News

RĂZBOI uriaş! Cine vrea să elimine ISB Media din fotbalul românesc?

ISB Media Holding Ltd, deţinătorul drepturilor TV pentru fotbalul de Liga 1, a bătut palma în luna ianuarie – surprinzător pentru opinia publică! - şi cu cel mai important cablist de pe...
10.03.2015 | 00:12
RAZBOI urias Cine vrea sa elimine ISB Media din fotbalul romanesc

ISB Media Holding Ltd, deţinătorul drepturilor TV pentru fotbalul de Liga 1, a bătut palma în luna ianuarie – surprinzător pentru opinia publică! – şi cu cel mai important cablist de pe piaţă, RCS/RDS, după acordurile din vara anului trecut cu ceilalţi doi giganţi media, UPC şi Telekom. Astfel, partidele din prima ligă românească de fotbal se văd, din acest retur, şi pe posturile Digisport. Conform înţelegerii iniţiale cu LPF, ISB s-a dovedit din nou un cumpărător de bună credinţă şi a virat tranşa a doua de bani (aprox. 14 milioane de euro) către Gino şi ai lui spre finalul lunii decembrie 2014. Milioanele au intrat în vistieria LPF, care le-a transmis mai departe cluburilor, injecţie de capital fără de care, foarte probabil, multe din echipele din Liga 1 nu ar mai fi putut lua startul în a doua parte a sezonului competiţional.

Chiar şi aşa, în ultima perioadă s-au înteţit zvonurile conform cărora drepturile TV ale Ligii 1 se vor întoarce, cît de curînd, în exclusivitate la RCS-RDS, cu consecinţa dispariţiei totale din contractul drepturilor TV a companiei ISB, firma care a preluat de la LPF dreptul de transmisie pentru 5 sezoane, pînă în vara lui 2019.

„Nu mai au bani.” „Nu mai au studiouri.” „Nu mai au invitaţi.” „Dispar de pe piaţă.” „Au pierderi enorme.” „Sînt daţi în judecată.” Sînt doar cîteva extrase din ultimele materiale apărute pe diverse bloguri şi site-uri de sport, întreţinute de zvonistica, ce circulă agresiv pe piaţa media de cîteva luni, dar care, culmea, s-a înteţit exact după ce britanicii de la ISB Media Holding au bătut palma cu colosul RCS/RDS. Ce se ascunde de fapt în spatele acestei campanii virulente, asta deşi, în ciuda predicţiilor apocaliptice, ISB s-a dovedit un excelent platnic şi a achitat cele 27 de milioane de euro promise pentru primul sezon?

„Să vindem? Nici vorbă, o minciună! Deranjăm pentru că sîntem corecţi”

FANATIK.RO a solicitat un punct de vedere oficial şi deţinătorului drepturilor TV din Liga 1, ISB Media Holding Ltd, pentru a afla realitatea, direct de la sursă. “Totul este o mare minciună! Sau mai degrabă o mare diversiune… Nu s-a pus niciodată problema să vindem afacerea, iar cu RCS-RDS n-am avut absolut nici o discuţie pe acest subiect. De cînd am venit în România, am început să ne obişnuim cu ştirile inventate, mai ales de unele site-uri de sport. Ne-a fost dificil, dar am învăţat că aici, din păcate, nu există cultura respectului, ci doar cultura interesului. Am fost permanent atacaţi, hăituiţi, deşi ne-am respectat absolut toate promisiunile, iar cel mai important, am plătit zeci de milioane de euro pînă la ultimă centimă, aşa cum ne-am angajat. Cu toate acestea, sîntem denigraţi, se inventează mereu ştiri negative în ceea ce ne priveşte. Probabil deranjăm pentru că sîntem corecţi şi ne respectăm obligaţiile aşa cum se procedează în ţările civilizate. Cine ştie ce interese or exista… Noi ne vom vedea de treaba noastră, mai mult, din vară, avem planuri şi mai importante pentru optimizarea şi creşterea spectacolului în Liga 1”, a fost reacţia oficială a ISB Media Holding Ltd., la solicitarea FANATIK.RO.

Mutare disperată: de ce a cumpărat RCS/RDS Liga 1

FANATIK.RO anunţa încă de la începutul lui 2015 faptul că RCS/RDS se afla, în acel moment, într-o situaţie extrem de delicată, din cauza faptului că pierduse marele pot: Champions League. Lovitura primită i-a forţat să îşi reanalizeze atitudinea faţă de Liga 1 şi să facă tot posibilul să ajungă la o înţelegere cu ISB pentru a prelua partidele din fotbalul autohton. Se ştie, cînd aerul din Bucureşti era încă îmbîcsit de mirosul de petarde al Revelionului, RCS/RDS încasa deja prima lovitură: Telekom anunţa triumfător cîştigarea licitaţiei drepturilor TV pentru următoarele 3 sezoane ale Ligii Campionilor şi Europa League, începînd cu toamna lui 2015. Alături de Pro TV, postul „free to air” impus de UEFA prin caietul de sarcini al celei mai tari competiţii fotbalistice intercluburi…

Consecinţă, frica de a pierde un număr tot mai mare de abonaţi s-a înfiripat puternic în birourile de la etajele superioare ale clădirii RCS/RDS de lîngă Parlament!

