Fotbal intern

RADAR TV: Între scandalul “Bidon Rouge” de la FCSBachus, plagiatele din presa sportivă şi Nea Nelu Iliescu rapidistu’

• Vasile Turcu a încercat să se sinucidă din pricina datoriilor. Aici, situaţia este complexă şi are multe aspecte. Problema de fond e legată de “caracteristicile generale” ale “lumii...
07.03.2017 | 00:05
RADAR TV Intre scandalul Bidon Rouge de la FCSBachus plagiatele din presa sportiva si Nea Nelu Iliescu rapidistu

• Vasile Turcu a încercat să se sinucidă din pricina datoriilor. Aici, situaţia este complexă şi are multe aspecte. Problema de fond e legată de “caracteristicile generale” ale “lumii afacerilor” de pe plaiurile noastre. Am aflat acest caz doar pentru că era vorba despre fostul finanţator al lui Dinamo. În realitate, există o sumedenie de astfel de drame şi e aproape la ordinea zilei ca afacerişti veroşi să cadă în plasa Satanei, în hăţurile cămătarilor şi în alte blide sparte. Halal societate capitalistă! Din nefericire, când o ţară ajunge în halul ăsta de rinocerizată, e greu să vezi luminiţa de la capătul burlanului.
• Dragostea colegilor de breaslă ne sufocă! Da’ măcar s-o ştim şi noi, dinainte, ca să tragem aer în piept… Să vezi şi să nu crezi valul de “exclusivităţi” ce i-a năucit zilele trecute pe confraţii noştri, care se dovedesc mai şmecheri în plagiat decât toţi politicienii – doctoranzi la un loc. După ce fanatik.ro a anunţat interesul lui Dinamo pentru Acka, ştirea a devenit, brusc, “exclusivitate “ GSP, iar Digi s-a întrecut pe sine şi a citat, evident… GSP-ul ca autoritate în domeniu. La fel s-au petrecut lucrurile şi cu discuţiile dintre Becali şi Reghecampf privind plecarea antrenorului, plus mesajul finanţatorului pentru Edi Iordănescu. De data asta, sport.ro ne-a pândit din boscheţi. Tot de la noi a aflat şi Ionuţ Popa decizia TAS privind menţinerea depunctării lui Poli şi a declarat:” E 100% meritul FRF! Dacă aş fi preşedinte de club aş cere demisia actualei conduceri a FRF!”. Revenind, însă, la scumpii noştri colegi, cărora le urăm mult succes în viaţă şi peste hotare, ne bucurăm că unii îşi smulg masca eleganţei şi a civilizaţiei, arătând publicului larg ce băieţi de cartier „lucrează” în presa sportivă. Mă mir că „exclusivitatea” cu discuţiile între Gigi şi Edi Iordănescu le-a scăpat. Deocamdată!
• După FCSB – Dinamo 1-3, La Pro Sport Live, Stelea a punctat că venirea lui Contra la Dinamo a adus un plus echipei, dar meritul îi aparţine şi lui Andone, care a lucrat bine, deşi nu s-au văzut rezultatele. “Ce se întâmplă acum la Dinamo dovedeşte faptul că băieţii aveau un nivel destul de bun şi cu Ioan Andone. Probabil că a fost o situaţie trecătoare, unde nu s-a mai avut răbdare, ca să se vadă dacă se mai pot îndrepta lucrurile. Dacă există probleme foarte, foarte grave, este destul de greu ca lucrurile să meargă. Dovada este că în momentul de faţă, Cosmin a reuşit să obţină trei victorii, în trei meciuri. Clar este şi meritul lui în mare parte, pentru că a făcut lucrul ăsta, dar părerea mea este că lucrurile care se întâmplă acum la Dinamo se întâmplă şi datorită faptului că se lucrase profesionist şi până în acel moment”. Intrând un pic în metafizică, mie mi se pare că situaţia din acest moment de la clubul alb-roşu, unde începe să se întrevadă redresarea, pare “ruptă” din haiku-ul marelui Lao Tze: ”Călătoria de 1000 de mile începe cu un singur pas”.
