News

Raportul GRECO, devastator pentru România! „Doar 4 din cele 13 recomandari au fost implementate”. Ce se spune despre Secția Specială

09.07.2019 | 11:34
Raportul GRECO devastator pentru Romania Doar 4 din cele 13 recomandari au fost implementate Ce se spune despre Sectia Speciala

Raportul GRECO a fost unul cu adevărat devastator pentru România! Astfel, forul insistă în ceea ce privește Justitia din Romania, ca Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, condusa de Adina Florea, sa fie desfiintata. Aceasta solicitare apare expres si este argumentata pe larg in raportul care monitorizeaza felul in care au fost urmate de autoritatile romane recomandarile din Raportul Ad hoc (Regula 34).

Raportul GRECO, devastator pentru România!

Mai mult de atât, GRECO noteaza ca numai una dintre cele cinci recomandari specifice facute in Raportul Ad hoc a fost indeplinita, in vreme ce celelalte patru nu au fost implementate. GRECO a salutat decizia premierului Viorica Dăncilă de a abandona modificarile controversate aduse legislatiei din Justitie. În concluziile raportului se arată că instituția este in mod deosebit preocupată de faptul ca recomandarea de a fi abandonata crearea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie a fost complet ignorata.

In Raportul Ad hoc, GRECO a recomandat abandonarea crearii sectiei speciale pentru investigarea magistratilor. Această sescție este văzută ca o anomalie care ar putea duce la conflicte de jurisdictie. GRECO a luat nota de toate informatiile furnizate de Guvernul roman si considera ca masurile luate de autoritatile romane sunt in completa contradictie cu recomandarile GRECO, ceea ce reprezinta o dezvoltare foarte ingrijoratoare.

Raportul GRECO, devastator pentru România! GRECO
GRECO a emis o serie de sfaturi pentru România. Sursa foto – facebook

Ce se spune despre Secția Specială

Ingrijorarile exprimate de GRECO in Raportul Ad hoc asupra consecintelor negative ale crearii unei astfel de sectii si ratiunii principale din spatele acestei decizii raman chiar mai relevante in contextul presiunilor constante asupra DNA, al demiterii procurorului-sef al DNA si al controverselor din Romania legate de numirile procurorilor-sef. In acest sens, GRECO observa ca recenta modificare prin OUG 7/2019 a Legii nr. 304/2004 privind pozitia ierarhica a procurorului sef al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (punctul 28) permite revocarea apelurilor depuse de alte servicii din Procuratura, inclusiv de catre procurorul general, catre instantele de judecata superioare, de exemplu, pentru cazurile de coruptie, si plaseaza aceasta sectie in afara structurii ierarhice a procuraturii romane.

GRECO face trimitere si la ultimele observatii ale Comisiei de la Venetia, care arata ca exista “temeri ca noua structura va fi folosita ca un instrument (suplimentar) de intimidare si presiune asupra judecatorilor si procurorilor”. GRECO noteaza si ca numarul procurorilor angajati in aceasta sectie, la fel ca numarul ofiterilor de politie, este disproportionat fata de numarul de cazuri pe care sectia le investigheaza. GRECO avertizeaza autoritatile asupra faptului ca aceasta implicare a ofiterilor de politie (prin Ministerul de Interne) in Sectia Speciala va duce in mod inevitabil la situatii in care ofiterii de politie vor investiga cazuri impotriva procurorilor si judecatorilor, in loc de tipuri specifice de infractiuni.

Raportul GRECO, devastator pentru România! GRECO
România a bifat doar 4 din cele 13 recomandări. Sursa foto – facebook

Recomandările GRECO nu sunt opționale

La final, GRECO transmite ca este profund ingrijorat de consecintele pe care dezvoltarile legate de Sectia Speciala le au asupra independentei Justitiei, precum si asupra luptei anticoruptie din Romania si insista ca Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitiei sa fie desfiintata. “Recomandarile GRECO nu sunt optionale. Atunci cand o tara se alatura GRECO, isi exprima acordul sa se supuna activitatii sale de monitorizare si sa puna in aplicare recomandarile sale. Prin urmare, tarile membre ale GRECO au obligatia legala de a pune in aplicare recomandarile acesteia”, este răspunsul GRECO pentru cei de la ziare.com