“Un an fără Liga 1, cumulată acum şi cu pierderea Ligii Campionilor e prea mult chiar şi pentru RCS. În plus, din sezonul următor al Ligii 1 va fi play-off şi play-out, deci vor fi mai multe derby-uri şi mai mult interes, ţinînd cont că scade numărul de echipe, iar partidele care fac rating extrem de slab vor fi foarte puţine. Mai mult, nu mai există nici o justificare pentru RCS să ţină trei canale de sport fără aproape nici o competiţie majoră. Ar trebui să dea oameni afară, iar investiţiile în scule au fost de milioane de euro. Aşa că RCS e obligată să readucă Liga 1 pe canalele Digisport pentru a-şi proteja investiţiile din ultimii ani”, dezvăluiau atunci sursele FANATIK.RO.

RCS/RDS a acceptat fără să crîcnească toate condiţiile ISB!

Inevitabilul s-a întîmplat chiar de la sfîrşitul lunii ianuarie, cînd RCS/RDS şi ISB au bătut palma pentru transmiterea jocurilor din Liga 1 începînd din retur, contra a minimum 12 milioane de euro per sezon. Iar clauzele contractuale indică faptul că RCS/RDS a fost nevoită să accepte multe condiţii pe care nu le-ar fi digerat niciodată vara trecută, dovadă stînd faptul că, în urmă cu 9 luni, RCS a tăiat din faşă orice încercare de negociere a ISB, pentru transmiterea Ligii 1, doar prefăcîndu-se că se aşează la „masa tratativelor” cu deţinătorul de drepturi…

Astfel, conform acordului semnat în ianuarie 2015, producţia tuturor celor 9 partide din prima ligă este în sarcina exclusivă a RCS/RDS, care suportă şi toate costurile, semnalul TV fiind retransmis gratuit către LOOK TV şi Dolce, ce difuzează, în paralel, toate cele 9 jocuri ale etapei plus Cupa Ligii Adeplast. Mai mult decît atît, cea mai bună dovadă a poziţiei delicate în care s-a aflat RCS/RDS la negocierile din ianuarie este aceea a faptului că gigantul media a acceptat, pînă la urmă, introducerea în grila sa a posturilor LOOK TV şi LOOK Plus. Cu alte cuvinte, eşti abonat RCS şi te deranjează, spre exemplu, comentariul lui Ionuţ Angheluţă (cum au contestat chiar oficialii CS Universitatea Craiova, după jocul cu Steaua)? Atunci, comuţi rapid din butonul telecomenzii pe LOOK TV! Tot pe RCS/RDS şi… fără costuri suplimentare!

Afacere „proastă”: profit de aproape 8 milioane de euro pentru ISB!

Dintr-un calcul simplu, reiese că ISB a dat, de fapt, o mică lovitură cu drepturile TV şi nu s-a ales cu un adevărat dezastru financiar, cum interesat este prezentată situaţia în ultima vreme. Matematica e simplă şi de necombătut:
„27 de milioane de euro pe an este valoarea contractului plătit către LPF de deţinătorii drepturilor TV pentru Liga 1” (sursă prosport)

În continuare cităm tot din presa de specialitate:

„16,8 milioane de euro pe sezon au plătit, împreună, UPC şi Telekom pentru a prelua meciurile din Liga 1 transmise pe Look Plus” (sursă prosport)
„12 milioane de euro pe sezon a plătit RCS pentru a produce şi transmite meciurile pe canalul propriu, DigiSport” (sursă prosport)

Deci ISB plăteşte 27 de milioane pe an şi încasează 16,8+12=28,8 milioane. Rezultă, la o aritmetică de bun simţ, un plus de 1,8 milioane de euro pe an pentru ISB! Adică 7,2 milioane de euro în următoarele patru sezoane, pînă în 2019, anul scadent al actualului contract de drepturi TV al Ligii 1. O fi aşa prost business-ul, atîta timp cît ai un plus de 7,2 milioane de euro fără a mai socoti profitul din publicitatea clasică, dar şi din vînzările drepturilor online pentru Liga 1? Sursele FANATIK au aflat că estimările ISB pentru încasările din online şi publicitate tradiţională sînt undeva la 2.000.000 de euro pe an, adică 8 milioane în următoarele patru sezoane. Cu alte cuvinte, 7,2 milioane plus cele 8 adiţionale dau aproximativ 15 milioane de euro. Dacă scădem salariile şi alte cheltuieli în cei patru ani, şi tot rămîne măcar jumătate din sumă, adică un profit de 7-8 milioane de euro, care nu e rău pentru nici o companie din lume în aceste vremuri de criză.