• La 3 martie, ex-preşedintele Ion Iliescu a împlinit 87 de ani. Ce legătură are aniversarea domniei sale cu sportul? Păi este momentul potrivit pentru a vă povesti una dintre întâmplările care l-au avut în centru pe… rapidistul Nea Nelu. Când giuleştenii au cucerit titlul în 2003, “Emanatul” i-a invitat la Cotroceni, ocazie în care şi-a amintit de… “Ceferiadă”. Cine mai ştie azi, ce era întrecerea între grupările feroviare?… Numai nemuritorul Nea Nelu. O, Tempora! Când te gândeşti că, pe vremuri, exista şi Rapidul… Acum, doar suporterul Nelu întinereşte, precum Magistrala Albastră. Şi ca să vedeţi că Rapiduleţu’ e viu, un alt ex-giuleştean şi-a sărbătorit ziua de naştere de ziua cutremurelor, adică taman pe 4 martie. Aţi ghicit! Şumudică! Şi ce şi-a urat el, lui însuşi? Să mai antreneze Giuleştina, măcar o zi. Cel mai uşor lucru din lume e să pregăteşti o trupă care, după prăbuşirea la bursă a caşcavalului din Grant, ar putea să nu mai joace niciodată în Liga 1. Parol!
• La ProTV am văzut că Loredana Groza le tine pumnii oltenilor în lupta pentru câştigarea campionatului, iar pe Andrei Ivan îl invită să cânte, pe post de Caramitru, “Bună seara, iubite”. Bravo, Lori, învaţă-i să dribleze cu sufletul! … Că altfel, să fiu sincer, la meciul Craiovei am adormit. Buştean!
• Inspirată ideea lui Valeriu Argăseală de a împărţi flori doamnelor şi domnişoarelor, de Mărţişor. Doar că, magia a fost stricată de o voce realistă, care i-a strigat boss-ului stelist: ”Pune mâna şi bate-i pe toţi, că-s nişte beţivi!” Păi d’aia a şi recunoscut săracu’ Tamaş “ne e frică în faţa fiecărui meci”, că a intrat anxietatea post-şpriţ în ei! Chiar dacă Meme şi Reghe au negat pe toate canalele orice escapade bahică, zvonurile persistă. Silviu Tudor Samuilă s-a dat şi el cunoscător în ale fenomenului, la emisiunea “La (demi)Dolce Liga”: ”Înainte să vorbească Piţurcă despre beţii, eu auzisem deja multe despre asta!”… Degeaba a încercat Iulian Miu să mai spele din obrazul fostului său coleg Reghe, că, într-adevăr, se pare că, în general vorbind, FCSB-iştii se cam antrenează cu niscaiva bidoane de tărie, înainte de a aborda şi problema principală a vieţii lor, adică meciurile. Şi dacă n-ar fi fost nimic adevărat, nu s-ar fi grăbit nici marele prelat Gigi să se întoarcă în ţară din pelerinaj, ca să rezolve “de urgenţă” respectivele derapaje.
• După ce a marcat prima oară într-un derby şi a “scos” un penalty, Patrick Petre a declarat: ”Este cea mai frumoasă seară din viaţa mea!” Adevărul e că puştiul traversează o perioadă de graţie: Pur şi simplu, îl arunci undeva şi lumea rămâne cu ochii pe el! Dă Doamne să-l ţină (cel puţin) până la meciul cu Danemarca, pentru că, aşa cum ar spune un tip cool, şcolit cu “almanahe”, “viitorul ţării este copiii care este”.
• Dinamovistul Nistor s-a jucat de-a Claudiu Răducanu, după ce a fost depistat vizitând un cazino, înaintea focului cu rivala FCSB: ”Am ginit nişte luminiţe şi am intrat. Io-s băiat de la ţară şi n-am văzut prea multe luminiţe”. Nici nu mai ştii dacă-i vorba despre vreo ironie noduroasă ori chiar avem parte de imaginea clară a ceea ce se întâmplă când în oraşe năvălesc oameni care nu ştiu să folosească oraşul.
