Fotbal intern

Rădoi, premiant pentru Licența A! A luat cea mai mare notă la examen

01.08.2018 | 15:44
Radoi premiant pentru Licenta A A luat cea mai mare nota la examen

Rădoi, premiant pentru Licența A! Fostul antrenor al roș albaștrilor a luat cea mai mare notă la examen. Considerat favorit pentru a prelua funcţia de selecţioner al naționalei de tineret, fostul internațional a avut de departe calificativul cel mai bun, 9,86, la finalul testării pentru obţinerea licenţei UEFA A de antrenor. În luna aprilie au început cursurile pentru această categorie considerată ultima atestare pentru tehnicieni înaintea celei Pro. Astfel, programa s-a terminat în iulie, odată cu cel de-al cincilea modul iar săptămâna trecută a avut loc și examenul final. Testarea a constat într-un test scris, o probă practică şi prezentarea lucrării de licenţă.

De remarcat că pe lista absolvenţilor licenţei UEFA A se numără nu mai puțin de 27 de antrenori din generaţia 2018 şi unul de anul trecut care a susţinut abia acum examenul. Primii doi pe lista cursanţilor care au obţinut cele mai mari note sunt doi foşti internaţionali români, Mirel Rădoi şi Dorin Goian, care au luat la nota finală peste 9. Cei doi au fost de altfel și coechipieri la Steaua formație alături de care au câștigat titlul în Liga 1 Betano și au ajuns până în semifinalele Cupei UEFA unde au fost eliminați după o dublă dramatică de gruparea engleză Middlesbrough. În sferturile de finală Steaua reușea să treacă de o altă echipă româneasăc, Rapid după două rezultate de egalitate. A fost mai întâi 1-1 pe stadionul Giulești, goluri Bănel Nicoliță și Viorel Moldovan, apoi 0-0 pe fostul stadion 23 august.

Rădoi, premiant pentru Licența A!

Cei 27 de absolcenți ai licenţei UEFA A sunt în ordinea notelor obținute: Mirel Rădoi (9,86), Dorin Goian (9,38), Aurora Ungureanu Dobre (8,60), Mihai Florin Manea (8,58), Florin Nofitovici (8,58), Marius Tîrîlă (8,57), Andrei Cătălin Neagu (8,45), Radu Mugur Guşatu (8,43), Ştefan Răzvan Odoroabă (8,43), Decebal Codru Grădinariu (8,42), Florinel Luţă (8,42), Viorel Ferfelea (8,40), Dorin Toma (8,40), Iulian Prodana (8,37), Bogdan Pătraşcu (8,28), Irinel Voicu (8,22), Ionuţ Mitroi (8,21), Dan Chilom (8,07), Tiberiu Lung (8,04), Bobi Verdeş (8,03), Claudiu Mircea Cornaci (7,93), Alexandra Mihaela Stan (7,88), Cosmin Adrian Fruntelată (7,66), Adi Ionuţ Racoviţă (7,56), Tiberiu Gabor (7,35), Alexandru Boagiu (7,28), Viorel Raicu (7,20).  Un singur cursant din 2017 a susținut examenul acum. Giani Kiriţă  a luat și el o notă mare, 8,66.

Mirel Rădoi a început fotbalul la Drobeta Turnu Severin. A fost adus apoi la Extensiv Craiova și după doar un an de zile a făcut trecerea în Ghencea. La Steaua, Rădoi a jucat preț de nouă ani de zile. 186 de partide a bifat jucătorul ajuns căpitan în tricoul roș albaștrilor pentru care a marcat 12 goluri. Ultimii ani din carieră Rădoi i-a petrecut în lumea arabă. A semnat inițial pentru Al Hilal unde a stat doi ani de zile. A mai jucat la Al Ain Club, Al Ahli Dubai și Al Arabi în Qatar, formație de la care s-a și retras. Pentru naționala României, Rădoi a jucat în 67 de partide și a marcat de două ori. A debutat în 2000 sub tricolor, într-o partidă jucată la Annaba în Algeria și încheiată cu victoria tricolorilor, scor 3-2.

Ca antrenor Mirel Rădoi a pregătit-o numai pe Steaua, dar aventura nu s-a încheiat prea bine. A fost criticat tocmai pentru faptul că nu avea licența de antrenor obținută, după care a ieșit la iveală că fostul internațional nu își luase nici examenul de bacalaureat. Rădoi s-a contrat și cu nașul său, Gigi Becali și până la urmă și-a dat demisia de la echipă.

12 goluri a marcat Mirel Rădoi pentru Steaua