Editoriale

RADAR TV. Mironică „predestinat” l-a găsit pe „TIAGO PONTA”

*La Digi Sport, cu un ton răguşit potrivit samurailor din filmele lui Akira Kurosawa, Gigi Becali a oferit în direct, la emisiunea lui Radu Naum, primul „11” al roş – albaştrilor, cu o zi...
17.09.2016 | 00:00
RADAR TV Mironica predestinat la gasit pe TIAGO PONTA

*La Digi Sport, cu un ton răguşit potrivit samurailor din filmele lui Akira Kurosawa, Gigi Becali a oferit în direct, la emisiunea lui Radu Naum, primul „11” al roş – albaştrilor, cu o zi înaintea meciului din Europa League. Asta, după ce prezentatorul oferise o echipă total neconformă cu realitatea… Iată o dovadă de transparenţă, salutară, din partea patronului stelist, ca dovadă că vremurile secretomaniei exagerate (tip nea Piţi şi alţi „nea”) trebuie să apună cât mai rapid.

*„De la nisipul cu Danemarca şi mocirla cu Norvegia de acum 15 ani, n-am scăpat de blestemul terenurilor proaste. N-a existat un meci în care să nu ne plângem de starea terenului de joc”, a spus Andrei Vochin, la Dolce Sport, în momentul în care jucătorii Astrei ieşiseră să asculte muzică şi să facă pe starurile de cinema, pe „gazonul” „Arenei Naţionale”, înaintea meciului cu Austria Viena (scor 2-3). Probabil că starea terenurilor explică şi prestaţiile slabe ale jucătorilor echipelor noastre, deveniţi complexaţi nevoie mare, după ce, până şi iarba aruncă zilnic cu noroi în ei… Sigur, de vină e numai firişorul verde, care suge cernoziomul naţional cu trei rădăcini, în loc de una.

*Tot la Dolce Sport, Silviu Tudor Samuilă ne-a ameţit cu prestaţia din seara de miercuri, de Champions League: ”Păcat de coregrafia celor de la Legia Varşovia” şi „Jesus făcea cu mâna. A gestionat… Aăăă, pardon”… Of, Doamne! Una la mână, omul gesticula, nu „gestiona”, săracu’, nimic. De gestionat ceva erau responsabili băieţii din teren. În privinţa „coregrafiei”, am avut parte de o greşeală devenită uzuală la comentatorii tv şi la liderii galeriilor, deşi prin tribune nu prea dansează nimeni. E vorba despre „scenografie”, dar ştiţi dumneavoastră, vorba aceea, „niet kultur!” Studiourile tv sunt pline de băieţi care suferă de o bulimie de-a dreptul macabră, care i-a făcut să-şi pape bronzul posterităţii înainte de a se căţăra în prepeleacul manualelor alternative de fotbal, la secţiunea „Eroi şi martiri”. Da’ Sile nu-i ca ei, că e domn dăştept şi are şcoale. Carpe diem, monşer!

*În timpul unei anchete difuzate de Dolce Sport, întrebat fiind cu ce echipă ţine, un tânăr a răspuns: ”Cu Astra, dar sunt normal!” Savuros! Oricum, imaginea „Arenei Naţionale”, sexy ca să nu zic goală, la meciul cu Austria Viena şi „strategia” clubului giurgiuvean, care s-a dovedit incapabil în asigurarea transportului fanilor la meci, ţin de zona penibilului, mai ales la un meci internaţional. Ruşinos!

*La jocul Astrei, atmosfera de pe „Arena Naţională” a fost demnă de Cupa Davis. E bine sau e rău? Depinde din care parte a problemei priveşti…

*Avantajul televiziunii: Astra a fost furată în final. A fost penalty la Alibec! Dacă n-am fi văzut reluările, am fi rămas „comfuji ”, vorba legendarului Cornel Pumnea.

*L-am vizionat în prim plan pe Alibec, cât de „licenţios” chema doctorul, să-i trateze muşchii. Ce muşchiu’ lui! Dacă am strânge laolaltă tot ce spun fotbaliştii, când sunt surprinşi de camerele tv cu rima pe buze, am putea prezenta teza la Academie sau chiar în puşcării, adică tocmai acolo unde hibernează ăi mai dăştepţi la cap şi mai scriitori „ştiinţifici” oameni din România. Sextil Puşcariu, autorul „Atlasului lingvistic român” ar fi invidios…

*O altă marotă televizionistă este „am luat gol dintr-o fază care nu anunţa nimic ”, pe care am auzit-o, rostită de Bogdan Cosmescu, pe parcursul comentariului partidei Astra – Austria Viena. Dom’le, cum reuşim, oare, să luăm căruţe de goluri din faze înaintea cărora o entitate divină sau măcar vreun elf, vreun ştrumf, refuză flagrant să-i anunţe şi pe comentatorii noştri că o s-o păţim? Vorba lu’ nea Puiu, „sunt ştupefiat!

*Acelaşi Bogdan Cosmescu a afirmat, în timpul comentariului de la meciul Real – Sporting: ”Coates nu este foarte vinovat ”, după ce jucătorul alb – verzilor îl trosnise în coaste pe Gareth Bale. Probabil, Coates trebuia să scalpeze, să-l taie cu bomfaierul şi după aia să-l şi coasă înapoi pe Bale, ca să vadă şi Cosmescu adevărata dimensiune a faultului. Iată, însă, că am fost cu toţii părtaşii unei revelaţii: nici până în ziua de azi nu ştim dacă faultul lui Coates a fost mai târnăcopist decât comentariul televizat sau dacă lucrurile au stat invers. Din păcate, în televiziune nu există „corectură”, ca în print. Cum zice Hossu? „Iiincrediiibil!