• Răzbelul dintre tehnicianul roş-albaştrilor şi Piţurcă ia amploare. După ce fostul selecţioner a afirmat la Dolce Sport că “nu discuta cu Reghecampf pentru că nu avea nicio putere”, Ana Maria Prodan l-a mitraliat pe Victoraş pe o reţea de socializare. “Sucă de Orodel” şi “saltimbancul s-a trezit vorbind” sunt doar două dintre sticluţele cu “vitrion” pe care Miţa i le-a aruncat în ochi Bibicului. Dar, dincolo de discurs, e de admirat dragostea năvalnică a soţiei pentru Reghe. Vorba lui Amza Pellea, săracu’: “Numai pământul poate să-mi stingă focul din piept!”
• Scandalul “Bidon Rouge” a fost amplificat de Piţi, care, dincolo de esenţa problemei, a sfeclit-o gramatical:” Nu doar o persoană mi-a confirmat ce se întâmplă acolo. Mai multe persoane mi-a confirmat!” Maestre, oi fi matale mare antrenor, dar la nivelul discursului semeni cu Britney Spears, care a rămas celebră graţie declaraţiei:” Ador să vizitez ţări străine, mai puţin Japonia. Nu mă dau în vânt după peşte, iar la ei, în Africa, numai asta se mănâncă”. Şi mai zice gura târgului, nea Piţi, că Reghe vrea să-ţi ceară daune morale de 10 milioane de euroi. Zău, dacă nu te împrumuţi la „tiza” Britney, situaţia devine cam… „pas parol”, cum se zice la poker.
• Înaintea meciului FCSB – ASA Tg.Mureş (1-1), Gigi Becali ne-a arătat că trăieşte în spiritul orânduirii sclavagiste, considerându-se “stăpânul” jucătorilor. Drept şi prin urmare, le-a spus acestora că nu mai lasă “armăsarii fără gard”. Evident, armăsarii au fost pătrunşi de speech-ul stăpânului şi ca să nu mai miroasă a băutură au lipăit, rapid, o vodcă. Aşa s-a zvonit prin târgul de sclavi!
• Şi dacă patronu’ patriot a început să conştientizeze că dacii, străbunii nostri, sunt inventatorii de drept ai after-shave-ului, după ce Burebista a tăiat viile, ei bine, am aflat de la Pro TV că p’aia cu femeile aduse în cantonament n-a priceput-o nici în ruptul prohabului. Păi, nea Becali, află matale că beutura-n maţu gol nu merge fără muieri, iar asta la români e tradiţie ancestrală. Pileala fără fuste e ca nunta fără scandal! Unde mai pui că, apropo de gagici, are şi Grădinescu dreptate: ”Ăsta-i fotbalul, sport de contact!”… Partea plină, chiar dacă tulbure, a păhărelului e că băieţii nu pot repeta greşelile din trecutul imediat, dintr-un singur motiv: Nu le mai ţin minte!
• Doar Ovidiu Popescu şi Alibec s-au făcut de râs, pentru că Iluminatul Becali nu i-a pedepsit. Chiar aşa, spărgători de turmă, dom’le? Unde-i “spirtul” de echipă?! Până şi cuminţelul Meme a urcat Golgota cârciumii, dar nu pe meleagurile noastre, ci la Zurich, acolo unde a dat vina pe „izvoarele de brânză”, care i-au picat rău la lingurică. Dacă-l dă Gigi afară, îi recomandăm să-şi găsească un club în Finlanda, ţară în care se mănâncă un delicios peşte atât de puturos, de tremură toţi renii de la ambii Poli. Aşa ar scăpa de greaţa care… ne încearcă.
