News

Radu Mazăre, condamnat la 9 ani și 10 luni de închisoare în dosarul Polaris. Ce acuzații i s-au adus

03.05.2019 | 15:24
Radu Mazare condamnat la 9 ani si 10 luni de inchisoare in dosarul Polaris Ce acuzatii i sau adus

Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani și 10 luni de închisoare în dosarul Polaris, conform unei sentințe care nu este definitivă, dată astăzi, 3 mai, de Înalta Curte de Casație și Justiție. Magistrații au dat verdictul după trei luni de așteptare. Radu Mazăre poate ataca decizia în recurs, prin avocații săi, chiar dacă este fugit în Madagascar de ceva timp.

Radu Mazăre, condamnat în dosarul contractelor cu Polaris pe serviciile de salubrizare

Nu este prima condamnare pe care Radu Mazăre o primește în 2019. A mai primit 9 ani de închisoare cu executare în februarie, în dosarul retrocedărilor ilegale din județul Constanța. În dosarul în care Mazăre a fost condamnat astăzi este acuzat de conflict de interese în formă continuată, abuz în serviciu și luare de mită.

În dosarul Polaris DNA a depistat un prejudiciu de 200 de milioane de lei, speță în care a primit 7 ani de închisoare și controversatul afacerist Sorin Strutinsky. Mazăre ar fi solicitat în perioada 2006 – 2009 peste un milion de euro mită pentru facilitarea unor documente de urbanism anumitor firme care doreau să construiască în Constanța.

Sorin Strutinsky a primit 7 ani de închisoare

Mazăre ar fi primit mita de la Solaris prin Strutinsky

Firma Polaris, cea care se presupune că a dat mită fostului edil al orașului de la mare, a acționat în această afacere prin intermediul lui Strutinsky. Ulterior mitei, Primăria Constanța a încheiat un contract cu Polaris M. Holding SRL (2008) prin care aceasta din urmă devenea timp de 25 de ani singura care efectua serviciile de salubrizare din oraș.

Suma totală calculată de DNA ca fiind achitată de firmă, în urma contractelor semnate între primărie și Polaris, a fost de 33.987.000 lei, cu aproximație. Prejudiciul produs primăriei a fost, în total, de 200 de milioane de lei, sumă rezultată ca urmare a încheierii contractului. Edilul Constanței este acum în Madagascar.

Radu Mazăre nu este singurul politician care are probleme cu justiția și se refugiază într-o altă țară. Elena Udrea a plecat în Costa Rica, iar mogulul de la România TV, Sebastian Ghiță este și el de ceva timp în Serbia.