*Înaintea meciului Osmanlispor – Steaua, Mihai Mironică era încrezător într-un rezultat pozitiv al roş-albaştrilor, dar meciul s-a dovedit un dezastru. „Steaua debutează în grupa de Europa League la Ankara şi vă recomand să mizaţi pe faptul că liderul din campionatul României nu va pierde pe terenul lui Osmanlispor. Cota este de 1,89. Osmanlispor este pe locul 7 în campionatul Turciei, cu o victorie şi cu două egaluri. N-a putut câştiga primul meci jucat în acest sezon în campionat, pe teren propriu. (…) Reghecampf a arătat şi în ultimul meci de campionat că poate organiza echipa defensiv mai bine şi că poate juca mai prudent. Moke ar putea apărea în faţa apărării, iar Mitrea ar fi, de fapt, pe flancul stâng, un al treilea fundaş central”. Cu Moke i-a ieşit, în rest…. Problema e că Mihai a făcut alte afirmaţii care ne-au atras atenţia. Spre exemplu, „Reghecampf experimentează o inovaţie produsă de Guardiola, la Manchester City, cu apărătorul stânga adus în centru. Aganovic este fundaş stânga, dar uneori intră ca mijlocaş central”. Ei, nu Guardiola e „inovatorul” şi e cazul să repetăm nume, pentru că nu ne-am născut ieri. Avem o istorie plină de exemple de fundaşi stânga, reprofilaţi la centru şi – unii dintre ei – chiar în ofensivă: austriacul Meisl, în anii’ 30, olteanul Nae Ungureanu, neamţul Ludwig Janda (primul german care a jucat în Serie A, la Fiorentina şi la Novara), campionul mondial Bixente Lizarazu, Eric Abidal, olandezii Ruud Krol şi Adri Van Tiggelen (campion european în 1988), portughezul Guerreiro (desemnat cel mai bun fundaş stânga la Euro 2016), Sergio Ramos şi… Cristi Chivu.

*În schimb, exprimarea lui Mironică referitoare la „Tiago Ponta” a fost genială! A întrecut-o pe cea cu „Şeic Diabate are un nume foarte predestinat ”. Desertul serii, nu alta! Mană cerească pentru „Radar TV”! Mie mi-a amintit de Emerich Ienei, care, înaintea Euro 2000 îl botezase pe Contra, „Cosmin Cosma”… Numai că Ienei are altă vârstă… Apoi, a venit alta: ”Pinto este jucătorul portughez care aduce aminte de portughezul, brazilianul care a jucat pe extrema stângă la Chelsea”. Nu. Ăla era Baba Dochia, care era diferit(ă) de Baba Novac, de Corneliu Baba şi mai ales de Baba Cloanţa, care – respectiv – nu era nici cârciumă, nici staţie de metrou în revizie, ca să le ia tot aerul, maul şi vigilenţa comentatorilor Pro.

*Încă una, tot din comentariul pripit marca ProTv, după un şut al lui Bourceanu: ”Jucătorii încep să-şi descopere noi picioare”. Mă întreb, când aleargă, oare ce fac cu ăla din mijloc, ca să nu se împiedice…

*Celălalt comentator al partidei Osmanlispor – Steaua, Andrei Rădulescu, ne-a comunicat: ”Mingea pleacă către..” Sunt curios „dacă când” (sic!) era la şcoală, dl. Rădulescu primea sau nu cartonaş galben după o asemenea „execuţie” gramaticală. E drept, omul era în direct, iar scopul nostru nu e să fim duşmănoşi, ci să ajutăm, remarcând şi dacă se poate, s-o „comitem” cu zâmbetul pe buze… Grav a fost că Steaua a arătat ca o echipă în reconstrucţie debusolată, care nu-şi vede nici capul şi nici coada şi care a pierdut lamentabil, fără nicio scuză, în faţa unei echipe de giurumele. Nişte amărăşteni la nivel european, cu aere de titani! Mă refer la toţi cei 22, plus rezervele…

*Enache a lovit ca un bezmetic, cu capul, un adversar şi apoi s-a prăvălit de parcă se întâlnise cu „Bruzli ”, simulând că el ar fi fost busculat. N-am priceput de ce, dar după eliminare, râdea… Asta se numeşte „inconştienţă”. Ce e „iiiincredibiiil”, în eliminarea lui Enache, domnule Mironică, pentru că văd că boala „incredibiiilului ” se ia… incredibil de rapid?… Vorba lui Ştefan Beldie, pe sport.ro: ”Enache a fost un bleg! Mie mi se pare un jucător subţire, indiferent de convocările la echipa naţională. Acum a făcut al doilea meci memorabil al carierei sale”. Corect.

*Nu mă pot abţine, dar în pauza meciului Stelei am văzut ceva grozav la TVR, în timpul emisiunii „Starea naţiei”: ”Episcopia Oradiei”, scria pe croll… Păi să ne mai dea mâna să râdem de televizioniştii sportivi…

*Gafă impardonabilă şi deloc „trântită” sub presiunea unei faze de joc, de către Mihai Mironică: ”Sultanii Hagi, Popescu şi Lucescu au adus singurul trofeu european de anduranţă pentru Galatasaray, Cupa UEFA. Sigur, apoi a apărut şi Supercupa Europei”. Ei, problema e că „anduranţa” venise de la Fatih Terim, nu de la Lucescu. Adicătelea, a fost exact invers.

*Această rubrică este un pamflet şi va fi considerată ca atare.