Fotbal international

Recordul incredibil stabilit de Schalke 04 în istoria Bundesligii. 30 de meciuri fără victorie!

03.01.2021 | 17:37
Recordul incredibil stabilit de Schalke 04 in istoria Bundesligii 30 de meciuri fara victorie
ADVERTISEMENT

Schalke 04 Gelsenkirchen este unul dintre cluburile de mare tradiţie din fotbalul german. Înfiinţat de un grup de liceeni în anul 1904, după cum îi spune şi numele, în cartierul Schalke din Gelsenkirchen, una dintre locaţiile de referinţă ale landului Renania de Nord – Westfalia, clubul a cunoscut cea mai glorioasă perioadă din istorie înainte de al doilea război mondial şi în timpul desfăşurării acestuia.

În total şase titluri au obţinut alb-albaştrii în perioada 1934-1942, ultimul din cele şapte venind sporadec în 1958. Schalke are în vitrină şi cinci cupe ale Germaniei, cele mai multe, trei, după anul 2000, iar ultima a fost în 2011. Cea mai mare performanţă rămâne însă Cupa UEFA, la care a ajuns neaşteptat, în 1997, reuşind să depăşească pe Inter, chiar la Milano, după lovituri de depaertajare.

ADVERTISEMENT

Ani de-a rândul Schalke 04 a reprezentat o prezenţă constantă pentru fotbalul german în cupele europene, reuşind inclusiv prezenţe în grupele Champions League, unde a obţinut rezultate bune inclusiv cu marile puteri de pe continent. Acum însă gruparea din Gelsenkirchen trece prin cel mai negru moment din istorie.

Schalke 04 nu a mai câştigat un meci din 17 ianuarie 2020 în Bundesliga!

Când priveşti actualul clasament, după consumarea etapei a 14-a, nu-ţi vine să crezi văzând că lanterna roşie, cu numai patru puncte, este tocmai Schalke 04! Căderea este una abisală de-a dreptul, ca şi când te-ai rostogoli din vârful muntelui, pentru că în ierarhia UEFA clubul german este clasat în 2020 pe locul 31 în fotbalul european, o poziţie care nu ar avea nici cum să se potrivească locului din Bundesliga. Mai mult, în 2014 revista Forbes plasa clubul Schalke 04 pe locul 14 în ierarhia celor mai sigure cluburi, cu o valoare de 442 milioane euro.

ADVERTISEMENT

Şi, totuşi, aşa stau lucrurile, care de fapt sunt doar o prelungire a situaţiei de criză începută încă din ianuarie 2020. Pentru că, vă vine sau nu să credeţi, de atunci, adică de 30 de etape, nu a mai reuşit Schalke 04 să câştige un meci în Bundesliga! Mai sunt două săptămâni şi dacă nu se va întâmpla o minune vom consemna un an de la această ultimă victorie din 17 ianuarie 2020, 2-0 acasă cu Borussia Monchengladbach.

Lotul are mulţi jucători de valoare

Sezonul trecut alb-albaştrii din Gelsenkirchen l-au terminat pe locul 13, pentru că reuşiseră să acumuleze mai multe puncte în prima parte a campionatului, când absolut nimic nu lăsa se întrevadă intrarea în acest lung tunel al cărui capăt pentru a vedea luminiţa nimeni nu poate şti unde este. Au fost schimbaţi patru antrenori, acum fiind experimentatul Christian Gross, dar şi el a pornit cu stângul, primul meci din 2011 fiind eşec la scor de neprezentare la Berlin, 0.-3 cu Hertha.

ADVERTISEMENT

Lotul nu e nici pe departe de ultimul loc în Bundesliga, cu numai patru egaluri. Regăsim printre jucători foarte multe nume de calitate: Nastasic, Sane, Omar Mascareli, Serdar, fratele lui Hakan Calhanoglu de la Milan, veteranul Ibisevic, Matondo sau Patencia şi este aşteptat să revină după trei ani de Premier League puternicul apărător central Kolasinac, fost la Arsenal.

A stabilit un record negativ în istoria Bundesligii

Nici o altă echipă din istoria Bundesligii nu a avut o durată atât de mare de meciuri fără victorie. Suporterii sunt extrem de furioşi şi aruncă toată vina asupra jucătorilor, spunând că aceştia nu se simt legaţi de culorile clubului, nici măcar cei formaţi la juniorii lui Schalke şi că există doar un pronunţat spirit de mercenarism în lot care nu poate aduce nimic bun.

ADVERTISEMENT

Momentan nu se poate vorbi încă despre o iminentă retrogradare, pentru că penultimul loc, Mainz, are şase puncte, iar apoi urmează echipe cu 10 şi respectiv 11 puncte. Schalke poate copia exemplul lui Werder Bremen, care a izbutit sezonul trecut în retur să recupereze o distanţă de opt puncte şi să nu cadă direct în Bundesliga 2, ajungând la un baraj cu Heindenheim pe care l-a câştigat şi astfel şi-a păstrat locul în Bundesliga.

 

ADVERTISEMENT