Cum şi-au securizat băncile datoria gigant de 800.000.000 de euro a lui Digi Sport

Din punct de vedere al business-ului propriu-zis, realitatea la RCS/RDS e mai degrabă cenuşie, decît albă ca neaua. Pentru că datoriile postului manageriat de Alexandru Oprea s-ar fi adunat, încet dar sigur, spre „frumuşica” sumă de 800 de milioane de euro! Şi băncile creditoare numai relaxate nu stau… Chiar dacă creditul nu e, probabil, în franci elveţieni) Aşa că, pentru a-şi „securiza” cît de cît împrumuturile, băncile au discutat calm, dar hotărît, ca de la creditor la client, cu conducerea RCS/RDS şi au „sfătuit-o” să găsească obligatoriu o modalitate de a se înţelege cu ISB pentru a prelua drepturile transmisiilor directe de meciuri din Liga 1. Strategie impusă clar de piaţă, numărul de abonaţi scăzînd cel puţin îngrijorător pentru, totuşi, cea mai mare companie de cablu din România, în lipsa fotbalului de calitate. Cu alte cuvinte, băncile au pus presiune pe RCS/RDS să cumpere neapărat Liga 1 după ce pierduse Champions League, teama fiind o micşorare drastică a abonaţilor, cu consecinţe grave asupra returnării datoriilor.

EXCLUSIV: Cu toate aceste datorii, RCS/RDS rămîne un adevărat colos al Europei în materie de comunicaţii! FANATIK.RO a aflat că Zoltan Teszari, genialul strateg din umbră al acestei companii cu cifre spectaculoase, a primit o ofertă de vînzare de 2 miliarde de euro din partea unui fond de investiţii din Singapore! Teszari a refuzat oferta, spunîndu-le apropiaţilor: „Să mai fie şi companii româneşti pe piaţă, să le arătăm tuturor că şi noi putem fi cei mai buni”.

„O să merg la meciurile CFR-ului şi nu la partidele lui FC Dubai”

Presa a scris, în ultimele săptămîni, că Arpad Paszkany încearcă să scape de toate afacerile pe care le mai are în România şi, apoi, să părăsească definitiv ţara. Că se ascunde prin Dubai de creditele neperformante pe care le-a contractat, că tocmai de-aia ISB a renunţat la poziţia de forţă în negocierile cu RCS&RDS şi le-a dat dreptul de a transmite toate meciurile din Liga 1, ba mai mult, le-a oferit chiar şi posibilitatea de a asigura producţia acestor transmisii, adică şi-a minimizat cheltuielile la maxim. Ca în bancurile cu Radio Erevan, „în principiu e adevărat, dar cu un mic amendament”: Arpad Paszkany e bine mersi la Cluj, unde îşi vede liniştit de afaceri şi nu are nici un gînd să vîndă şi să fugă din ţară. „Sînt bine, mulţumesc! Cînd o să am timp o să mă vedeţi şi la meciurile CFR-ului şi în nici un caz la partidele lui FC Dubai. Sînt prea multe invenţii pe seama mea, aş pierde o săptămînă să le comentez pe toate. Nu fug nicăieri, nu joc v-aţi ascunselea, îmi văd de treabă cum ar trebui să facă şi alţii”, a declarat Paszkany pentru FANATIK.RO.

Rămăşiţele Imperiului PRO, cotropite de RCS&RDS

În urmă cu vreo doi ani, prin redacţia Digisport se zvonea că vine mare şef mare Adrian Sîrbu cu toată echipa de la PRO TV, în frunte cu Costi Mocanu şi Mihai Mironică. Multă îngrijorare, multe semne de întrebare, multe nopţi nedormite pentru o parte din şefii de la RCS/RDS. Mutarea nu s-a mai concretizat, dar „apropierea” părţilor a continuat şi s-a consolidat în timp. RCS&RDS „vînează” cu răbdare tot ce a mai rămas din imperiul media al lui Adrian Sîrbu. Adică prosport.ro, Mediafax şi gîndul.ro, publicaţii pe care cei de la RCS/RDS se gîndesc să le înghită în viitorul apropiat. Campania de „cucerire” a debutat la începutul anului cu preluarea în forţă a reţelei de radio PRO FM, post-emblemă, ca şi televiziunea PRO TV, a ceea ce a fost colosul Media PRO, înfiinţat la începutul anilor ’90 de vizionarul Sîrbu. Mai mult, mare parte din veniturile care asigură supravieţuirea rămăşiţelor PRO provin din contracte de publicitate de la… RCS&RDS! Fără să fie, probabil, vreo coincidenţă…