• Toată bălăcăreala din ultimele zile, fie că e vorba despre acuzaţiile lui Piţi, fie de replicile lui Reghe (vezi nebunia cu vânătoarea la care Victoraş şi-ar fi împuşcat un prieten într-o zonă sensibilă), a fost definită excelent de Dadi Graur, la Dolce: ”O mizerie uriaşă, care caracterizează fotbalul românesc actual!”. Corect. Vă mai aduceţi aminte cum a zis coana Leana, înainte s-o sucombe ăştia la Târgovişte? “Dovada, dovada!”…
• Radu Naum a remarcat bine: ”Astra are 7 victorii şi a egalat recordul Viitorului”. Secretul ne-a fost oferit de artizanul succesului. ”Am făcut o dezobosire…”, a comentat Şumi, care a dat astfel o mare lovitură limbii române. Păi dacă despre dezaburirea relaţiilor cu patronu’ Niculae nu mai poate fi vorba, măcar să zâmbim şi noi, amar, ca orchestra de pe Titanic, care nu s-a oprit din cântat nici când apa înghiţise şandramaua, o imagine care, de altfel, pare asemănătoare şi cu situaţia care se profilează la Astra, după iminenta plecare a “dezobositului”.
• Că moda “incredibilului” l-a prins şi pe Bogdan Cosmescu, de la Dolce Sport, nu mă miră. Dar faptul că “Bole, maghiarul, nu are talie” ne dă serios de gândit. Oare cum o trăi săracu’ băiat fără talie, ca un simplu holzşurub? Sau o avea mânere, precum oala sub presiune, pentru că dacă ar fi jucat la FCSBachus, cu siguranţă ar fi avut aripioare de tirbuşon. Totuşi, fotbalul rămâne poate cel mai frumos sport, chiar dacă, de multe ori, e comentat de… Stan şi Bran.
• Înaintea meciului CSM – Krim, Dan Udrea a confundat-o pe reporteriţa Geanina Iacob cu Narcisa Lecuşanu. Fireşte, fata l-a scuzat pe moderator, pe motiv că… “nu-i nimic, tot vine Paştele”. Unii s-au născut “tocşoişti” într-o pauză publicitară!
• Na, că m-am molipsit şi eu cu “incredibila” cădere a CSM-ului, la jumătatea reprizei a doua din meciul cu Krim. Echipa slovenă a preluat conducerea, după ce bucureştencele dominaseră autoritar, iar antrenorul Aurelian Roşca le-a spus jucătoarelor, în timpul unui time-out, că vrea “un plus de mişcare şi să joace mai mult la 2-2, pe centru”. Până la urmă, fetele şi-au revenit şi au câştigat cu 28-26, dar cea mai importantă problemă este legată de apariţia acestor abisuri psihice, repetate, precum gropile din autostrăzile noastre inexistente.
• Portăriţa Paula Ungureanu a fost haioasă după victoria împotriva lui Krim Ljubljana:” Nu mă faceţi să râd, eu nu ştiu cât de bună sunt!”. De altfel, merită felicitată şi reporteriţa Geanina Iacob, în ciuda expresiei (scuzabile) “atmosferă foarte mişto”. Foarte simpatică, destinsă şi luminoasă, ca un mărţişor. Nota 10 pentru toată lumea, de la jucătoare până la antrenor, apoi de la comentatorul postului Dolce până la reporter şi, de ce nu, un 10 pentru suporteri!
• Umorul involuntar al lui George Dobre a pigmentat meciul Roma – Napoli (scor 1-2). Faptul că “se întâlnesc două echipe spectaculoase care caută, în permanenţă, golul” şi certitudinea că Dzeko este “un vârf care are nevoie de mingi pentru a-şi face ocazii” ţin de avatarurile hilare ale limbii de lemn şi nu mai surprind – aproape – pe nimeni. Dar că “fluierul arbitrului nu s-a auzit, cel puţin până la Bucureşti” e de-a dreptul fabulos. De la fabulă. Georgică, nici nu ştii cât de mic începi să fii!

• Această rubrică este un pamflet şi va fi considerată ca atare.