Fotbal intern

Răzvan Raț, amintiri cu pistoale în vestiar! Ce patron s-a pus în genunchi în fața lui

04.08.2018 | 16:55
Razvan Rat amintiri cu pistoale in vestiar Ce patron sa pus in genunchi in fata lui

Răzvan Raț, amintiri cu pistoale în vestiar! După ce și-a pus chetele în cui, fostul fundaș al echipei naționale a povestit câteva momente cu adevărat impresionante pe care le-a trăit în fotbal. Unul dintre ele s-a întâmplat la Baău, acolo unde jucătorul a ajuns în sezonul 2000 – 2001 sub formă de împrumut de la Rapid. Raț câștigase titlul de campion național alături de giuleșteni în 1999, dar din postură de eternă rezervă și acum era trimis în Moldova pentru a se căli.

A ajuns la echipa lui Dumitru Sechelariu, trecut în neființă în 2013, și deși a retrogradat în acel an a păstrat câteva momente halucinante din acea perioadă.

“Am retrogradat, însă cât am stat acolo am devenit copilul de suflet al lui Sechelariu. După ce am pierdut la penalty-uri barajul cu Farul, în cabină s-a întâmplat un episod incredibil, care m-a pus într-o postură delicată. Seche a început să fluture pistolul prin vestiar de nervi, fără să amenințe pe nimeni. Doar ca gest teatral. Și țipa: «Sunteți niște lași! Singurul pe care-l apreciez e copilul ăsta, care a dat tot ce-a avut mai bun! Și s-a pus în genunchi în fața mea, m-a îmbrățișat! Eu m-am blocat, știind că, în acel moment, Seche era unul dintre cei mai puternici oameni din România. M-a mișcat gestul lui. «Copile, ai respectul meu toată viața!», mi-a zis”, a declarat  Răzvan Raț într-un interviu acordat Gazetei.

Răzvan Raț, amintiri cu pistoale în vestiar!

După retragerea din fotbal, Răzvan Raț a ținut să-și plăteascî să câteva polițe. Astfel, fostul căpitan al echipei naționale l-a atacat pe Christoph Daum şi a spus despre neamţ că a irosit timpul şi banii Federaţiei Române de Fotbal. Raţ a povestit ce discuţie a avut cu neamţul, pe care o cataloghează ca fiind una “bizară”, şi a detaliat de ce Daum i-a spus că nu îl poate chema sub “tricolor”.

“Am purtat cu el niște discuţii simple, dar penibile. Veneam după Euro 2016, era intersezon și mă aflam în cantonament cu Rayo. Mă aflam în perioada meciurilor de pregătire, la fel ca și alţi jucători care au fost convocaţi. Prima dată m-a sunat secundul Ionuţ Badea. Și-mi zice: “Domnul Daum știe că nu ai echipă, nu joci nicăieri și nu te poate chema fiindcă nu ai partide în picioare”. Mi s-a părut ciudat. M-a sunat apoi şi-mi spune o chestie și mai bizară: “Mi s-a transmis că vei strica atmosfera la lot dacă te chem și nu te bag. Adică personalitatea și influenţa ta vor dăunat naţionalei”. Poftim??!! L-am întrebat: “Mă cunoașteţi personal? Credeţi orice vă spune cineva despre mine?”. Un dezastru total: rezultate, calificare pierdută foarte devreme, timp pierdut, bani irosiţi. Ăsta e adevărul! Și spun asta nu pentru că nu m-a convocat pe mine. Faptele o arată”, a atacat Răzvan Raţ

Răzvan Raț, amintiri cu pistoale în vestiar!

Pe lângă episodul pe care l-a avut cu Daum, Răzvan Raţ a povestit şi cum a perceput ce i s-a întâmplat la Campionatul European din Franţa, când Anghel Iordănescu l-a deposedat de banderola de căpitan, deşi fundaşul se aştepta să îi conducă pe colegii săi din teren la  meciul de deschidere al EURO 2016, ca un moment de gală pentru întreaga carieră.

“Am colaborat bine şi cu Piţurcă şi cu Iordănescu. M-am adaptat, indiferent de numele antrenorului. Nu am avut probleme cu niciun antrenor de la naţională fiindcă am fost un jucător disciplinat, am respectat personalitatea fiecărui tehnician, dar și indicaţiile lor de la antrenamente sau meciuri. A fost o decizie incorectă, pe criterii necunoscute. Dar asta nu înseamnă că traversez strada când îl văd. Îi păstrez același respect, fiindcă e selecţionerul care mi-a oferit debutul și m-a propulsat la naţională. Dar strict legat de acel episod, da, m-am simţit nedreptăţit. Fiindcă fusesem căpitan toată campania de calificare. Era un drept câștigat de mine pe teren, firesc era să asigure o continuitate, ca o evoluţie normală a lucrurilor, nu fiindcă m-aș fi născut eu cu banderola pe braţ. Doream s-o port la partida de deschidere cu Franţa, un moment de gală, pe care-l meritam, iar apoi putea s-o dea altcuiva. Să ne înţelegem însă, nu e un atac la Chiricheș, ci doar vă spun ce am avut atunci în suflet și în minte”, a mai spus Răzvan Raţ

Răzvan Raţ are 113 selecţii la echipa naţională a României şi, de-a lungul carierei, a mai evoluat la Universitatea Craiova U19, Rapid Bucurşti, FCM Bacău, Şakhtar, West Ham, Rayo Vallecano, PAOK Salonic şi ACS Politehnica Timişoara, echipă cu care a retrogradat în Liga 2.

2 goluri a marcat Răzvan Raţ pentru echipa naţională