Stiri sportive

ŞOC! Radu Petrescu, BĂTUT de FANI la ŞAORMERIE

Fără niciun fel de dubiu, zilele acestea, omul momentului în fotbalul intern românesc este Radu Petrescu. Aparent ironică, afirmaţia este susţinută de toate comentariile venite după meciul...
02.04.2014 | 00:04
SOC Radu Petrescu BATUT de FANI la SAORMERIE

Fără niciun fel de dubiu, zilele acestea, omul momentului în fotbalul intern românesc este Radu Petrescu. Aparent ironică, afirmaţia este susţinută de toate comentariile venite după meciul Petrolul – Dinamo, făcut praf de centralul din Bucureşti, care ieri a şi fost suspendat de la delegări pînă la finalul sezonului. FANATIK.RO a discutat cu mai mulţi apropiaţi ai „centralului” şi creionează portretul acestuia, unul spectaculos.

La 32 de ani, Radu Petrescu s-a transformat cu destulă uşurinţă într-un personaj pitoresc al Ligii I. Ca un student la a doua facultate care nu-şi arată vîrsta, cu acel chip inocent, Petrescu s-a insinuat destul de precoce către vîrful arbitrajului românesc, iar în doar 10 ani de la intrarea în arbitraj, în 2012, a fost promovat pe lista FIFA. Dacă în Europa are un parcurs lin, gafele făcute în Liga I cu o frecvenţă uluitoare pentru un „central” de calibrul său l-au transformat într-un soi de oaie neagră a arbitrajului românesc.

A fost subalternul lui „Meche” la FRF

Multă lume se întreabă care sunt persoanele ce l-au sprijinit pe Petrescu în carieră, iar răspunsurile pot fi găsite cu destulă uşurinţă doar la o scurtă analiză a trecutului profesional al arbitrului. Pînă în urmă cu aproximativ trei ani, arbitrul de 32 de ani a fost angajat al departamentului „Competiţii” al FRF. Şeful său era, aşadar, celebrul Dumitru Mihalache, supranumit „Meche”, om extrem de influent în fotbalul românesc şi unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Mircea Sandu. Cariera lui Petrescu s-a sfîrşit însă atunci cînd chiar „Naşul” a ordonat ca niciun arbitru să nu mai fie angajat al Federaţiei pe nicio funcţie în afară de cele care au legătură cu arbitrajul.

Crescut de Avram, l-a trădat pentru Crăciunescu

Unul dintre oamenii care au contribuit la ascensiunea lui Radu Petrescu este fostul şef al CCA, Vasile Avram. Acesta din urmă nu s-a îndoit în niciun moment de calitatea arbitrului şi l-a promovat la finalul lui 2011 pe lista FIFA în ciuda tuturor celor care se împotriveau. „Fac arbitru mare din el!”, se lăuda Avram. Scos din scenă de dosarul pe care DNA i l-a instrumentat, Avram nu a trebuie să aştepte decît  patru luni pentru a se convinge de stofa fostului său discipol. Cum CCA a ajuns ulterior pe mîna lui Ion Crăciunescu, duşman declarat al lui Avram, arbitrii apropiaţi fostului preşedinte au încercat să-i cîştige încrederea lui „nea Nelu”. Iar cel mai destoinic a fost, şi de data asta, Radu Petrescu. Pentru a-şi proba loialitatea faţă de noul şef, arbitrul a recurs la o metodă demnă de anii dinaintea lui 1989. La o întîlnire cu Marius Avram, prieten bun de-al său şi fiul lui Vasile Avram, Petrescu a încercat să-şi înregistreze amicul în timp ce conversau. Evident, pe tot parcursul dialogului s-a străduit să-l provoace pe Avram junior să spună ceva rău despre Crăciunescu. A fost deconspirat rapid însă, atunci cînd Marius i-a găsit telefonul setat pe modul de înregistrare audio.

Fanii n-au mai suportat şi l-au bătut

Ultimul episod demn de poveşti care-l are în centru pe Radu Petrescu s-a petrecut în urmă cu aproape trei săptămîni. Întors în Bucureşti de la Giurgiu, acolo unde a arbitrat Astra – Pandurii, arbitrul s-a oprit la o shaormerie pentru a-şi potoli foamea. În ciuda orei tîrzii, în jur de 1:00, Petrescu a fost reperat de doi fani care, după ce l-au recunoscut, au început să-l înjure. Nu a putut să invoce mai mult bun simţ pentru că a fost imediat lovit de cei doi. Rezultatul corecţiei: un ochi vînăt! Culmea, a doua zi, Petrescu s-a prezentat în faţa colegilor, la unul din cursurile organizate de CCA, cu ochiul avariat, dar nu a ascuns povestea. În schimb, mulţi dintre ei au pus o întrebare logică: „Dar Poliţia de ce nu ai chemat-o?!”.

14 meciuri a strîns Petrescu în acest sezon al Ligii I