipa armatei din Budapesta, returul putea fi rezolvat cu bine, dacă şi evenimentele politice ar fi permis acest lucru. Însă invazia sovietică i-a determinat pe cei mai mulţi dintre jucători să refuze întoarcerea în infern şi oricum forul european nu ar fi permis nici un moment desfăşurarea returului în capitala Ungariei, unde aveau loc lupte de stradă.

A fost momentul de cotitură din viaţa lui Puskas şi a colegilor săi. Au decis să dispute a doua partidă contra spaniolilor în Belgia, a fost alegerea lor în acest sens, oricum meciul trebuia programat undeva în afara graniţelor Ungariei şi, deşi au făcut un meci în care au pus mult suflet, scorul de 3-3 i-a calificat pe iberici.

Acesta a fost ultimul joc al marelui Honved la nivel oficial. Decizia o luaseră împreună, încă de la începutul meciului retur, cei mai buni jucători din echipă, Puskas, Czibor şi Kocsis, cărora o perioadă li s-a adăugat şi Boszik, dar ultimului i-a fost teamă de eventualele represalii pe care le-ar fi putut suporta familia sa, rămasă la Budapesta şi avea să revină acasă.

Cei trei i-au convins pe ceilalţi jucători să refuze revenirea la Budapesta şi, pentru a atrage atenţia asupra evenimentelor din ţara lor, au decis, deşi au primit suspendare pe doi ani din partea FIFA şi a federaţiei ungare, să rămînă în străinătate în grup compact, pentru a întreprinde un turneu de jocuri în Italia, Spania, Portugalia şi Brazilia.

„A fost poate cel mai emoţionant moment din toţi anii petrecuţi împreună la Honved. Cu toţii ştiam că după acest turneu vieţile noastre vor lua o altă turnură, că unii dintre ei noi vom rămîne să ne căutăm norocul în Occident, iar alţii îşi vor lua inima în dinţi şi vor reveni la Budapesta. Dar era clar că era cîntecul de lebădă al marelui Honved şi am dorit să îl facem să fie cît mai frumos”, scria Puskas în biografia sa de mai tîrziu.

A fost declarat mort

o_20140317074448_el_perfil_de_ferenc_puskas_el_mas_zurdo_el_mas_gordo_y_el_mas_goleador_del_real_madrid

În acei ani grei, la un moment dat a apărut zvonul că Puskas ar fi decis să revină în secret la Budapesta şi, într-o confuzie totală, a fost declarat mort!

Totul s-a lămurit însă repede şi pentru marele Ferenc, la 29 de ani, a început suspendarea de doi ani decisă de UEFA pentru refuzul de a reveni la clubul de care aparţinea. A stat şi s-a antrenat în Austria, într-o zonă montană, avînd şi familia alături. „La început a fost extraordinar, era o vacanţă prelungită, dar după cîteva luni se transformase în coşmar, pentru că doream enorm să pot juca şi nu aveam voie, nu mai spun că mă plictisisem în ultimul hal”, îşi aminteşte Ferenc în autobiografie.

După 2 ani, la 31 de ani, a devenit liber pentru a semna cu oricine, dar a avut cîteva mari surprize pînă să ajungă la Real Madrid. AC Milan şi Juventus nu l-au luat pentru că era prea bătrîn şi prea scund, iar Manchester United pentru că nu ştia limba engleză. Pînă la urmă tot răul a fost spre binele lui Puskas, care avea să petreacă ani de neuitat la Real Madrid.

Alt mare star al clubului spaniol, plecat şi el să îşi continue cariera printre îngeri alături de prietenul din Ungaria, argentinianul Alfredo di Stefano, spunea despre Ferenc că nu a cunoscut în viaţa sa jucător mai abil în a găsi atît de uşor drumul spre gol, iar ca om a întîlnit un personaj de o mare fineţe sufletească, dornic să fie de ajutor în orice moment. La Madrid, Puskas a arătat că talentul şi munca anulează datele din buletin şi, în 8 ani, a marcat 180 de goluri în 156 de partide.

Zi de doliu naţional la moartea sa

ppppp

În 2000, Puskas a fost diagnosticat cu Alzheimer, dar statul ungar a decis să i se acorde îngrijire specială foarte tîrziu, abia în septembrie 2006.

A fost internat în cea mai modernă clinică din Budapesta, unde avea să moară nici două luni mai tîrziu, pe 17 noiembrie, ca urmare a unei pneumonii. Soţia Erszebet şi fiica Aniko au declarat într-un tabloid de la Londra că statul maghiar şi-a bătut joc de Ferenc, pentru că putea să intervină la timp pentru a-l ajuta medical şi nu să aştepte atîţia ani. „Puskas a fost şi va rămîne un bun naţional al Ungariei şi merita alt tratament din partea autorităţilor de la Budapesta”, acuză soţia sa.

A fost dorinţa lui să fie incinerat şi cenuşa depusă într-un mormînt la catedrala Sfîntul Ştefan. A fost declarată zi de doliu naţional şi străzile au fost pur şi simplu paralizate ore întregi în ziua înmormîntării de mulţimea de oameni venită să-i aducă un ultim omagiu.

Stadionul din capitala Ungariei a primit numele său, la fel o stradă din districtul Kispest, iar în 2007 s-a creat clubul „Puskas Academy”, care a ajuns la nivel de primă divizie. Tricoul cu numărul 10 a fost retras de la Honved, însă ar putea fi reintrodus în circuit în curînd, doar dacă alt nume mare al fotbalului, italianul Alessandro Del Piero, ar accepta la 40 de ani să joace măcar un sezon pentru Honved, club patronat acum de un grup italian.

„Nu ai ce-i face. Mai are doar doi ani pînă va ajunge la graniţa a 40 de ani, o vîrstă la care toţi fotbaliştii şi-au pus demult ghetele în cui. Nu şi Puskas, care continuă să fie la fel de bun, precum vinul. Cu cît e mai vechi cu atît e mai bun” – („Marca”, 1965)

50 de goluri a marcat Ferenc Puskas pentru Kispest în campionatul 1947-1948, devenind astfel golgeterul Europei